Un elev președinte de consiliu județean al elevilor ar fi profitat de funcție pentru a chiuli excesiv de la școală: „La mine în liceu toată implicarea civică nu este neapărat văzută bine” / Directoare: El la un moment dat a început să și profite. Unele activități nu au avut niciun fel de justificare

459 de vizualizări
Foto: © Nahid Hasan Masud | Dreamstime.com
Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Prahova ar fi profitat de funcție pentru a chiuli excesiv de la școală și a fost demis de conducerea Consiliului Național (CNE). Acesta a adunat peste 330 de absențe nemotivate anul școlar trecut, circa 40% fiind din cauza activităților de consiliu, spune fostul președinte al CJE Prahova pentru Edupedu.ro. Cazul a fost semnalat de publicația locală Actualitatea Prahoveană, care a publicat decizia CNE de destituire a tânărului din funcție. Directoarea liceului la care învață susține că elevul a rămas repetent și că mai multe activități pentru care el ar fi cerut motivarea absențelor nu aveau de fapt justificare.
  • Edupedu.ro a discutat atât cu fostul președinte al consiliului, A.S., reînscris din septembrie anul acesta în clasa a X-a, cât și cu Nicoleta Sevastian, directoarea Liceului Tehnologic „Victor Slăvescu” din Ploiești și cu președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, pentru a afla toate punctele de vedere și dacă aceste practici printre reprezentanții elevilor sunt comune. Discuțiile integrale cu cei trei sunt redate mai jos în articol.
  • Edupedu.ro a ales să nu redea numele complet al elevului în cauză, pentru că nu semnalăm o situație izolată, ci o problemă care ar putea deveni un fenomen. De altfel, profesorii au atras atenția încă din primăvară, pe marginea discuțiilor pe noul Statut al Elevului și ROFUIP 2024, că unii elevi din structurile reprezentative pot profita de funcția de reprezentare în scop personal. Detalii, mai jos în articol.

Dacă, pe de o parte, fostul președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Prahova susține că absențele ar fi putut fi motivate, că a dus conducerii școlii motivările pentru fiecare activitate și că în liceul său „toată implicarea asta civică nu este neapărat văzută bine”, directoarea Nicoleta Sevastian spune că i-a motivat fiecare absență făcută din cauza activităților presupuse de funcția de Consiliu Județean.

Ea adaugă că, însă, estimând, în total adolescentul nu ar fi venit decât la 25% din numărul de ore și nu a putut să motiveze și alte absențe fără explicații clare despre ce a făcut el acolo unde a participat. Sevastian a mai precizat că a avut mai multe discuții cu mama băiatului, care ar fi declarat că nici ea nu mai ține evidența absențelor și a motivelor pentru care a lipsit de la școală. Liceanul susține că, din cele 336 de absențe nemotivate, doar circa 40% sunt pe motiv de consiliu școlar, restul fiind din motive personale.

Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), structura la nivel de țară care coordonează structurile din teritoriu cum ar fi consiliile județene ale elevilor și cele la nivel de școală, a declarat pentru Edupedu.ro că nu vrea să comenteze situația particulară a absențelor fostului președinte al consiliului județean al elevilor (CJE) Prahova.

Ea a spus că absențele de la cursuri făcute pe seama activităților de consiliu se motivează de regulă de diriginți în baza motivărilor, iar dacă nu – consiliul național intervine prin a discuta cu profesorii sau conducerile școlilor. „Nu tolerăm astfel de cazuri, suntem aici să ne reprezentăm colegii, nu să profităm la nivel personal”, a punctat Bianca Ivan.

  • La o medie de 34 de ore pe săptămână pentru un elev de liceu și având în vedere că anul școlar 2023-2024 a avut 36 de săptămâni, înseamnă că numărul total de ore de cursuri este 1.224. Prezența la un sfert din numărul de ore înseamnă 306 ore (9 săptămâni), ceea ce înseamnă că fostul președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Prahova a fost absent la 918 ore. Potrivit Directoarei Nicoleta Sevastian, 336 de absențe au rămas nemotivate, ceea ce înseamnă că peste 580 de absențe i-au fost motivate.
  • Edupedu.ro amintește în acest context de scrisoarea profesorilor de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București cu reacția la „măsurile iresponsabile” propuse de minister în proiectele de ROFUIP și Statutul Elevului. În vară, printre altele, ei avertizau că „elevii reprezentanți abuzează de drepturi și își construiesc un regim școlar preferențial nejustificat”.
Redăm integral mai jos discuția cu fostul președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Prahova:

Fostul președinte CJE Prahova: Ne-au fost solicitate câteva puncte de vedere, poziții oficiale, doar că am preferat să nu oferim nimic, pentru că în acest moment situația nu este neapărat foarte clară. Cumva încă nu vrem să ne pronunțăm până nu vedem ce se întâmplă cu decizia respectivă, există câteva șanse ca acea decizie să fie invalidă și tocmai aici nu vrem noi să ieșim cu ceva oficial încă, pentru că nici noi, ca și echipă, nu am primit veștile destul de bine, și noi suntem șocați, dar așteptăm ca totul să fie oficial, să vedem ce se întâmplă și apoi să venim cu declarații.

