“Un plagiat rămâne un plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în contextul tentativelor din Parlament de amnistiere a plagiatorilor

486 de vizualizări
Remus Pricopie / INQUAM Photos – Octav Ganea
“Propunerea de modificare a legii educației pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, într-un comentariu publicat pe site-ul instituției. El face trimitere la propunerea de modificare a Legii Educației privind amnistierea celor care au plagiat doctorate până în anul 2011, printr-un amendament ce a trecut, luni, de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților și care așteaptă votul în plen.

El consideră “greșite” atât încercările “aiuritoare” de modificare a legii, cât și ceea ce el numește “cruciade împotriva unor plagiatori celebri”, susținând că pentru ambele se petrec din cauza tăcerii majorității universităților.

Potrivit lui Remus Pricopie, “utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poți fi “integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuție este un coleg de partid sau/şi de interese. Problema plagiatului nu va fi niciodată rezolvată daca nu este tratată cu seriozitate de către universități și, evident, de către Ministerul Educației, iar instanțele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic.”

El consideră că “probabil mai avem de așteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat și rezolvat numai cu instrumente academice. Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educației, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri. Evident, ambele variante sunt greșite, dar se întâmplă pentru că universitățile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creșele rămase la primării sunt unități de învățământ cu personalitate juridică. După un an, Ministerul Muncii propune Guvernului eliminarea creșelor din lista serviciilor sociale, deși ar fi trebuit să facă acest lucru în octombrie 2021

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis…
Vezi articolul

Bursele de merit „Ligia Deca” pentru medii școlare de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie 2024. Dispar cele peste 8.500 de burse de merit pentru medii sub 5, pentru care elevii încasează anul acesta 450 de lei pe lună dintr-o gafă a ministrului

Premiera înregistrată de educația din România și semnalată de Edupedu.ro în noiembrie 2023 și-a dovedit falimentul 5 luni mai târziu: este vorba despre bursele de merit „Ligia Deca”, pentru elevii…
Vezi articolul