Un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la Școala Nana din Călărași, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă / În comisie a fost un consilier inculpat într-un dosar penal alături de directoare

8.546 de vizualizări
Foto: captură portal just.ro
Singurul candidat rămas în concursul pentru funcția de director a școlii din localitatea Nana, județul Călărași, a picat proba de interviu, dar a contestat miercuri rezultatul, semnalând o situație ieșită din comun, potrivit contestației obținute de Edupedu.ro și confirmate de candidat. Candidatul, profesorul de matematică Nițu Viforaș Iulian, susține că unii dintre membrii comisiei ar fi fost „înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, mai ales în contextul unui proces penal aflat pe rol la Tribunalul Călărași.
  • Pe de altă parte, reprezentanta inspectoratului în comisia de interviu a spus pentru Edupedu.ro că “din punctul meu de vedere, proba în sine a decurs absolut normal” – detalii, mai jos.

În documentul citat, candidatul Iulian Nițu contestă „rezultatul obținut la proba de interviu pe motiv că persoanele desemnate ca membri ai comisiei de examinare erau înclinate să acorde sprijin actualei directoare, Enciu Domnica, picată la proba scrisă”. 

El invocă, printre motive, faptul că un membru al comisiei, consilier local, ar fi parte într-un proces penal la Tribunalul Călărași, alături de directoare, în timp ce o altă membră, învățătoare, ar fi soția unei persoane care de asemenea figurează ca parte în acel dosar.

Un al treilea membru al comisiei, spune reclamantul, s-ar fi „aflat într-un oarecare conflict cu mine în perioada cât am fost director”, pe seama orelor de religie pe care le au avut sau au soțiile celor doi, și ele profesoare la aceeași școală, care numără aproximativ 300 de elevi.

Profesorul de matematică a fost singurul candidat picat, potrivit documentului publicat de ISJ Călărași.

  • Notă: Comisiile de interviu sunt formate din: președinte – inspector școlar; membri – doi reprezentanți ai unității de învățământ; un reprezentant al consiliului local; un reprezentant HR/ companie de recrutare/ cadru didactic cu experiență în management

Contactat de Edupedu.ro, Iulian Nițu – care precizează că la rândul său a fost director interimar timp de câteva luni, acum cinci ani – a confirmat contestația. El a indicat faptul că la interviu a luat 5.80, în timp ce nota sa de la proba scrisă fusese 7.80. 

Acesta a precizat că rămăsese singurul candidat rămas în concurs pentru școala din Nana, la care inițial participase și directoarea actuală. Deși, după cum arată el, aceasta e „picată la proba scrisă”, directoarea ar urma să rămână în funcție, dacă niciun candidat nu câștigă acest concurs.

  • Potrivit candidatului, “la interviu mi-au spus că e foarte bine, că e ok, mi-au atras atenția mai mult asupra unor chestiuni tehnice, aranjat în foaie… În niciun caz nu era nota aceasta de dat”.

Dosarul în care, potrivit autorului contestației, sunt parte directoarea școlii, un membru al comisiei și soțul unei alte învățătoare numită membru în comisie a fost deschis în 2015. Pe lista inculpaților apar numele persoanelor numite în reclamație, alături de multe altele. În dosar figurează Ministerul Agriculturii – Agenția Domeniilor Statului București ca parte civilă. Dosarul penal are ca obiect „inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) art.7 al.1 şi 3”.

Ce spune reprezentanta inspectoratului în comisia de interviu

Pe de altă parte, Adriana Butoi, inspector care a participat la comisia de evaluare a probei de interviu, a spus pentru Edupedu.ro că “nu aș găsi ciudat nimic în desfășurarea” interviului de la Nana.

Ea a apreciat că “din punctul meu de vedere, proba în sine a decurs absolut normal, au fost observatori care pot confirma acest lucru”.

  • “Consider că eu am evaluat corect, obiectiv”, a spus ea, spunând că nu poate menționa ce notă a dat personal intervievatului.

Concursul pentru directorii de școli este în desfășurare pentru cele 6.098 de școli cu personalitate juridică pentru care s-au scos la concurs 8.652 de funcții vacante la nivel național, împărțite în 6.231 funcții de director și 2.421 funcții de director adjunct.

Proba interviului a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 8 decembrie, zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie fiind zile libere – sărbători naționale. Proba durează astfel 16 zile lucrătoare.

Interviurile sunt filmate integral, iar fișierele video sunt păstrate.

Citește și: Candidatul rămas în concursul pentru conducerea unui liceu din Gorj – nota 8.40 pentru postul de director adjunct, dar numai 6.80 pentru cel de director. Șefia școlii îi rămâne directoarei actuale, “girată de PNL și agreată de primarul” PSD – site local

4 comments
  1. Dar dacă ești ofticos și adopți o atitudine ofensivă, nu te supăra, dar ești hidos, nu urât! Adică, treaba asta ține de educație și de demnitatea fiecăruia. Nu o ai, e nasol.Cine sapă groapa altuia trebuie să aibă pregătire în săpatul gropilor, căci tocmai am aflat faptul că cei necalificați în acest domeniu cad ei în gropile pe care le sapă !

  2. Asta e,nu poti fi toata viata director(numit),revii la munca de jos ,la firul ierbii (cu elevii obraznici..bla ,bla)altfel esti un ofticos…ha,ha…

  3. Asa s-a procedat peste tot. S-a recurs la amenințari, influentari si santaj. Atat timp cat politicul este implicat, nu vom avea un sistem de educație.

  4. Oho, acuma sa vezi ce curg reclamatiile. Dati drumu’, scuipati tot, sa stie lumea cum se pica la interviu. Vorba aia, singura proba ce nu poate fi contestata. Daca mai sunt cazuri, haideti sa le scoatem la lumina. Abuzurile si directorii pusi politic trebuie sa inceteze odata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației

Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Educației Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”,…
Vezi articolul

BREAKING Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație / Memorandumul este un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii

Guvernul anunță va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Într-un comunicat în care apare că premierul Ciucă a discutat telefonic cu…
Vezi articolul