Un om de ştiinţă din China, în prima linie în gestionarea epidemiei de coronavirus, este vizat de o anchetă pentru plagiat, după ce acesta şi-a exprimat îndoielile public în legătură cu strategia chineză de luptă împotriva COVID-19, relatează AFP luni, citată de Agerpres.
Zhang Wenhong, expert în boli infecţioase din Shanghai, şi-a exprimat îndoielile la sfârşitul lunii iulie cu privire la strategia Chinei împotriva COVID, considerând că este mai degrabă necesar să ‘învăţăm să trăim cu virusul’. Aceste declaraţii, care păreau să pună la îndoială succesul gestionării epidemiei de coronavirus, au provocat o dezbatere aprinsă la nivel naţional.
Unii internauţi l-au acuzat pe virolog că ‘vehiculează idei străine’, în timp ce alţii îl suspectează că şi-ar fi plagiat lucrarea, redactată în 2000.
Duminică, Universitatea Fudan din Shanghai, unde Zhang Wenhong şi-a desfăşurat activitatea, a anunţat lansarea unei anchete. Oameni de ştiinţă şi academicieni şi-au exprimat sprijinul pentru Wenhong, în vârstă de 51 de ani.
Gestionarea epidemiei de COVID-19 de către autorităţile chineze reprezintă un subiect relativ sensibil în ţara asiatică. În provincia centrală Jiangxi, o profesoară a fost reţinută timp de 15 zile pentru că a comentat online un articol din presă, în care a afirmat că China poate ‘coexista’ cu virusul.
China a raportat luni 51 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul său, inclusiv 13 de origine locală, un număr foarte mic comparativ cu cele înregistrate în alte ţări. În pofida măsurilor drastice, ţara se confruntă de luna trecută cu o reapariţie a cazurilor pe teritoriul său, cea mai importantă din ultimele luni în ceea ce priveşte întinderea geografică.