Monica Anisie are un nou consilier: Marian Staș. Colonel în rezervă al Armatei Române, absolvent al Academiei Militare, cu studii post-universitare în Rusia, cu masterat în SUA, unde predă la școala de vară a Harvard Kennedy School, Staș a candidat în 2016 pentru un loc în Senat, fiind susținut în alegerile parlamentare de Sebastian Burduja – șeful PNL Sector 1. Prezent în numeroase dezbateri despre educație, Marian Staș este autorul cărții “2016, anul ratat. Patologia imposturii curriculare” – în care critică programele școlare realizate în mandatul de ministru al lui Adrian Curaj și de secretar de stat pe preuniversitar al Monicăi Anisie.
De precizat că Marian Staș este cel care a anunțat că face parte din echipa ministrului Educației, printr-un mesaj publicat pe Facebook; este al treilea consilier care-și anunță singur poziția ocupată în Ministerul Educației condus de Monica Anisie, după Daniela Vișoianu și Bogdan Steriopol.
Comentariul ministrulu Educației, Monica Anisie, la anunțul făcut de Staș:
“Revoluția din decembrie l-a prins la ruși. Avea treizeci de ani și se afla la un curs post-universitar de șase luni, despre ingineriile de automatizare a conducerii trupelor, în cadrul Academiei Militare din Sankt Petersburg. A consemnat reflecțiile sale din perioada 15 septembrie 1989 și 15 februarie 1990 într-un jurnal, care a văzut ulterior lumina tiparului la Editura Militară, cu titlul ‘Jurnal în vremuri de furtună’”, scrie Revista Cariere.
În 1998-1999 a făcut programul de studii de master în SUA, în 1999-2001 s-a ocupat de “programul de reconversie profesională a personalului militar disponibilizat din Armata României”, pentru ca în 2001, la vârsta de 40 de ani, să treacă în rezervă.
“A aflat de programul de master între două avioane. Se întorcea din Germania și se pregătea să plece în Ungaria: La aeroport a cumpărat România liberă și, când a deschis-o, a dat peste anunțul despre școala Kennedy”, notează Revista Cariere, care în 2010 a publicat un material pe larg despre Marian Staș.
De precizat că gradul de colonel este cel mai înalt grad de ofițer miliar, și, în Armata Română, inferior doar “generalilor”.
Marian Staș a fost membru al grupului de experți numit în 2016 de Adrian Curaj pentru a lucra la curriculumul de gimnaziu și parte dintre cei care i-au cerut lui Curaj să renunțe la planurile-cadru puse în dezbatere, după cum relata HotNews.ro la acea vreme.
Paradoxal, Marian Staș este astăzi membru al grupului de lucru înființat chiar de Monica Anisie pentru revizuirea planurilor-cadru. “Eu mă ocup, împreună cu doamna Daniela Bogdan și alături de noi este dl decan Lucian Ciolan, dl Staș, experți în educație”, de coordonarea grupului de lucru asupra planurilor-cadru, a declarat pentru Edupedu.ro, în urmă cu o zi, secretarul de stat pe preuniversitar, Luminița Barcari.
Staș devine consilierul Monicăi Anisie, care în 2016 – “anul ratat” din care el descrie “Patologia imposturii curriculare” – era secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar și unul dintre responsabilii pentru curriculumul de gimnaziu.
“Marian Staș s-a ocupat de sistemul informatic al Ministerului Apărării și de reconversia profesională a personalului disponibilizat în perioada 1999-2001”, scria Răzvan Orășanu în 2012, într-un articol în care îl lista printre persoanele pe care le-ar vedea miniștri ai educației.
Este cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București și predă și la programul de vară MPA-MC al Harvard Kennedy School, potrivit www.exelo.ro.
Sursa citată precizează că Staș a fost formator timp de “peste 15 ani, contribuind la rezultatele unor organizații precum: CEZ, ORACLE, SIEMENS, TENARIS, ELECTRICA, APANOVA, ARCELOR MITTAL, PETROM, ISTA, DAAS și RCS&RDS”.
“20 de ani am fost ofițer, sunt colonel în rezervă din 2001, și așa cum iarna nu-i ca vara, nici viața în afara carierei militare nu este similară cu cealaltă. Dacă nu mă reinventam, acum jucam bile în Cișmigiu”, declara Marian Staș în 2019 într-un interviu pentru Ziare.com, în care îi cerea președintelui Klaus Iohannis să introducă educația “pe masa CSAT”.
Marian Staș a făcut parte din grupurile de lucru ale administrației prezidențiale în proiectul România Educată. Este cel mai vocal susținător al Bacalaureatului Internațional.
