Un prorector al Politehnicii București, Valentin Năvrăpescu, numit președinte la agenția care se ocupă cu respectarea standardelor în învățământul superior, ARACIS, după doi ani de mandat Mădălin Bunoiu

5.936 de vizualizări
Valentin Navrapescu / Sursa: Fim.uob.ro
Agenția responsabilă cu respectarea standardelor în universitățile românești, ARACIS, are un nou președinte, în persoana profesorului Valentin Năvrăpescu. Fost vicepreședinte al ARACIS, acesta preia postul ocupat în ultimii ani de Mădălin Bunoiu, potrivit unui anunț al instituției. Valentin Năvrăpescu reprezintă Universitatea de Știință și Tehnologie Politehnica București, universitatea care, după cum a semnalat Edupedu.ro, are  cea mai puternică reprezentare în managementul învățământului superior din România.

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior precizează că mandatul prof.univ.dr.ing. Valentin Năvrăpescu în funcția de președinte a început la 1 ianuarie, după doi ani în care președinte a fost Mădălin Bunoiu. Până acum, Valentin Năvrăpescu a fost vicepreședinte ARACIS și membru în Consiliul ARACIS din anul 2022.

  • Potrivit instituției, el a fost, în perioada 2015-2021, membru al Comisiei ARACIS de Experți Permanenți de Specialitate nr. 11 – Științe Inginerești II

La UNST Politehnica București, Valentin Năvrăpescu este prorector, ca reprezentant al Facultății de Inginerie Electrică. Din 2018, a fost și membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS).

Noul președinte ARACIS a fost desemnat la doi ani după ce poziția fusese preluată de Octavian Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, care venise în locul unui alt reprezentant al unei universități tehnice, Iordan Petrescu (Universitatea Tehnică de Construcții din București). În acest moment, Mădălin Bunoiu nu mai face parte din structurile de conducere ARACIS.

Agenția precizează, în comunicatul de marți, că din Biroul Executiv al Consiliului ARACIS mai fac parte, în prezent:

  • prof.univ.dr.ing. Teodor-Ioan TRAȘCĂ – vicepreședinte (Universitatea  de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara);
  • prof.univ.dr. Nicoleta MOLDOVAN – director al Departamentului de Acreditare (Universitatea de Vest din Timișoara);
  • prof.univ.dr.ing. Neculai Eugen SEGHEDIN – director al Departamentului de Evaluare Externă a Calității (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași);
  • prof.univ.dr ing. Marius PETRESCU – secretar general (Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiești).

Totodată, în urma unui concurs desfășurat la sfârșitul anului trecut, Consiliul ARACIS are șase noi membri:

  • Prof.univ.dr. Nicoleta-Claudia MOLDOVAN (Universitatea de Vest din Timișoara)
  • Prof.univ.dr.ing. ROȘCA Ioan Călin (Universitatea „Transilvania” din Brașov) 
  • Prof.univ.dr. Daniela Lucia MUNTEAN (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș)
  • Prof.univ.dr.ing. Nicu George BÎZDOACĂ (Universitatea din Craiova)
  • Prof.univ.dr. Anca-Mirela ANDREICA (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)
  • Prof.univ.dr. Miklós BÁCS (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)

Componența completă a Consiliului – aici

Instituția precizează că, după ce, în 2023, a intrat în vigoare noua lege a învățământului superior, prioritatea noii conduceri ARACIS este:

  • „revizuirea metodologiei de evaluare externă, inclusiv a standardelor și indicatorilor, precum și a ghidurilor și procedurilor specifice, în strânsă colaborare cu toate părțile interesate în domeniul învățământului superior”.
Context:

Valentin Năvrăpescu reprezintă Politehnica București, instituție despre care Edupedu.ro scria, în urmă cu un an, că domină managementul învățământului superior din România, având reprezentanți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în acest domeniu.

