Agenția responsabilă cu respectarea standardelor în universitățile românești, ARACIS, are un nou președinte, în persoana profesorului Valentin Năvrăpescu. Fost vicepreședinte al ARACIS, acesta preia postul ocupat în ultimii ani de Mădălin Bunoiu, potrivit unui anunț al instituției. Valentin Năvrăpescu reprezintă Universitatea de Știință și Tehnologie Politehnica București, universitatea care, după cum a semnalat Edupedu.ro, are cea mai puternică reprezentare în managementul învățământului superior din România.
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior precizează că mandatul prof.univ.dr.ing. Valentin Năvrăpescu în funcția de președinte a început la 1 ianuarie, după doi ani în care președinte a fost Mădălin Bunoiu. Până acum, Valentin Năvrăpescu a fost vicepreședinte ARACIS și membru în Consiliul ARACIS din anul 2022.
- Potrivit instituției, el a fost, în perioada 2015-2021, membru al Comisiei ARACIS de Experți Permanenți de Specialitate nr. 11 – Științe Inginerești II.
La UNST Politehnica București, Valentin Năvrăpescu este prorector, ca reprezentant al Facultății de Inginerie Electrică. Din 2018, a fost și membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS).
Noul președinte ARACIS a fost desemnat la doi ani după ce poziția fusese preluată de Octavian Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, care venise în locul unui alt reprezentant al unei universități tehnice, Iordan Petrescu (Universitatea Tehnică de Construcții din București). În acest moment, Mădălin Bunoiu nu mai face parte din structurile de conducere ARACIS.
Agenția precizează, în comunicatul de marți, că din Biroul Executiv al Consiliului ARACIS mai fac parte, în prezent:
- prof.univ.dr.ing. Teodor-Ioan TRAȘCĂ – vicepreședinte (Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara);
- prof.univ.dr. Nicoleta MOLDOVAN – director al Departamentului de Acreditare (Universitatea de Vest din Timișoara);
- prof.univ.dr.ing. Neculai Eugen SEGHEDIN – director al Departamentului de Evaluare Externă a Calității (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași);
- prof.univ.dr ing. Marius PETRESCU – secretar general (Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiești).
Totodată, în urma unui concurs desfășurat la sfârșitul anului trecut, Consiliul ARACIS are șase noi membri:
- Prof.univ.dr. Nicoleta-Claudia MOLDOVAN (Universitatea de Vest din Timișoara)
- Prof.univ.dr.ing. ROȘCA Ioan Călin (Universitatea „Transilvania” din Brașov)
- Prof.univ.dr. Daniela Lucia MUNTEAN (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș)
- Prof.univ.dr.ing. Nicu George BÎZDOACĂ (Universitatea din Craiova)
- Prof.univ.dr. Anca-Mirela ANDREICA (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)
- Prof.univ.dr. Miklós BÁCS (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)
Componența completă a Consiliului – aici.
Instituția precizează că, după ce, în 2023, a intrat în vigoare noua lege a învățământului superior, prioritatea noii conduceri ARACIS este:
- „revizuirea metodologiei de evaluare externă, inclusiv a standardelor și indicatorilor, precum și a ghidurilor și procedurilor specifice, în strânsă colaborare cu toate părțile interesate în domeniul învățământului superior”.
Context:
Valentin Năvrăpescu reprezintă Politehnica București, instituție despre care Edupedu.ro scria, în urmă cu un an, că domină managementul învățământului superior din România, având reprezentanți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în acest domeniu.
- După intrarea în vigoare a noii Legi a învățământului superior, au mai avut loc schimbări în structurile de conducere ale instituțiilor respective. La Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), președinte a fost ales un reprezentant al UMF Carol Davila din București, Mirel Pițuru – câștigător, din informațiile Edupedu.ro, cu sprijinul universităților tehnice, în fața unui contracandidat susținut de Consorțiul Universitaria. Tot la CNFIS, Politehnica este reprezentată acum la nivel de vicepreședinte, de către conf. Univ. dr. Alina-Claudia Petrescu-Niță.