Posibila limitare a accesului la burse pentru studenții din anul II de masterat didactic, în cadrul Universității din București, i-a determinat pe aceștia să transmită o scrisoare deschisă ministrului Educației, Ligia Deca. Scrisoarea, semnată de 25 de studenți, acuză că această limitare „ar constitui o inechitate față de studenții care, în ciuda efortului depus și dedicării pentru a aprofunda cunoștințele necesare unei cariere didactice, nu beneficiază de un drept pe care studenții înmatriculați în prezent, în anul I, îl exercită”.
Ei îi cer Ligiei Deca să dispună „aplicarea prevederilor Ordinului de Ministru în concordanță cu interpretarea juridică corectă, astfel încât toți studenții înscriși la masteratul didactic să beneficieze de bursele prevăzute, indiferent de forma de finanțare a locului ocupat”. Și, în mesajul transmis redacției Edupedu.ro, prin care fac publică această scrisoare deschisă, ei afirmă că nici Ministerul Educației, nici Universitatea din București nu au oferit „un răspuns definitiv” care să lămurească situația lor, în urma mai multor solicitări în acest sens.
- Edupedu.ro a solicitat Universității din București un punct de vedere cu privire la situația acestor studenți și îl vom publica în momentul în care instituția îl va transmite
În scrisoarea deschisă, ei arată că „ la începutul anului universitar 2024-2025, au apărut informații conform cărora Ministerul Educației intenționează să limiteze acordarea burselor prevăzute pentru masteratul didactic doar studenților înmatriculați pe locurile finanțate de la buget, excluzând astfel studenții înscriși pe locurile cu taxă”. Ei arată că, în pofida incertitudinilor, instituția de învățământ superior nu le-a oferit clarificările necesare, în mod „definitiv”.
Semnatarii spun că, în calitate de studenți în anul al II-lea de masterat didactic, nu au putut „opta pentru un loc cu finanțare de la bugetul de stat chiar dacă urmăreau un alt progream de master pe un loc astfel finanțat”, opțiune ce a intrat în vigoare după înmatricularea studenților din anul al II-la (anume, Ordinul de Ministru 3693/1.02.2024 ce include Metodologia admiterii în învățământul superior, în baza noii Legi a învățământului superior).
Ei notează că „textul legal stipulează în mod clar faptul că bursa se acordă ‘studenților înmatriculați la programele de (…) masterat didactic, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență.’ Observăm că actul normativ face referire la programele de studii organizate cu finanțare de la bugetul de stat, și nu la finanțarea individuală a locurilor ocupate de studenți. Astfel, textul de lege indică faptul că toți studenții înscriși în aceste programe sunt eligibili pentru acordarea burselor, indiferent dacă locul ocupat este finanțat de la buget sau cu taxă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să restrângă sfera beneficiarilor doar la studenții bugetați, ar fi utilizat formulări explicite de tipul: ‘student/candidat înmatriculat/admis pe locuri finanțate de la bugetul de stat’, așa cum sunt folosite în Ordinul de Ministru nr. 3693/1.02.2024 art. 15”.
Iar în mesajul transmis redacției Edupedu.ro ei notează că „întrebând la diversele secretariate de ce noi nu am avut această opțiune deși legea era identic formulată nu am obținut nicio explicație”. Și scriu că „această măsură nu doar că ar contraveni principiilor de egalitate de șanse, dar ar și descuraja activitatea didactică, pentru care ne pregătim cu devotament și resurse considerabile”.
- Studenții spun că au cerut și o audiență cu ministrul Educației, dar nu li s-a răspuns.
Textul integral al scrisorii deschise:
Ce spune Legea
Potrivit Legii învățământului superior 199/2023:
Art. 35 (7) O persoană poate beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru un singur program de studii universitare de scurtă durată, pentru un singur program de studii universitare de licență, pentru un singur program de studii universitare de master și pentru un singur program de studii doctorale. Prin excepție, absolvenții unui program de studii universitare de masterat care au beneficiat de finanțare de la bugetul de stat pot urma un program de studii universitare de masterat didactic cu finanțare de la bugetul de stat.
Art. 107 (2) Studenții care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare sau de masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat.
(3) Cuantumul unei burse acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sau masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant. Criteriile generale de acordare a burselor de la bugetul de stat se stabilesc prin ordin al ministrului educației.
Foto: Pawel Szczepanski | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Majoritatea celor înscriși au, oricum, oricare alte priorități decât frecventarea masterului și nu vin la ore aproape deloc sau deloc, dar vor o bursă picată din cer.
Lucrurile erau scrise negru pe alb în regulamentul de admitere la master, sunt scrise la fel de clar în Ordinul de Ministru, dar așa-zișii profesori probabil fac parte din categoria celor de care ne plângem la testele Pisa și nu pot procesa informațiile clare existente.
Eu întreb de ani de zile de masterat didactic și nu spune nimeni nimic.Vroiam și eu pe română. Știe cineva ce facultăți se ocupa de asa ceva?
La politehnica din București se dau burse la cei de la taxă, nu înțeleg de ce la universitate nu se dau.
pentru ca exista mai mult interes si respect pentru programatori decat pentru profesori, este limpede