”Nici nu s-a pus problema să nu se alăture grevei profesorilor din iunie aproape toată lumea de la Liceul Teoretic Apáczai Csere János din Cluj-Napoca, unde predau, și unde chiar și directorul școlii a susținut protestul nostru” – a declarat profesorul de liceu, János Lukács dezvăluind motivul pentru care profesorii din România au putut realiza în trei săptămâni ceea ce colegii lor din Ungaria nu au reușit nici într-un an și jumătate, transmite publicația Nepszava, citată de Rador, preluată de G4Media.ro.
În timp ce profesorii din România nu doar că au reușit, prin solidaritatea lor fără precedent, să convingă Guvernul de la București să le mărească salariile, dar au mobilizat şi societatea de partea lor, în Ungaria, protestele nici nu sunt adevărate greve din cauza legislației FIDESZ, şi puțini oameni au participat la acțiunile de nesupunere civică care au implicat concedieri și reduceri salariale, iar comunitatea de profesori a rămas divizată.
Adoptarea legii statutului profesorilor, numită de mulți drept legea răzbunării, a fost contestată de aproape mai puțini oameni ca niciodată.
„Contractele noastre au fost suspendate pe durata grevei, astfel încât cei care au ales această formă de protest au renunțat și la salariul lor pentru această perioadă. Deși relativ puțini profesori din școala noastră sunt membri de sindicat, aproape toți colegii ni s-au alăturat, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat. S-a întâmplat ceva ce a mișcat întreaga comunitate didactică” – a conturat situația de bază profesorul din Cluj-Napoca.