Un proiect dedicat Mării Negre și finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare – Inovare Horizon 2020, programul DOORS (Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea) își propune să cunoască și să utilizeze resursele Mării Negre pentru a reduce poluarea și pentru a înțelege mai bine procesele naturale și ecologice din ecosistemele marine. Prin proiectul DOORS, GeoEcoMar își propune să pună în aplicare Agenda Strategică de Cercetare – Inovare la Marea Neagră, potrivit unui comunicat remis EduPedu.ro.
DOORS “urmărește refacerea și protecția ecosistemelor naturale specifice Mării Negre, dar și punerea în valoare în mod rațional a resurselor acesteia. Proiectul dorește să sprijine o mai bună conexiune între cercetarea științifică, politicile de mediu și industrie, precum și informarea publicului larg cu privire la problematica specifică Mării Negre”, precizează comunicatul.
“Fiind înconjurată de Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, Marea Neagră are o istorie culturală bogată și resurse naturale deosebit de valoroase. În acest context, în abordarea provocărilor legate de protecția mediului din bazinul Mării Negre, DOORS va dezvolta o platformă unică de colectare și acces a datelor științifice.
Proiectul va crea un sistem care va reuni informațiile obținute din măsurătorile in situ de la stațiile permanente cu cele din expedițiile de cercetare, datele satelitare cu cele obținute în urma modelării numerice, acestea fiind integrate și puse la dispoziția utilizatorilor printr-un portal. Acest sistem le va permite partenerilor să înțeleagă mai bine procesele marine complexe care au loc în Marea Neagră”, se arată în comunicat.
Un alt obiectiv fundamental al proiectului DOORS, pe lângă dezvoltarea unui sistem integrat de date, este deschiderea Mării Negre și a oportunităților pe care aceasta le poate oferi societății. “Făcând legătura între mediul de afaceri și cercetare, prin intermediul programelor sale de îndrumare, proiectul va putea sprijini crearea de noi locuri de muncă în regiunile cu ‘economii albastre’ emergente, fapt ce reprezintă o premieră pentru regiunea Mării Negre”, se arată în comunicat.
Inițiativele cheie care vor implica școli, universități, iar cetățenii din regiune vor promova schimbarea opticii în ceea ce privește protecția mediului marin și bunele practice în acest domeniu. Prin susținerea beneficiilor pe care „creșterea albastră” (Blue growth) le aduce, ele vor putea contribui la schimbarea politicilor viitoare legate de mediu și la prosperitatea comunităților din regiune.
“DOORS este un proiect care va transforma în realitate Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, un document strategic dezvoltat și susținut atât de țările din bazinul Mării Negre, cât și de alte țări din Uniunea Europeană, document care a fost lansat în timpul președinției României a Consiliului Europei. DOORS va genera cunoaștere și o înțelegere mai profundă a proceselor prin care trec ecosistemele specifice Mării Negre, contribuind la identificarea acelor limite pe care trebuie să le respectăm pentru a avea o mare sănătoasă și productivă”, a declarat Adrian Stănică, coordonatorul proiectului DOORS, Director General al GeoEcoMar (România).
Despre proiect:
DOORS este un proiect finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare – Inovare Horizon 2020, care are ca scop punerea în aplicare a Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră.
Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea – DOORS este coordonat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar). Reunește specialiști din 37 de instituții din 16 state, atât din regiunea Mării Negre, cât și din alte state europene. Prin proiect, se va înțelege mai bine impactul pe care modificările climatice globale, combinate cu impactul activităților umane îl au asupra fragilelor ecosisteme marine.
DOORS este finanțat prin contractul 101000518, în programul european Horizon 2020, și are o valoare de 9 milioane de euro.
Sursă foto: GeoEcoMar – Black Sea / nava de cercetare “Mare Nigrum”