Un proiect de cercetare în oncologie, condus de un laureat al premiului Nobel, la UMF ”Iuliu Hațieganu”

346 de vizualizări
Foto: UMF Iuliu Hațieganu
Profesorul Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist și profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel a fost în vizită în cadrul unui simpozion, joi, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă al Universității.

Aflat la Cluj-Napoca, profesorul israelian s-a întâlnit cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, alături de care derulează un proiect de cercetare exploratorie, pentru descoperirea căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie, în 2004, alături de cercetătorii cu Avram Hershko și Irwin Rose.

În cadrul acestui proiect, echipa de cercetare se axează pe investigarea de noi mecanisme celulare de supresare tumorală, ce ar putea fi folosite în viitor în scop terapeutic.

Directorul proiectului, profesorul Ciechanover, este primul cercetător care a descoperit rolul proteinei KPC1, ce stă la baza cercetării româno-israeliene, cu potențiale implicații clinice  majore. Adițional rolului supresor tumoral, proiectul investighează și implicațiile sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact în imunoterapia modernă.

“Efectele cercetării profesorului Aaron Ciechanover sunt majore și au schimbat abordarea terapeutică în medicină, în special în oncologie și hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicală a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu. Conform statisticii Globocan, numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rată foarte mare de mortalitate și morbiditate. Îmbunătățirea indexului terapeutic poate schimba în bine supraviețuirea pacientului cu cancer, cu beneficii clare medicale și socio-economice.

Simpozionul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca s-a axat pe cercetarea translațională în biologie tumorală. De asemenea, s-au prezentat activitățile proiectului condus de profesorul Ciechanover și colaborarea acestuia cu echipa de cercetători din cadrul universității și s-a oferit mentorat tinerilor investigatori și studenților mediciniști,” potrivit comunicatului de presă.

La eveniment au fost invitati prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicală al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie și dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător științific și medic primar hematolog, care au prezentat impactul clinic al cercetării profesorului Ciechanover.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Larisa-Cătălina Ionescu, doctorand: Sustenabilitatea mediului în care doctoranzii realizează cercetare este un subiect la fel de important ca hărțuirea sexuală în mediul academic și plagiatul

„Am avut ocazia să particip recent la Conferința doctoranzilor pe tema dezvoltării durabile “Societal transformation and the University”. În cadrul panelului “How do we create a sustainable workplace?”, am discutat…
Vezi articolul

Ministerul Cercetării susține că vrea să lucreze cu universitățile pentru “etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării”, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență

Noul Minister al Cercetării și digitalizării dorește să lucreze cu mediul universitar pentru reformă și proiecte în domeniul cercetării. Așa explică noul ministrul de resort, Ciprian Teleman, declarațiile făcute sâmbătă,…
Vezi articolul

Înscrieri deschise pentru Școala de vară de la Măgurele care se desfășoară în 22 august – 5 septembrie 2024, la care sunt așteptați elevi de liceu și profesori de științe / Unde se fac înscrierile pentru elevi și profesori și care sunt temele de cercetare

Elevii de liceu pasionați de știință și profesorii de științe sunt așteptați să se înscrie la a șaptea ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele…
Vezi articolul