Un nou local atrage atenția clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”: După J’ai Bistrot, disputa s-a mutat în grădina Sera Eden din centrul Bucureștiului

27.313 vizualizări
Sursa foto: Instagram/ Sera Eden
Un nou local atrage atenția clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”: După J’ai Bistrot, disputa s-a mutat în grădina Sera Eden, de pe C.A. Rosetti nr. 37, în centrul Bucureștiului.

Patronii localului au afișat un mesaj în care clienții însoțiți de copii sunt rugați să-i monitorizeze „tot timpul”, iar cei mici trebuie să „rămână așezați la masă pe toată durata vizitei la restaurant”.

În mesaj se mai arată că „alergarea între mese și în zona restaurantului prezintă un risc de rănire, inclusiv deplasări, căderi și ciocniri cu mobilierul sau alți clienți”.

Între altele este menționat și „respectul pentru personal” și „pentru alți oaspeți” care ar putea fi deranjați de copiii care le-ar putea „perturba experiența culinară”.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


50 comments
  1. Bravo lor! Ma bucur ca sunt localuri care au curajul sa spuna NU unor lucruri si sunt dispusi sa accepte denigrari si boicoturi din partea “mamikilor psihoterapeute” care, ironic, au impresia ca cel mai bun loc pentru plozi sa exploreze este restaurantul!

  2. Pentru “deranjați”: stați naibii în restaurantele voastre unde vă puteți excita în liniște DAR stați departe de parcuri,locuri de joacă etc, în special locuri pe unde “aleargă”copii și fac gălăgie pentru că altfel înseamnă că sunteți niște ciudați în devenire cu apucături de pedofili.

    1. Adrian,
      Comentariul dumneavoastra e cel putin ciudat. Nu are nicio legatura nici cu articolul, nici cu celelalte comentarii.
      Ar fi bine sa mai cititi o data, cu mare atentie, tot!

  3. Când văr cum oameni care se autoproclamă psihoterapeuți susțin astfel de mesaje mi se strânge inima când mă gândesc la faptul că poate au clienți cărora mai tare le distrug viața. Doamnă Ciocoiu, nu ați învățat nimic despre psihologia copilului? Despre nevoia de explorare, timpul cât poate sta în sarcină, neclintit de pe scaun? Nu ați învățat nimic despre faptul că putem crește oameni sănătoși la cap doar oferindu-le timp și spațiu să se dezvolte, asta neînsemnând să stea închiși în case? Este de-a dreptul scandalos să susțineți un astfel de mesaj având așa profesie. În alte țări la exemplul cărora râvnim, copiii aleargă printre mese, fac poante cu adulții de la alte mese, lumea e relaxată, destinsă, înțelege altfel ideea de comunitate, de creștere ca națiune, ca oameni. Ne îndemnați să fim încrâncenați cu niște copii sau părinți care învață să se comporte în lume doar experimentând. Am doi copii, i-am dus de mici la restaurante și în vacanțe, le-am oferit timp și răbdare și, supriză, nu deranjează pe nimeni, înțeleg regulile, dar le-am dat timp și loc să experimenteze. Nu susțin lăsatul copiilor alandala, fără știre, dar nici blocarea pe un scaun cu un device în mână ca să ne fie mai comod nouă, oamenilor mari care știm mai bine și avem capacitate de autoreglare. Vai de capul copiilor care vor crește mari cu oameni ca dvs. și voi ajunge mai târziu să vă urmeze sfaturile date la ședințele de consiliere! Eu aș boicota complet astfel de loc, nu au minime cunoștințe de PR, de psihologie nu mai zic. Copiii de azi sunt consumatorii de mâine, dar ei uită asta, sper că vor închide șandramaua între timp.

