Un profesor de fizică din Suceava care a predat de jumătate de secol a fost rechemat pentru că nu sunt profesori. S-a întors la catedră la 78 de ani, iar unii colegi, care i-au fost și elevi, s-au pensionat deja

5.127 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Costică Costan
Anul acesta, profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, scrie publicația Monitorul de Suceava. El s-a retras în vară, însă a fost rechemat pentru că nu sunt profesori. Are 78 de ani și a decis să se întoarcă la catedră, deși unii colegi de-ai lui, care i-au fost chiar elevi, s-au pensionat. „Sunt un om care și-a făcut datoria față de profesia sa”, mai spune profesorul.

Profesorul de fizică Costică Costan predă de peste 50 de ani la același liceu din Suceava: Colegiul Național „Ștefan cel Mare”. Într-un interviu pentru publicația Monitorul de Suceava, el a spus că se consideră „un om care și-a făcut datoria față de profesia sa, așa cum ar trebui să facă fiecare, cum ar fi normal. Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda și de a fi printre școlari”, a spus profesorul.

Anul acesta, reîntors la catedră după ce se retrăsese, profesorul Costan predă fizica la o clasă de-a IX-a și la o clasă de a XI-a, ambele de matematică – informatică, în total șase ore pe săptămână.

Are în cancelarie colegi care i-au fost elevi și care s-au și pensionat.

„Chiar mă gândeam, dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu”, a spus profesorul de fizică. A fost nevoit să se întoarcă la catedră pentru că a fost rechemat, din lipsă de profesori.

„La mine a fost și rămâne o pasiune. (…) Nu ai ce căuta în învățământ dacă nu ai pasiune, la fel și talent pedagogic, arta de a-i învăța pe alții. Sunt profesori tobă de carte de la care elevii nu înțeleg nimic, care complică lucrurile, care nu lămuresc elevul. Eu totuși mai țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva”, a spus profesorul.

Citește interviul integral aici.

Citește și:
România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii – raport internațional

Florian Lixandru, despre lipsa profesorilor de științe: La 1 septembrie aveam un deficit de aproape 1000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit / Profesorii se plâng că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile

4 comments
  1. Mi-ar placea ca mai multi profesori tineri sa se ia dupa: “… țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca anunță că regulamentul de organizare și funcționare „a învățământului preuniversitar” și statutul elevului vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister” / UPDATE Pe site-ul ministerului termenul este de 10 zile lucrătoare

Ministra Educației Ligia Deca a anunțat la Gala Teach for Romania, miercuri pe 12 iunie, că cele două proiecte de ROFUIP și Statutul Elevulului vor avea termene prelungite de dezbatere.…
Vezi articolul

Clasamentul Times Higher Education al reputației universităților: Harvard, MIT și Stanford conduc în ranking / O singură universitate din Europa Centrală și de Est a fost inclusă

Universitatea Harvard, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Stanford conduc clasamentul internațional Times Higher Education al universităților în funcție de reputație – ediția 2022, ranking dat publicității miercuri. În clasament…
Vezi articolul