Reporter: Vreau totuși să înțeleg care este faza cu absențele. A fost acolo vreo problemă din partea dvs.? N-ați mai putut să vă ocupați de școală, a intervenit ceva?

Fostul președinte CJE Prahova: Absențele puteau fi motivate, astăzi am oferit relativ un punct de vedere către un ziar local, mult spus punct de vedere, dar am relatat întâmplarea, doar că absențele respective puteau fi motivate. Au fost mai mulți factori la mijloc care au dus la asta cu motivarea acelor absențe.

Reporter: Dar ele din ce cauză au fost? Dacă îmi puteți spune, dacă nu e ceva personal acolo, mai exact.

Fostul președinte CJE Prahova: Absentele au fost din varii motive, cele mai multe au fost pe consiliu, pentru consiliu. Au fost și medicale, au fost făcute și din acelea la cerere de către părinte, nu au fost toate încadrate pentru o categorie. (…) Ideea e că la mine în liceu consiliul și toată implicarea asta civică nu este neapărat văzută foarte bine și fiind și fost președinte al CJE Prahova, cumva de fiecare dată când erau anumite nereguli eram persoana care vorbea și nu plăcea și s-ar putea ca aceste lucruri să fi contribuit la chestia asta.

Reporter: Aveți cumva vreo proporție sau o aproximare câte din aceste absențe erau legate de consiliu?

Fostul președinte CJE Prahova: În jur de 40% cred. A fost destul de mult. Au fost destul de multe discuții și pe grupul nostru de adunare generală, au fost mai multe documente. Documentele în acest moment nu sunt foarte clare și momentan eu am ieșit de pe funcție, dar încă nu știu ce o să se întâmple. Nici nu vrem să ne pronunțăm, și la noi în structură a fost destul de complicat.

Reporter: Este cineva acum interimar președinte CJE Prahova sau cum se procedează?

Fostul președinte CJE Prahova: Da, ar trebui să numesc colegii mei pe cineva interimar.

Reporter: Am mai văzut în presa locală că a fost notificată și familia despre absențe, părinții. A fost nevoie ca părinții să știe că aveți activități de consiliu sau despre ce notificări e vorba acolo?

Fostul președinte CJE Prahova: Când se atinge un anumit prag de absențe nemotivate, undeva la 50, școala este obligată să trimită notificări părinților. Am fost cu mama să motivăm respectivele absențe.

Reporter: În acest caz, cine trebuia să se ocupe motivarea absențelor? Tot dirigintele?

Fostul președinte CJE Prahova: Da, dar la noi doamna directoare a zis că pentru absențele [din cauza] consiliului să i se ducă scutirile și dumneaei.

Reporter: Și acolo a fost o ruptură, credeți, la direcțiune, de motivare a acestor absențe?

Fostul președinte CJE Prahova: Cred că da. Sincer nu știu. Ideea că pentru mine e o perioadă foarte, foarte grea, e chiar cruntă și nu, nu vreau să spun lucruri care s-ar putea să nu fie adevărate. Adică oricât de rea ar fi situația în care mă aflu, chiar nu aș vrea să fie și mai rea pentru și ceilalți din jurul meu.

Reporter: Mai aveți de gând să vă mai implicați acum în Consiliul Elevilor, vă gândiți să fiți din nou activ pe partea asta de Consiliu Școlar?

Fostul președinte CJE Prahova: Pentru mine, consiliul a însemnat, înseamnă și va însemna în continuare foarte mult. Eu îmi doresc în continuare să pot să fac parte din consiliu, să continui ceea ce eu împreună cu echipa mea am făcut să ducem mai departe. Efectiv am resuscitat CJE Prahova pe acest mandat și eu o să încerc să fac – noi de fapt, pentru că nu doar eu cât și echipa mea – să facem tot ce putem pentru a găsi o soluție cât mai fair pentru toată lumea. Da, aș vrea să continui, dar dacă nu se poate, atunci o să fie un moment dureros de despărțire. Dar există și alte structuri care militează pentru drepturile tinerilor.

