A treia zi de proteste a început în fața Ministerului Educației, după ce ancheta jurnalistei Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației. Decanul Cristian Preda, prezent și astăzi la protest, a intrat în Minister pentru a-i înmâna ministrului cartea sa “25 de ani de democrație și câteva sute de partide” de pe care și-a tăiat numele și l-a trecut ca autor pe Sorin Cîmpeanu.
UPDATE Declarația decanului Cristian Preda, după ce a ieșit din Ministerul Educației: „I-am lăsat ministrului o carte în care va găsi o dedicație. De fapt, e o carte pe care am crezut că am scris-o acum 15 ani. Stând să mă gândesc mai bine, am realizat că, de fapt, a scris-o el. De asta am ținut să-i ofer și un exemplar, ca să aibă și el un exemplar. Probabil că va apărea în cv-ul domniei sale și are la mână, cum are de la profesorul de 92 de ani, și declarația mea: „n-am scris eu cartea, a scris-o ministrul”.
Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București a mai spus că „acesta este un sistem care a fost brevetat de regimul comunist: chimiștii de la Institutul de Studii Chimice făceau cercetări și le semna Elena Ceaușescu. Pare că domnul Cîmpeanu repetă acest model, pentru că dânsul a întrecut-o deja pe Elena Ceaușescu la numărul de doctorate onorifice. Acum, a început să semneze de la o vreme lucrările care nu-i aparțin. De asta, am zis să-l ajutăm, poate că e bine ca autorii din România să gândească mai bine dacă într-adevăr ei au scris cărțile sau dacă nu cumva ele sunt scrise de Sorin Cîmpeanu”.
- Și în a treia zi de protest, singura televiziune prezentă la Minister a fost B1 TV. Jurnaliștii Edupedu.ro, G4Media, Inquam Photos și Gen Știri au relatat de la fața locului.
„Am considerat oportun și necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu să preia cartea la care am lucrat vreme de 15 ani”, este mesajul scris de Cristian Preda pentru ministrul Cîmpeanu.
Gestul ironic al lui Preda vine după ce Cîmpeanu și-a justificat ieri plagiatul din cursul universitar publicând o scrisoare atribuită profesorului Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, care susține că ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”.
Avocatul Gabriel Turcu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală, atrage însă atenția în investigația publicată de Emilia Șercan că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care odată stabilită în persoana cuiva este nemodificabilă. „Nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo să devină realizată de mine, eu să fiu recunoscut de azi înainte ca fiind autorul ei. Ea poate, însă, să devină proprietatea mea, dar nu poate deveni realizată de mine”, a declarat pentru Pressone avocatul Gabriel Turcu.
Șapte persoane protestează la această oră în fața Ministerului Educației, afișând două bannere cu mesajele: Plagiat = Furt și Demisia!. Printre cei prezenți astăzi, 29 septembrie 2022, la Minister, la protestul prin care cer demisia lui Sorin Cîmpeanu, se află Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, activistul Marian Rădună, președintele asociației Geeks for Democracy.
Informații de background
În urmă cu o zi, în jur de 20 de persoane au cerut miercuri demisia lui Cîmpeanu și au anunțat că vor fi prezente la protest în fiecare zi, până când Sorin Cîmpeanu va demisiona.
Printre cei prezenți în urmă cu o zi în fața Ministerului au fost Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, regizorul Tudor Giurgiu. Aceștia au spus că vor protesta în fiecare zi, până pleacă Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației.
Regizorul Tudor Giurgiu, prezent la protestul din urmă cu o zi, a spus pentru Edupedu.ro că faptul că ministrul a plagiat și e dovedit “e doar vârful piramidei”. “Pe mine, personal, mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi”, a afirmat Tudor Giurgiu.
“De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat miercuri, pentru Edupedu.ro, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Acesta a explicat mesajul pe care dorește să-l transmită colegilor profesori și studenților, prin decizia de a intra în grevă japoneză: “e simplu – că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”.
B1 TV a fost miercuri, în a doua zi de proteste de la Ministerul Educației de la declanșarea scandalului de plagiat, singura televiziune care a trimis echipă și a transmis de la fața locului. Încă de la debutul protestului de miercuri, la fața locului s-au aflat jurnaliștii Edupedu.ro, Inquam Photos, Europa Fm și G4Media.
Protestele de la Minister au început marți, 27 septembrie 2022, când un grup de 7 persoane a ieșit în fața ministerului Educației cu un banner pe care scria Demisia. Printre cei prezenți la Minister atunci au fost Marian Rădună, președinte al Asociației Geeks for Democracy, directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, regizorul Tudor Giurgiu și Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.
Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.
Jurnalista Emilia Șercan scrie că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia. Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă (Sursa și detalii).
La două zile de la anchetă, Sorin Cîmpeanu a venit cu următoarea explicație publică pentru plagiatul din cursul pe care îl semnează: profesorul Ioan Pleșa, unul dintre autorii de facto ai cursului plagiat, ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. Cu toate acestea, avocatul Gabriel Turcu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală, atrage atenția în investigația publicată de Emilia Șercan că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului, care odată stabilită în persoana cuiva este nemodificabilă.