Un proiect de cercetare cu participare românească, nominalizat de Comisia Europeana în primele 10 ca impact social

242 de vizualizări
Proiectul de cercetare Sound of Vision, care a creat un dispozitiv mobil pentru nevăzători și a implicat cercetători români, a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social (tech for society), în competiția Innovation Radar Prize 2018.

Selecția s-a realizat din cateva mii de proiecte beneficiind de finanțare europeană (Horizon 2020 și alte programe), anunță Universitatea Politehnica din București, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Pentru stabilirea câștigătorului competiției, Comisia Europeană a deschis un vot online la care oricine își poate susține proiectul favorit.

Sound of Vision a creat un dispozitiv mobil care îi va ajuta pe nevăzători sa perceapă mediul înconjurător prin sunete și vibrații. Proiectul a fost realizat în cadrul unui consorțiu, în care 3 din cei 9 parteneri sunt din România. Coordonarea tehnico-științifică a fost asigurată de Universitatea Politehnica din București.

Obținerea unui rezultat cât mai bun “ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatori finali, nevăzători”, spune Politehnica.

Votul poate fi făcut aici, iar proiectul apare în dreptul University of Iceland, care este instituția coordonatoare administrativ a proiectului, spune Politehnica București.

Realizările și obiectivele următoare ale proiectului

Sound of Vision s-a finalizat la sfarșitul anului trecut, după 3 ani de cercetare, rezultatul fiind un prototip funcțional de dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă și să navigheze eficient și sigur mediul înconjurator. Prototipul a fost validat prin teste cu 45 nevăzători.

După aproximativ 1-2 saptamani, majoritatea sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanțe asemanătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpanit). În plus, dispozitivul nu ocupă mâinile, are o distanță de detecție de 5m, detectează și obstacole la inalțimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uși, scări, texte, semne). Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

Proiectul a reunit, pentru 3 ani (2015-2017), 9 parteneri din 5 țări europene: Islanda – 2, România – 3, Polonia – 2, Ungaria – 1, Italia – 1. Conducerea proiectului a fost asigurată de către University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea Politehnica din București. Consorțiul a inclus 5 universități, 2 organizații pentru nevăzători, 1 institut de cercetare și 1 companie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Vaccinarea se va face pe pile”, „în România se va folosi un vaccin care nu este autorizat” sau „companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor” – Top 10 informații înșelătoare, clarificate de autorități

“Românii se vor vaccina ultimii”, sau “datele despre siguranța vaccinurilor sunt fabricate”, “în România se va folosi un vaccin neautorizat” sunt informații pe care autoritățile le-au identificat drept înșelătoare, informații…
Vezi articolul
Ciuca Congres PNL

Premierul Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL, întrebat dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că a plagiat: Mai întâi de toate nu am plagiat / Lăsăm instituţiile să îşi prezinte concluziile, apoi voi lua o decizie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, duminică, la finalul Congresului PNL, dacă ia în calcul să se retragă de la conducerea partidului şi din funcţia de premier,…
Vezi articolul

INTERVIU Psihologul Diana Vasile, despre admiterea la liceu: Să nu dăm mizei pentru liceu mai multă valoare decât dăm copilului / Educația lui are nevoie să se refere și la o doză de incertitudine, de adaptare la ceea ce este, nu la ceea ce vrea

„Admiterea la liceu este o etapă în care rolul anturajului crește, de aici miza pentru liceu; desigur, o putem înțelege, dar să nu dăm mizei mai multă valoare decât dăm…
Vezi articolul