Un program pentru perfecționarea forței de muncă în domeniul bateriilor va fi lansat în România / 20 de mii de persoane vor fi instruite, în special în județele Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați

279 de vizualizări
Foto: Ministerul Educatiei
Astăzi Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, au semnat Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formare, recalificare și perfecționare pe piața bateriilor, “cu scopul de a atinge obiectivele europene si naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare”, se arată în comunicat.

“Documentul semnat pune bazele construirii unei noi rețele de educație și formare care, în următorii patru ani, va forma, perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane, pentru a depăși deficitul de competențe în domeniul bateriilor”, potrivit comunicatului.

Un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor, denumit Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) va fi lansat în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, vor fi implementate parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat.

„Proiectul România Educată urmărește dezvoltarea sistemului de învățământ prin îmbunătățirea relevanței, accesibilității, flexibilității, atractivității și calității programelor de educație și formare profesională, contribuind, astfel, la creșterea competitivității, a coeziunii economice și sociale și facilitând dezvoltarea profesională și personală a cetățenilor.
În fiecare an, în oferta universităților din România apar noi programe de studii și de formare profesională, centrate pe cerințele pieței muncii.

Bateriile reprezintă o parte strategică a tranziției digitale și ecologice a Europei și o tehnologie generică esențială pentru competitivitatea sectorului auto. Susținută de Comisia Europeană și de Banca Europeană de Investiții, Alianța Europeană a Bateriilor (EBA) reunește autoritățile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, regiunile, institutele de cercetare din industrie și alte părți interesate din lanțul valoric al bateriilor.

Ministerul Educației va susține inițiativele de dezvoltare a unor programe de studii relevante în domeniul bateriilor și a stocării energiei prin intermediul universităților și unităților de învățământ profesional/învățământ profesional dual. De asemenea, Ministerul Educației va fi punctul de contact pentru Academia Europeană a Bateriilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.


În acord cu prevederile memorandumului, părțile vor colabora și pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, conformă cu nevoile și oportunitățile lanțului valoric european.

Comunicatul integral


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației cere peste 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale – proiect de hotărâre de guvern

Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023, pentru a putea putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale și pentru cheltuieli de personal și materiale din unitățile de…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației, precizări pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală. Prevederi din trei acte normative, puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor

Câteva extrase din acte normative, cu privire la greva generală din Educație, despre participarea angajaților la această formă de protest, condițiile de suspendare a contractului de muncă și registrul de…
Vezi articolul