Un profesor de fizică din Suceava care a predat de jumătate de secol a fost rechemat pentru că nu sunt profesori. S-a întors la catedră la 78 de ani, iar unii colegi, care i-au fost și elevi, s-au pensionat deja

36.964 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Costică Costan
Anul acesta, profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, scrie publicația Monitorul de Suceava. El s-a retras în vară, însă a fost rechemat pentru că nu sunt profesori. Are 78 de ani și a decis să se întoarcă la catedră, deși unii colegi de-ai lui, care i-au fost chiar elevi, s-au pensionat. „Sunt un om care și-a făcut datoria față de profesia sa”, mai spune profesorul.

Profesorul de fizică Costică Costan predă de peste 50 de ani la același liceu din Suceava: Colegiul Național „Ștefan cel Mare”. Într-un interviu pentru publicația Monitorul de Suceava, el a spus că se consideră „un om care și-a făcut datoria față de profesia sa, așa cum ar trebui să facă fiecare, cum ar fi normal. Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda și de a fi printre școlari”, a spus profesorul.

Anul acesta, reîntors la catedră după ce se retrăsese, profesorul Costan predă fizica la o clasă de-a IX-a și la o clasă de a XI-a, ambele de matematică – informatică, în total șase ore pe săptămână.

Are în cancelarie colegi care i-au fost elevi și care s-au și pensionat.

„Chiar mă gândeam, dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu”, a spus profesorul de fizică. A fost nevoit să se întoarcă la catedră pentru că a fost rechemat, din lipsă de profesori.

„La mine a fost și rămâne o pasiune. (…) Nu ai ce căuta în învățământ dacă nu ai pasiune, la fel și talent pedagogic, arta de a-i învăța pe alții. Sunt profesori tobă de carte de la care elevii nu înțeleg nimic, care complică lucrurile, care nu lămuresc elevul. Eu totuși mai țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva”, a spus profesorul.

Citește interviul integral aici.

Citește și:
România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii – raport internațional

Florian Lixandru, despre lipsa profesorilor de științe: La 1 septembrie aveam un deficit de aproape 1000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit / Profesorii se plâng că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile

8 comments
  1. pai in tara la noi este mai important sistemul de justiție decat oricealtceva! cat timp vacexista acest sistem cu privilegii astronomice, tara noastră va ajunge de râpă, daca nu este deja chiar in groapa! ati vazut-o pefruoasa aia cum a raspuns unor oameni care ii puneau întrebări? era la gura ei ca la usa cortului, cum se spune. vai de noi !

  2. Eu am facut la acest liceu acum aprox 15 ani. Era/este un liceu de top in Suceava si multi profesori isi doresc sa ajunga aici.
    Acest profesor performa pe olimpici, era titular, dar nu era pt toti elevii, pentru ca scotea varfuri, dar restul erau praf.

    Pe vremea mea, la acest liceu toti profesorii trageau sa ajunga pana la 80 de ani cu predarea pentru ca dadeau pregatire si erau multi bani implicati (nu zic ca e cazul acestui profesor, dar cazul majoritatii). Sunt sigur ca sunt multi care doresc sa ajunga profesori acolo, dar sunt alte interese.

    Articolul nu are nici o legatura cu realitatea deoarece o gramada de profesori vor sa devina titulari la ”Stefan” si sigur nu a fost nici o criza aici de cadre didactice.

  3. Sa-l cheme și la 100 de ani. Dar de ce accepta toți pensionarii ăștia care nici nu au dat niciodată titularizare sa mai meargă la lucru? F simplu, pt bani. Ii convine, abia nu moare de urat in casa și mai face miscare.

    Iar pe aia care au licență în fizica și sunt mai tineri ii trimite la examenul ăla de titularizare de rahat unde trebuie sa scrii 40 de pagini că sa iei 7. Exact de-asta nu mai sunt profesori de fizica, sa fim corecți că nici nu mai e nevoie de fizica in Ro, trebuie adoptat modelul occidental. Nu-i niciun folos ci doar risipa de bani sa tii cate 2 ore de fizica la toate clasele și chiar 3-4 ore la real și să le faci cu pensionari și necalificați. Mai bine nu le mai faci că oricum nu interesează pe nimeni.

    Nu este niciun elogiu că lucra la 78 ani, asta arata că și ei au o parte din vina la lipsa cadrelor titulare in sistem. Cu ei de 25 de ani ocupa posturile in loc să facă reforme, deci atunci sa stea cu ei încă 50 de ani de acum incolo.

    Sistemul trebuie reformat și trebuie să nu mai aibă suplinitori și pensionari.

    Drept urmare și eu și alți câțiva colegi cu specialitatea principala sau secundara fizica in ultimii 5 ani refuzam sa mai preluam fizica PCO adică ore suplimentare. Urmează și pe chimie sa se faca lafel.

  4. Mi-ar placea ca mai multi profesori tineri sa se ia dupa: “… țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva”

    1. Până le sparge fata careva. Ce rigoare sa ai cu elevii actuali la o materie inutila? Asta nu doar că preda la un liceu de elita dar dacă îl amenința vreunul in secunda 2 își dă demisia că doar are pensie, nu are ce pierde.
      Asta e un liceu de elita, boșorogul a scăpat nevătămat cu ideile lui exact pt că nu e pe la mahalale. Regulă e sa fie promovabilitate nu sa lași repetenți care să-ți dea in cap pe strada și să jefuiască magazine.

      In alta dezordine de idei, e cat se poate de limpede că trebuie cel puțin reduse la jumate Nr de ore la fizica și chimie, daca nu chiar scoase complet la multe clase exact cum e in tarile cu apa calda. Ce rost mai are sa trimiți la ora de fizica octogenari și necalificați? Evident manevra electorală, rotunjirea veniturilor pt votanții de la catedra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

10 olimpiade școlare județene în finalul de săptămână 23-24 martie, printre care la Chimie, Limba Engleză – oral, Limba franceză și limbile romanice / Elevii pot folosi calculatoare neprogramabile la Chimie și încep proba la 9:30

Al doilea final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene este 23-24 martie, când au loc olimpiadele de Limba engleză – oral, Chimie,…
Vezi articolul
Mihaela Stefan, Sorin Cimpeanu si Alexandru Rafila / Foto: Captura Youtube.com

VIDEO Cum vor asambla profesorii, pentru fiecare elev, kiturile de testare noninvazivă primite de școli: clip demonstrativ filmat de miniștrii Cîmpeanu și Rafila / “Durează circa 10 secunde realizarea unui set complet” – Cîmpeanu

În dimineața aceasta, miniștrii educației și sănătății au transmis o serie de trei videoclipuri referitoare la modul de testare de Covid-19 a elevilor din școli, iar printre acestea se află…
Vezi articolul

Plângere penală după anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă, depusă de Comunitatea Declic. Organizația cere verificarea modului în care dosarul a ajuns la judecătorul Marius Iosif, numit anterior în mai multe funcții publice de PNL

Comunitatea Declic, care derulează diferite campanii sociale, anunță într-un comunicat că depune joi plângere penală la DIICOT, cerând investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul…
Vezi articolul

Un sediu al ARACIP a fost spart luna trecută. Poliția și procuratura investighează o tentativă de furt calificat la agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele / Șefa ARACIP, Mariana Dogaru, sfidătoare la adresa presei: Considerăm că nu reprezintă un interes pentru colegii din sistemul de învățământ

Un sediu din București al Agenției care acreditează, autorizează și evaluează școlile și grădinițele din sistemul public sau privat de învățământ, ARACIP, a fost spart pe 8 aprilie, potrivit unui…
Vezi articolul