  • După intrarea în vigoare a noii Legi a învățământului superior, au mai avut loc schimbări în structurile de conducere ale instituțiilor respective. La Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), președinte a fost ales un reprezentant al UMF Carol Davila din București, Mirel Pițuru – câștigător, din informațiile Edupedu.ro, cu sprijinul universităților tehnice, în fața unui contracandidat susținut de Consorțiul Universitaria. Tot la CNFIS, Politehnica este reprezentată acum la nivel de vicepreședinte, de către conf. Univ. dr. Alina-Claudia Petrescu-Niță.
Citește și:
Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România: reprezentanții săi – prezenți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în domeniu
Ianuarie 2022: Conducere nouă la agenția care evaluează calitatea învățământului superior, ARACIS. Noul președinte este Octavian Mădălin Bunoiu, prorector la Universitatea de Vest din Timișoara

1 comment
  1. Multumesc EDUPEDU pentru reusita sintagma “agenția care se ocupă cu respectarea standardelor în învățământul superior” utilizata pentru a desemna ARACIS in loc de “traducerea” inteligibila a acestui acronim ca “Agentia romana pentru asigurarea calitatii in invatamantul superior”! De fapt, datorita colectiei de grave erori conceptuale, prejudecati, confuzii, erori, mituri si lacune reprezentata de trist celebra OUG 75-2005 privind asigurarea calitatii educatiei – pe care se bazeaza si functionarea ARACIS, in Romania avem parte, de 19 ani, doar de un contraproductiv si ineficient SIMULACRU al asigurarii calitatii in educatie, bazat exclusiv pe evaluari interne/ externe subiective, partiale, redundante si uneori irelevante sau imprecise dar si pe “productia” periodica in scoli si universitati de multe sute de documente (care suporta orice si se pot multiplica prin copy-paste la infinit, dar cu tot mai mari costuri – suportate de scoli si universitati in bani, timp, nervi – fara ca ceva sa se imbunatateasca in practica!!) … Contra-performantele educatiei in acesti 19 ani de SIMULACRU si IMPOSTURA ar fi trebuit sa determine abrogarea OUG 75-2005 si elaborarea unei alte ordonante/ legi, pragmatice si in conformitate cu standardele si practicile din statele dezvoltate… Contrar afirmatiilor unor promotori ai ARACIS/ ARACIP, UE/CE nu a impus vreodata Romaniei aceasta asigurare a calitatii educatiei intrucat acest domeniu nu este inclus in Acquis communautaire!… Dar “alesii poporului” (din Comisiile pentru invatamant ale Parlamentului) au decis sa dispretuiasca / respinga toate solicitarile argumentate stiintific, pragmatic si managerial de autorii lor (managementul, ca arta si stiinta prin care vorbele devin cu succes fapte reale, fiindu-le evident total strain si preferand vechi practici birocratice si consideratii juridice total ineficace si ineficiente dar permitand multiplicarea si supravietuirea birocratilor)… La conducerea ARACIS si ARACIP s-au perindat in 19 ani mai multe cadre didactice preuniversitare si universitare care ar fi putut intra in istorie daca sustineau abrogarea OUG 75-2005 si inlocuirea acesteia cu alta lege inclusiv in cadrul maretului program “Romania educata”… Dar nu au facut-o – si din comoditate, conform actiunii “legii efortului minim” de care codurile juridice nu tin cont – intrucat nici Presedintele Romaniei – culmea, profesor in preuniversitar! – nu a reactionat cum ar fi fost de asteptat pentru curmarea simulacrului/ imposturii/ ineficacitatii/ ineficientei/ lipsei de credibilitate generate de dispozitiile anacronice si birocratice din OUG 75-2005 (aprobata prin Legea 76-2006!), de fapt in dispretul total al standardelor si practicilor internationale in domeniu dar si al comunitatii realilor experti romani in managementul/ asigurarea calitatii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Sârbă și Slovacă maternă, au fost publicate de Ministerul Educației. Nu au apărut pentru Olimpiadele de Fizică, de Chimie – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea…
Vezi articolul

UPDATE Tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 400.000 de familii luna aceasta, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele

Autoritățile statului blochează de mai bine de o lună tichetele educaționale pentru cei mai vulnerabili copii. Voucherele educaționale prevăzute de OUG 83/2023 ar fi trebuit să ajungă la peste 400…
Vezi articolul