Din 2002, coordonează “programul de leadership pentru tineri Clubul Liderii Mileniului Trei, un proiect educațional non-formal cu peste 13.000 de absolvenți până în ziua de astăzi, din România și Moldova”, se arată pe site-ul conferințelor “Acces la literatura științifică”. Platforma notează ca “cea mai mare realizare” a lui Staș: “influențarea procesului de a plasa Educația în Strategia de Securitate Națională ca o majoră vulnerabilitate în dezvoltarea socio-economică a României”.
A candidat fără succes în 2016 în alegerile parlamentare. O candidatură independentă, susținută de Sebastian Burduja – fiul fostului vicepreședinte Bancorex și șeful organizației PNL Sector 1, proaspăt numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor, potrivit G4Media.ro. “PACT susține cu toată inima candidatura Prof. Staş Marian pentru Senatul României, circumscripția București. Marian este un mentor adevărat, un prieten de suflet și un specialist capabil să schimbe școala românească”, scria Burduja pe pagina sa de Facebook.
Staș a participat, de altfel, în 2016 și la lansarea partidului PACT înființat de Burduja: “Din punctul meu de vedere sunteți fix în grafic. De venit acasă, ați venit acasă, acum luați puterea”, declara Staș în discursul de la lansarea partidului lui Burduja, transmitea atunci Mediafax.
Potrivit CV-ului publicat de Universitatea din București, Marian Staș a avut chiar în program de mentorat Liga Studenților din Străinătate (LSRS), organizație condusă de Burduja și care a reprezentat originea multor membri din PACT.
Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în 2016 când a candidat la parlamentare, Marian Staș era președintele Consiliului Director al Asociației Clubul Liderii Mileniului Trei, avea o casă cumpărată în București în 2015, iar la capitolul venit anual încasat: 33.000 de lei salariu de la Asociația Clubul Liderii Mileniiului Trei, 13.047 dolari salariu de la Harvard Kennedy School, aproape 49.000 de lei de la S.C. EXELO Training Development SRL – consemnate ca “venituri training”, 1.772 lei tot “venituri training” de la Fundația Instiitutul de Studii Populare, și 21.600 lei de la Ministerul Apărării Naționale.
CV Marian Staș
Staș s-a născut pe 25 februarie 1961 la Bârlad, în 1963 s-a mutat cu părinții la Ploiești unde a locuit până în 1977, după care a plecat la Craiova și a absolvit liceul Frații Buzești, pe care l-a terminat șef de promoție, potrivit Revista Cariere.
Academia Militară – Calculatoare Electronice (1985)
Universitatea din București – Matematică-Informatică (1996)
Academia Tehnică Militară – doctorat, Fiabilitate Software (2002)
Universitatea Harvard, John F. Kennedy School of Government – masterat în Administrație Publică (1999)
Experienta profesionala:
Informatizarea învățământului militar (1994-1996)
Sistemul informatic de management al resurselor umane in Armata Romaniei (1996-1998)
Programul de reconversie profesionala a personalului militar disponibilizat din Armata Romaniei (1999-2001)
Liderii Mileniului Trei – “Program educational in arta de a conduce, oferit tinerilor din Romania”
„Scoala pe Bune” – “proiect de transformare a scolii ca sistem in Romania”
Introducerea programelor IB in scolile publice din Romania (www.ibo.org)
PROFESSORIA – profesori mai buni pentru copiii nostri – in parteneriat cu Fundatia Dinu Patriciu
(sursa)
2 comments
Numarul de meletari si absolventi de scoli de informatii adusi la ministerul Educatiei a mai crescut cu o unitate.
Ce cauta dl colonel în rezerva la stat.. Chiar și ca, consilier??? Parca NU MAI ERA VOIE?? ALOOOOO D-LE ORBAN PARCA ERAȚI CORECT???? TARA ASTA CHIAR NU ARE NICI UN SPECIALIST MAI TÂNĂR.. IAR ADUCEM TOȚI PENSIONARII???? CU TOT RESPECTUL PT CUNOȘTINȚELE DUMNEALUI DAR MAI LĂSAȚI DOMNILOR PENSIONARI ȘI TINERETUL SA SE AFIRME, LĂSAȚII SA ÎȘI TRĂIASCĂ VISUL IN TARA LOR NU LA STRĂINI.. ca din cauza unora ca dstra care vor NUMAI EI SA MĂNÂNCE O Pâine.. NE PLEACĂ COPII DE LÂNGĂ NOI LA STRĂINI… pun pariu ca, copii dstra sunt BINE FIXAȚI IN POSTURI BUNE… AI NOSTRII DE CE SA NU AIBĂ O ȘANSĂ???? PT CA SUNTEȚI UN EGOIST CARE VREA NUMAI EL SA FIE IN FRUNTE CA PĂDUCHELE???? RUȘINE SA VA FIE D-LE COLONEL.. Mai bine va vedeți de pensie liniștit decât sa FURAȚI VIITORUL UNOR TINERI CAPABILI!!!!