    1. Si dvs. va autoproclamati ce, mai exact? In calitate de ce anume vorbiti? Mi se pare perfect normal ca parintii sa isi supravegheze TOT TIMPUL copiii la restaurant, in parc si mai stiu eu pe unde. Vor sa exploreze? Minunat! Sa-l ia de mana si sa exploreze impreuna. Nu credeti? Iubesc copiii, credeti-ma! Dar nu mi-as lasa copilul nesupravegheat, mai ales printr-un restaurant, terasa etc, unde sunt si alti oameni care doresc sa se bucure de timpul liber. Nu este nimeni obligat sa asiste la „explorarea” copilului meu. Trebuie sa intelegem ca un restaurant nu este loc de joaca, nu suntem singuri in acel loc si trebuie sa respectam atat angajatii, cat si ceilalti clienti. Cred ca este de bun simt ce am scris si nu contravine in niciun fel educatiei copiilor. Inainte de toate, copiii trebuie educati, si asta, ne convine sau nu, implica si niste reguli si un „NU” spus cand este cazul. Ce frumos ne comparam noi cu occidentul, dar hai sa fim seriosi, acolo si parintii si bunicii sunt educati, apoi copiii. Zi senina!

    2. Hm…..sa se dezvolte, într.un restaurant???? Pentru dezvoltarea intelectuala, emoțională a copiilor exista spatii speciale, educative.Tendinta însă, este de a le transforma pe acestea în ” locuri unde copiii sa se simta bine”, educația facandu.se în…..restaurante. Copiii trebuie supravegheați și îndrumați sa se transforme în adulti responsabili, în oameni empatici, cu valori morale, nu in ….consumatori.Dar, cine sunt eu sa emit pareri în fata atâtor….specialiști în Educație???

    3. Buna ziua! Va inteleg revolta, fiind mama a 2 copii superbi care nu au deranjat niciodata pe nimeni, insa sunt convinsa ca mesajul are legatura mai degraba cu nesimtirea unor parinti care nu au chef de copiii lor si ii lasa de capul lor, absolut oriunde. Nu cred ca are legatura cu experimentarea si independenta. Daca iti insotesti copilul si ii explici ca nu poate deranja, mai ales acolo unde adultii exprima vadit faptul ca nu-si doresc prezenta unor copii, e excelent, daca insa copilul e singur si “obraznic”, nu vad despre ce independenta si libertate vorbim. Zi cu intelepciune tuturor!

    4. Problema sunt limitele…
      Educatia implica si bunele maniere in public…ai o curiozitate, mergi, cercetezi, te duci cu el daca e nevoie, dar nu tipi, alergi, dai peste oameni, arunci cu jucarii, te sui pe mese…
      Uitati-va la adolescentii din jur…cati mai spun va rog, multumesc….innebunesc ca stau langa un parc care are cosuri de gunoi si mereu e murdar…nici in 2024 nu ni s-a interiorizat bunul simț….de ce oare?

    5. Pe bune?! Tu înțelegi ce afirmi sau scrii doar de dragul de a fi ” Gică contra”? Ce dracu să “exploreze/ experimenteze” un plod într-un restaurant? Și mai lasă aberațiile, suntem mulți de pe-aici plimbați peste granițe, dar n-am văzut/ trăit nicăieri că plozii să alerge prin restaurante/terase, să-i deranjeze pe ceilalți clienți, să urle, să se încurce printre picioarele chelnerilor… Am văzut , în schimb, cuplu rugat respectuos să-și potolească odrasla, în caz contrar chemau poliția ( Portugalia). Așa că, mai ușor cu pianul pe scări!

    6. Stimabilo, eu cand ma duc la restaurant nu vreau sa predau, implementez sau sa aplic nicio psihologie a copilului. Vreau sa mananc..Plus ca nu e raspunderea mea sa o fac. Daca un parinte nu e in stare sa-si educe copilul macar pentru scopul minimal de a iesi la un restaurant, eu nu sunt datoare sa-i fac educatie. De cand umblu prin tara pe la diverse restaurante mai mari sau mai mici, am tot vazut copii neobrazati care urla, fac ca toti dracii neexorcizati, alearga de mi-e teama ca dau jos vreun ospatar de-i sare-n cap mancarea. Plang isteric, fac tantrumuri, se baga pe sub mese. Clientii rad politicos pe sub mustata. Mai inghit, mai aud in timpane cum urla. Doamna, restaurante si copii sunt de cand lumea si pamantul. Ati vazut asa ceva inainte? Oare de ce nu? Pentru ca parintii aveau autoritate si stiau sa-si educe copiii. Simplu. Fara parenting, fara psihologii si alte bazaconii care se fac in cabinete specializate.

