Secretarul de stat Florian Lixandru a spus că profesorii și consilierii școlari care fac parte din comisiile de combatere și prevenire a violenței în școli vor fi formați pe acest subiect printr-un program finanțat de la Uniunea Europeană. El a explicat joi seara, la TVR1 că proiectul se va aplica din acest an școlar. Ministerul Educației a mai anunțat în martie un alt program de formare a profesorilor pentru recunoașterea semnelor când un elev consumă substanțe ilegale, dar despre care Ministerul Educației evită să dea detalii de două luni, de când Edupedu.ro a cerut informații. De precizat, la programul anunțat de Florian Lixandru lucrează și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu. Același Minister care gestionează și acordarea primelor didactice pentru profesori și a tichetelor educaționale – ambele programe cu multe piedici și bâlbe la implementare.
Secretarul de stat Florian Lixandru a spus joi seara la TVR1, că profesorii și consilierii școlari care fac parte din comisiile de combatere și prevenire a violenței în școli vor fi instruiți pe această temă, anul acesta școlar, în cadrul formării continue.
“La acest moment avem programul operațional de educație și ocupare care are o axă prioritară inclusiv pe această zonă de incluziune și prevenire și combatere a violenței în mediul școlar. Lucrăm la o fișă de proiect în care vom include tot consilierii școlari și profesorii din comisiile respective vor putea să intre în acest program (…) Fără costuri suplimentare, aceste programe vor fi finanțate de la Uniunea Europeană. Deci avem un program operațional educație și ocupare care practic ne permite nouă să formăm capitalul uman pe o serie întreagă de direcții. Se va aplica din acest an școlar. În acest moment este aproape gata fișa de proiect, urmează să fie înaintat către Ministerul Investiții și Proiectelor Europene și să fie pus în consultare ghidul, iar din 2024 să se treacă la implementare”, a spus Lixandru.
Secretarul de stat nu a dat detalii despre această formare continuă, în afara faptului că va fi finanțată prin bani europeni. Nu a spus câți consilieri și profesori vor fi implicați, cum va fi structurat cursul, cât va dura sau ce informații vor fi prezentate.
Ministerul Educației a mai avansat ideea formării profesorilor într-un domeniu conex: recunoașterea semnelor în cazul în care un elev consumă substanțe interzise. În martie anul acesta, secretarul de stat Zoltan Kallos a spus că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, însă de două luni, Ministerul Educației evită să trimită un răspuns clar solicitării noastre privind desfășurarea acestei formări: cum se va desfășura, cum vor fi aleși profesorii, ce vor învăța și din ce bani va fi finanțată această formare. Când vom primi un răspuns îl vom publica. Mai mult, întrebat în septembrie în ce stadiu este acest proiect, secretarul de stat Zoltan Kallos nu a știut să spună. “O să revin cu informații pentru că vă mărturisesc că nu m-am ocupat eu de acest aspect și nu știu exact în ce stadiu se află”, a spus el.
Informații de context
Există un plan comun comun de acțiune pentru siguranță școlară, semnat de 8 miniștri, luna trecută, și o procedură privind prevenția managementul cazurilor de violență școlară. Un inforgrafic de la sesizare la închiderea cazului, responsabilitățile profesorilor, directorilor și ale poliției, a fost publicat de Ministerul Educației.
„Faptele de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoţională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât şi orice alte activităţi sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari şi a personalului din învăţământ, sunt gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor / preșcolarilor / elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar (aprobată prin ordinul de ministru nr. 6.235/2023)”, conform ministerului.
Pe 9 octombrie, Ministerul Educației a scos schema de responsabilități cu cine, ce face exact în cazurile de violență școlară și suspiciune de consum de droguri, din procedura privind managementul cazurilor de violență. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial pe 6 octombrie 2023. Edupedu.ro a cerut un punct de vedere de la ministerul Educației privind abrogarea punctului 3.25 din procedură și a schemei cu responsabilitățile în cazurile de violență școlară și suspiciune de consum de droguri. Când vom primi un răspuns îl vom publica.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene gestionează și proiectul privind primele didactice ale profesorilor și acordarea tichetelor educaționale pentru elevi defavorizați
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene condus de Adrian Câciu este cel care va gestiona fondurile pentru desfășurarea acestei formări. Amintim că același minister se ocupă și de implementarea proiectelor privind acordarea primelor didactice pentru profesori și a tichetelor educaționale pentru elevii defavorizați.
Acordarea cardurilor pentru profesori a fost făcută pe ultima sută de metri, deși ministrul Câciu anunțase inițial că vor fi trimise cardurile prin Poștă începând cu 10 octombrie. Nu a fost așa, iar noul termen anunțat a fost 20-27 octombrie. Banii au fost acordați din Fondul de rezervă urmând ca apoi MIPE să deconteze banii.
Unor profesori li s-au trimis cardurile în vacanță la școlile unde predau și riscau să rămână fără ele dacă nu reușeau să ajungă să le ridice. Apoi, cititorii Edupedu.ro ne-au semnalat că nu toate cardurile au fost încărcate sau nu au primit sumele complete.
Unii profesori nu aveau cardurile încărcate pe 2 noiembrie. Controverse au fost și legate de lista magazinelor unde profesorii puteau cheltui banii din prima didactică de 1500 de lei.
Deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbure au cerut lămuriri publice de la Guvern, privind întârzierile în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul profesorilor. Mai mult, ele spuneau că există suspiciuni cu privire la posibila existență a unui monopol pentru un singur furnizor de electronice.
Profesorii pot propune comercianți pe lista de magazine pentru prima didactică, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației.
Edupedu.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene o explicație clara a ceea ce au voie și ce nu să-și achiziționeze cadrele didactice, inclusiv chestiunea cu telefoanele. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.
- Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.
Cât despre tichetele educaționale menite să ajute familiile defavorizate să înceapă școala cu rechizite și haine noi, MIPE încă nu a anunțat când vor fi trimise beneficiarilor, deși luni începe al doilea modul școlar, părinții nu știu când vor primi cardurile și când vor fi încărcate cu cei 500 de lei pentru a cumpăra rechizite și haine pentru copii.