Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar un băiat a decedat, după ce peretele internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, luni după amiază, scrie G4Media.ro. Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.
UPDATE 21:43 Val de comentarii critice la adresa „România educată”, la postarea președintelui Klaus Iohannis în care acesta cere elucidarea cauzelor tragediei de la liceul din Odorheiu Secuiesc
UPDATE 21:09 Klaus Iohannis: Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați
UPDATE 20:50 La internatul din Odorheiu Secuiesc erau cazați 97 de elevi de la mai multe licee / O parte dintre elevi au reuşit să fugă din camere. Dacă se întâmpla la ora 17 când începeau activitățile era mai grav, spune șeful ISJ Harghita
UPDATE 20:37 Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă
UPDATE 19:39 Băiatul a fost găsit. Echipele de salvare au încercat resuscitarea acestuia, însă copilul nu a răspuns manevrelor.
”Se confirmă decesul. Au încercat să-l resusciteze timp de 40 minute, dar fără efect”, a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.
Acesta a făcut precizări legate şi de starea celorlalte trei victime transportate la spital.
”Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a explicat medicul.
UPDATE 18.47: Unitatea de învățământ are două corpuri reabilitate care au fost încadrate în clasa de risc seismic III, iar clădirea internatului nu era încadrată în vreo categorie de risc seismic, a precizat reprezentantul Inspectoratului Școlar Harghita la Digi24.
UPDATE 17:16 Un perete de la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit luni, potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp.
Știrea inițială: “Până în acest moment au fost extrase 3 victime dintre care, una conștientă, una semiconștientă și o persoană aflată în stop cardio respirator, cu manevre de resuscitare în curs. Misiunea este în dinamică”, scrie pe pagina de Facebook a DSU.
La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a declarat pentru Europa FM că al patrulea copil este căutat cu câini și echipele de specialitate: „Momentan este căutată cea de-a patra victimă, după cunoștințele noastre, se pare că au fost patru elevi care erau în internat – internatul Liceului Teoretic Tamași Aron din Odorheiul Secuiesc. S-a surpat clădirea. Se pare că au fost patru victime dintre care două au răni ușoare. A treia victimă este într-o stare mai critică cu stop cardio-respirator și al patrulea copil este căutat cu câini și echipele de specialitate. Momentan, sunt acolo și șase echipe de voluntari – pompieri voluntari. Problema este că acoperișul prezintă pericol de prăbușire și de aceea căutările sunt cu o atenție sporită. (…) „Eu ce am aflat până acum a fost că zidul din spatele clădirii s-a surpat și de acolo a cauzat această prăbușire a mijlocului clădirii, a corpului central”, a spus președintele Consiliului Județean Harghita.
Știrea se actualizează