    7. sînt și alte soluții, poți merge fără copii la restaurant, asta pînă la vîrsta la care pot înțelege ce înseamnă respectul față de cei din jur. pe toate lifturile scrie, copii subt 14 ani nu au voie neînsoțiți, nimeni nu respectă regula asta și nu e o chestie absurdă, e o chestie legată de greutate.mulți ar trebui să ne educăm pe noi înainte de a judeca pe alții😎.

    8. stiti ce inseamna pentru un chelner sa faca slalom printe acei copii lasati sa ,,exploreze” si sa se dezvolte de capul lor? Dar de ce acei parinti nu se duc la un restautant unde exista si spatiu special amenajat pentru copii? Acolo copiii ar explora nestresati iar alti clienti pot savura mancarea in liniste

    9. Aveti dreptate, doamna, copiii trebuie sa exploreze, sa alerge sa se desfasoare, dar sa faca toate astea in locuri special amenajate pentru astfel de activitati. La restaurant mergi ca sa mananci, nu sa explorezi. Mi se pare absolut normal sa ai pretentia sa iei masa intr-un local care nu se transforma la un moment dat intr-un loc de joaca “explorat” de un grup de “exploratori” galagiosi si entuziasmati, specific varstei. Daca vreau un astfel de spectacol ma duc la locuri de joaca si nu la restaurant.
      Am si eu copil, a fost si al meu mic, dar sa l duc intr un restaurant cu scopul de a servi masa si sa-l lasa sa deranjeze pe toata lumea mi se pare lipsa totala de respect. Si fiindca ne lipseste cu desavarsire respectul si bunacuviinta, restaurantele se vad nevoite sa afiseze astfel de mesaje.

    10. Maria R,

      …”explorare” la restaurant??😃😂
      Va cam luati degeaba de adevaratii psihologi si de alti oameni care se pricep la educatie si la psihologia copilului. Dar e “la moda” zilele acestea sa se dea cu pietre in adevaratii specialisti de orice fel!

      Copilul, ca sa invete lucruri de folos in viata, exploreaza prin parc, in natura sau in laboratoarele de stiinta, in muzee si drumetii, descopera flori, pomi si iarba, apa curgatoare si roua, soarele s.a.m.d., nu barfa si bautura din local si nici dusumeaua cu sau fara urme si nici nu se invart printre si pe sub mese, incurcand si personalul care serveste …
      Dv chiar ati crescut si v-ati educat “explorand” prin localuri si restaurante?!🙃🤦‍♂️

      Articolul se refera la acei parinti ai caror copii sunt de nestapanit si strica ziua atat pt personalul de servire, cat si pt clienti.
      Va invit sa mai cititi o data articolul respectiv.

    11. bravo dvs ca v-ati supravegheat copiii, insa “explorarea” de care vorbiti dvs NU se face in restaurante, sa deranjeze alti oameni si sa faca taraboi! “explorarea” se face in mediu familial, unde copilul stie ce exploreaza, unde este in siguranta, nu in restaurant, riscand sa cauzeze pagube materiale!

      iar daca copiii sunt mici, atunci nu au ce cauta la restaurante!

  4. Am asistat la o scenă, la o terasă într-un parc, de am rămas mască. Părinții socializau prețios, discutând despre artă, politică etc, la o masă, iar copilul urla la doi metri de ei. Toți clienții erau crispați, dar părinții nu au schițat niciun gest. Părinții, snobi aroganți, convinși că universul lor mediocru primează oricăror drepturi și libertăți și copilul lor special merită orice sacrificiu pentru buna lui dispoziție, acel copil care le va încerca pe toate mai târziu, au stat ore în șir, deși între timp mulți clienți deranjați au plecat. Eu am doi copii adolescenți acum, dar când erau mici nu i-am luat niciodată la restaurant. Acei părinți cărora li se pare de neconceput acest lucru, vor crește monștri.

    1. “Eu am doi copii adolescenți acum, dar când erau mici nu i-am luat niciodată la restaurant.”

      Felicitări că te-ai putut lipsi ani de zile de socializarea la un restaurant/o nuntă, ești un părinte 100% responsabil – care nu concepe să-și lase copiii în grija altora pentru propria lui relaxare (nu vorbim despre timpul la locul de muncă, atunci când nu ai de ales) și nici nu vrea să deranjeze pe cineva din restaurant!

