Cercetătorii în neuroștiințe cognitive Andrei Miu și Simina Pițur au lansat primul podcast realizat de oameni de știință români despre modul în care funcționează creierul uman – “Podcastul de Neuroștiințe” / Primul episod poate fi ascultat pe Spotify sau YouTube

1.398 de vizualizări
Foto: © Pogonici | Dreamstime.com
Cercetătorii Andrei Miu și Simina Pițur au lansat primul podcast de neuroștiințe realizat de oameni de știință români din acest domeniu, după cum anunță Laboratorul de neuroștiințe cognitive al UBB Cluj pe pagina sa de Facebook. Este vorba de o serie de episoade înregistrate audio prin care cercetătorii își propun “să aducă cele mai importante descoperiri despre creier mai aproape de publicul din România”.

Podcastul este realizat de profesorul universitar de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală Andrei Miu, Departamentul de Psihologie al UBB Cluj-Napoca, și Simina Pițur, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Psihologie Cognitivă Aplicată a aceleiași universități, absolventă a programului masteral de psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie al UBB.

Andrei Miu a fondat și conduce laboratorul de neuroștiințe cognitive de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cercetările sale despre emoții au fost publicate în numeroase reviste de specialitate internaționale, profesorul Miu fiind, conform evaluărilor scientometrice, unul din psihologii români cu mare vizibilitate internațională. Unul din proiectele sale recente este Registrul Gemenilor Români, prin care încearcă să încurajeze cercetările de genetică comportamentală din țara noastră.

Andrei Miu este doctor în psihologie, titlu obținut cu Summa cum Laude în 2007 la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. – Descarcă de aici CV-ul lui Andrei Miu

În episodul 0″, de prezentare a proiectului, Miu și Pițur explică despre neuroștiințe – este “un domeniu de cercetare în care scopul este înțelegerea, descoperirea realității. Acest domeniu se ocupă de studiul sistemului nervos din orice punct de vedere: sunt părți interesate de anatomia sistemului nervos, altele de relația dintre sistemul nervos și procesele psihice, altele de felul în care se dezvoltă sistemul nervos sau studiul interacțiunilor dintre celulele care formează acest sistem. Toate aceste teme sunt strânse în acest domeniu uriaș”, spune Andrei Miu în introducere.

De asemenea, trebuie făcută distincția între neurologie și neuroștiințe, mai punctează el. “Neurologia este o specialitate medicală, care se ocupă de diagnosticul bolilor sistemului nervos și de trat aceste boli, pe când neuroștiințele sunt un domeniu de cercetare pentru înțelegerea și studierea sistemului nervos, un domeniu care a căpătat recunoaștere începând cu anii 1950, dar a luat amploare în ultimele decenii și au ajuns [neuroștiințele] să fie considerate științe mature, care produc descoperiri”, afirmă Miu. E un domeniu relativ recent, dar care până la ora actuală a acumulat o cantitate uriașă de informații, cu un instrumentar metodologic demn de o știință matură, mai spune profesorul universitar.

“Episodul 0”, poate fi ascultat și aici, pe Anchor.fm.

În episodul 1, cei doi cercetători au discutat “ipoteza serotoninei în depresie (și dispoziție). Vorbim despre originile acestei ipoteze (și dovezile care au contrazis-o de foarte devreme), despre resuscitarea ulterioară a acestei ipoteze pentru a explica efectele antidepresive ale inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (și cum de aceste efecte nu susțin ipoteza serotoninei), precum și despre manipularea experimentală a sintezei de serotonină printr-o metodă numită depleție de triptofan (care s-a dovedit că nu afectează dispoziția). În final, vorbim despre factorii care contribuie la depresie și care sunt studiați la ora actuală”, după cum scriu aceștia pe pagina de Facebook a proiectului.

Episoadele sunt disponibile pe platformele Spotify, Google Podcast, Anchor, Castbox și YouTube.

Foto: © Pogonici | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De la 1 ianuarie 2023, noul cost standard per elev este majorat cu 7%, anunță Iulian Cristache, președintele Federației de părinți, după ședința Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Procentul reprezintă media creșterilor salariale pentru personalul din școli

De la 1 ianuarie 2023, noul cost standard per elev este de 6.834 de lei, după cum a anunțat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, după ședința Consiliului…
Vezi articolul

OFICIAL Profesorii care fac activitate suplimentară vor fi premiați abia din anul școlar 2026-2027. Fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2% din fondul de salarii de la nivelul școlii

Abia din anul școlar 2026-2027, profesorii vor beneficia de premiul pentru activitate suplimentară, acordat de două ori pe an, prin decizie a directorului unității de învățământ, potrivit cadrului legal. Concret, prin OUG…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Un absolvent de liceu pedagogic care vrea să fie învățător și un tânăr cu studii superioare care vrea să se facă profesor pentru învățământ primar – ce trasee de angajare și profesionale vor avea, potrivit noii legi a Educației

Din anul școlar 2028-2029, absolvenții de liceu pedagogic vor da concursul național de ocupare a posturilor didactice, adică titularizarea, doar că vor putea fi angajați pe o perioadă determinată de…
Vezi articolul