  5. Excelent! Cine vine cu copiii, să aibă grijă de ei! Că majoritatea părinților nu au nicio grijă! Parcă nici n-ar avea copii! Îi lasă în boii lor, fără să-i învețe să țină cont de niște reguli elementare de bun simț în societate! Pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil, sunt absolut necesare niște limite, care să-l ajute să se organizeze mental, emoțional, nu să aibă un joc haotic, comportament hiperactiv, dezorganizat- ceea ce vad zilnic pe strada, in grădinițe, la școală, în cabinet… Sunt psihoterapeut si stiu ce vorbesc! Părinții îi lasă pe telefoane, pe tablete, la tv cu orele, copiii vorbesc tare, țipă, de parcă ar fi singuri și toată lumea trebuie să suporte comportamentele lor! Si-apoi vin cu ei la #psihoterapie și spun: nu știm ce să mai facem cu el, nu ne ascultă, nu învață etc…
    Și eu am avut copil mic, dar l-am învățat să se comporte civilizat și să îi respecte pe ceilalți… asta e ceea ce lipsește în zilele noastre- BUNUL SIMȚ!
    Cei 7 ani de-acasă!
    Educația se face ACASĂ, IN FAMILIE!

    1. Sunt perfect de acord cu dumneavoastră.
      Subscriu în cele mai mici detalii.
      Și eu știu ce spun, sunt Psiholog Clinician, și am în cabinet din ce in ce mai mulți copii cu suspiciune de ADHD, raportate fie de gradinita, fie de școală.
      Și același răspuns de la părinți: ” Nu mă asculta, ni știu ce sa mai fac ce el/ea”.

    2. Corect, pentru inabilitatea lor de a educa, unii părinți plătesc sute de lei la o… ședință de psihoterapie! Mai bine s-ar gândi că, de banii respectivi, ar putea merge cu copiii lor (educați acasă, de la bun început) la restaurant!

    3. De acord cu dvs!
      Pur si simplu parintii nu au chef sa-si mai educe copiii. Nu sunt deloc fan al metodelor de educatie de “pe vremuri”, dar atunci, dat fiind ca nu existau telefoane, tablete si alte tehnologii stimulatoare, parintele trebuia sa se ocupe de el, la bine sau la rau. Acum, pur si simplu ii trantesc telefonul, de unde copilul nu invata nimic, ba mai mult nu stii peste ce dai in mediul online, de unde rezulta ca toti au copii “cu nevoi speciale”, “autism”, “hiperactivi”. Copiii vor avea de suferit toata viata pur si simplu deoarece figurile parentale nu au putut fi deranjate astfel incat sa le ofere educatia care le-ar fi putut fi de folos!

  6. ar trebui să amenajeze spații de joacă în incinta restaurantului. de banii părinților au nevoie, dar nu vor să dea ceva la schimb (mâncare dau toți, figuri dau unii). faliment scrie pe figuranți.

    1. Monsieur, la locul de joacă cine supraveghează copiii? Și acolo se pot răni… Sunt mamă, vorbesc în cunoștință de cauză, este vorba despre bun simț. Vorbiți despre ,,banii părinților”, restaurantul, terasa, bistroul, nu sunt creșe sau grădinițe. Dacă alegi să mergi cu copiii atunci ai grijă să nu-i deranjeze pe ceilalți.

    2. eu zic sa exploreze la casa apartinatorilor.Vorba aia,nu degeaba au aparut hoteluri pentru “Adults only”.

  7. Eu am doi copii, cu ambii am fost la restaurant de când erau mici și inafara de a spune ca merg la baie sau dacă au văzut o oglindă unde s-au uitat câteva secunde, nu s-au ridicat de la masă. Și copiii mei sunt plini de energie, dar depinde de părinți să îi stăpânească. Așa cum eu merg la restaurant să mă relaxez o ora/două și să mănânc ceva,,, așa mă gândesc că vor și alții! 😊

  8. Ar trebui ca parintii sa nu mai frecventeze un astfel de local. Numai cine nu are copii isi imagineaza ca poti tine locului un copil pe durata petrecerii unei ore sau mai mult intr-un local.

    1. Am copil dar îl și lăsam acasă dacă mergeam într-un loc mai select / liniștit etc și nu pt ca deranja ci pt ca respect pe cei din jur care vor să aibă 5 minute de liniște nu sa simtă miros de caca din pampers , sa audă trantituri de jucării , plânsete etc sau pt pura mea relaxare ! Deși totuși și când am scos-o mie personal mi-a dormit mereu copilul , chiar și așa mă “deranja” pt ca trebuia sa o leagăn și mâncam în rate . În final de ce să nu ieși singur , fără copil să te relaxezi ? Ca și așa nu mănâncă aproape nimic , numa îi duci grija să îi bagi în gură etc .

    2. Bună idee, așa am petrece și noi liniștiți o seară agreabilă. Fără urlatori prin preajmă…

      1. Ești în stare să educi un copil, îl scoți în lume, nu ești în stare, stai cu el în casă și punct! E simplu. Nu trebuie să suporte toți cei din jur nesimțirea unora că ,,lasă domnule că e copil și n-ai ce să-i faci”. Este cea mai mare aberație auzită! Ba ai ce sa-i faci, dacă te duce capul.

        1. Asta e rolul unui parinte. Sa explice copilului ce e bine si ce nu, nu sa zica “da ie copil, ce sai faci?”. Sa il educi, asta faci (sau TREBUIE facut).

    3. Ai lua decizia corecta. Dreptul tau si al copilului tau se opreste cand incalca dreptul meu de a nu fi deranjat. Nu poti, indiferent de motiv, sa il educi/discuti cu copilul tau, astfel incat sa stea linistit pe timpul mesei, atunci nu mergi cu el la restaurant. E simplu !
      PS: cand copilul tau mananca acasa tot asa il lasi sa faca ? Sa fuga prin casa in timpul mesei ? Tare ma indoiesc …

    4. Cine are copii pe care nu i-a învățat să se poarte în public, ar trebui sa îi lase acasă. Nu ii educi și apoi spui că educatoarea, învățătoarea și toți ceilalți au ceva cu ei.

  9. Corect. Mersul la restaurant e un mod plăcut de a socializa, nu o datorie colectivă de solidaritate parentală. Am copil de 4 ani și nu îl duc unde știu că îi poate deranja pe alții. Da, știu, acum toată lumea are drepturi, dar la fel au și cei care ies în oraș să aibă o experiență agreabilă și mai dau și bani pentru asta.

      1. Mai ales daca restaurantul serveste alcool si accepta fumatori. Ce bine ii faci tu copilului daca il tii in asa spatiu? Am vazut destule scene in care tatal ii da copilului de 3 ani din berea lui pt.ca ii era “pofta” sau cand mamica mesteca in gura pizza si ii dadea plodului din carucior. Acestea sunt niste chestii ce nu au ce cauta in astfel de medii. Da-o-ncolo, ca nu mananci mereu la restaurante, pentru cateva dati cand vrei sa mananci ceva relaxat, poti gasi un bunic sau o ruda sa stea cu plozii acasa. Nu e ca si cum faci asta zi de zi. Plus ca sunt convinsa ca pana si maternitatea mai are nevoie din cand in cand de o pauza, altfel, parintii si-ar lua campii si nu ar mai fi “acolo” cum trebuie pentru copiii lor. Copiii su nevoie de parinti odihniti si sanatosi la cap, nu de crizati depasiti de situatie si depresie.

    1. Bravo dvs! La o varsta asa de mica, nici nu are ce cauta intr-un restaurant, mai ales daca stiti ca poate deranja si pe altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren

Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă. În Uniunea Europeană, rata medie…
Vezi articolul

Programul prin care elevii primesc lapte, fructe și legume în școli va continua pentru următorii 6 ani / Guvernul vrea diversificarea produselor, iar consiliile județene să fie obligate să depună cereri pentru solicitarea ajutorului european

UPDATE Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență continuarea Programului pentru şcoli al Uniunii Europene în perioada 2023-2029, prin care copii din preșcolar și elevii din școli primesc lapte, fructe…
Vezi articolul