Reporter: Care a fost relația de regulă cu ceilalți elevi reprezentanți din școli? Cum v-ați înțeles cu ei până acum?

Fostul președinte CJE Prahova: Cu adunarea generală avem atât eu cât și colegele mele o relație foarte bună. Am reușit să transparentizăm un pic toate procesele decizionale, am vorbit mult mai des cu ei și cumva au apreciat chestia asta și au fost mult mai deschiși. A fost o comunicare mult mai lejeră, mai non-formală și au fost cumva șocați – m-au sunat plângând oamenii, întrebându-mă dacă e adevărat. Adică relația mea cu persoanele din consiliu, cel puțin de la Prahova, da, e una bună.

Reporter: Ați observat cât ați fost la CJ Prahova să fie o practică ca profesorii să fie mai rigizi sau să fie respingători față de ideea că sunt elevi în consilii din acestea reprezentative și că acționează sau vorbesc sau ies cu poziții?

Fostul președinte CJE Prahova: Întotdeauna au existat astfel de atitudini atât la noi în Prahova, cât și în toată țara. Cumva, e și firesc. Anul acesta noi am avut printre demersurile noastre, am mers și am discutat cu profesorii, cu direcțiunile și am explicat că noi cumva nu suntem acolo să aruncăm cu noroi în nimeni și să îi ajutăm. Există în continuare profesori reticenți la ce înseamnă consiliul elevilor, dar cumva am reușit să non-formalizăm și această parte”.  

Redăm integral mai jos discuția cu directoarea Liceului Tehnologic „Victor Slăvescu” din Ploiești, Nicoleta Sevastian:

Reporter: V-am sunat pentru câteva precizări despre cazul președintelui CJ din Prahova care elev la „Victor Slăvescu” în Ploiești și aș avea nevoie de câteva detalii legat de ce s-a întâmplat acolo, pentru că am văzut că a avut un număr mare de absențe nemotivate, peste 330.

Nicoleta Sevastian: Acum de ce a lipsit n-aș putea să vă spun decât ce relatează el acum. Pe cealaltă parte, nu neapărat este și realitatea.

În principiu, are nemotivate peste 300 de absențe. Mai sunt și alte absențe pe care le are motivate. Dacă luăm totalul absențelor lui, sunt mult mai multe de cele care au generat repetenție. Adică mai exact cred că a frecventat 25% din numărul de ore al anului școlar. Noi, din septembrie începând, am avut în vedere fiecare activitate care putea să aibă o justificare în funcția pe care o are, dar el din păcate n-a înțeles, chiar și după nenumărate discuții purtate septembrie până prin ianuarie – când, uite-așa ne întâlneam, sau mai bine spus de multe ori chemat de noi ca să avem o discuție mai trecea și pragul școlii – cum să vedem ce se întâmplă. Pentru că am luat și noi pulsul în consiliul județean, am început să citesc toate documentele, care îi sunt atribuțiile, toate regulamentele să țin legătura cu un Consiliu Județean, să dau telefoane, să, să, să.

Concluzia – el, în afara activităților pentru care am avut clar motivare fiind cu hârtiuță din partea ISJ-ului sau mă rog unde participa în mod oficial el, celelalte nu a avut niciun fel de justificare. El spunea că se ocupă cu tot felul de voluntariate, că el pregătește nu știu ce activități ale CJ-ului, dar astea nu aveau nicio legătură cu realitatea. Deci el lipsea motivând că este atât de ocupat în această funcție și eu mereu îi spuneam: «nu este ok, pentru că președintele Consiliului Județean al Elevilor trebuie să fie un model». Așa am tărăgănat-o până prin luna februarie când de atunci n-a mai venit deloc la școală.

Reporter: N-a mai venit deloc – deloc?

Nicoleta Sevastian: Cred că la chemările mele cu părintele în martie și apoi din martie nici nu l-am mai văzut. Și noi am avut nenumărate discuții, ne-am făcut treaba ca școală, părintele a mai venit și fără el, mi-a spus: «doamna directoare, el invocă că merge în tot felul de acțiuni», plecat de acasă.

Sau spre exemplu erau activități care necesitau prezența lui poate doar la primele 2 ore câteodată. Venea, ne anunța, câteodată – nu. Când anunța-i spuneam: «bun, și fiindcă ești aici aproape la inspectorat sau undeva aproape de noi, te rog frumos să revii la școală pentru următoarele 4 ore». Nu mai venea. Adică din păcate nu știu ce să vă spun ce făcea de fapt, n-am reușit să aflăm, că vă dați seama – dacă nu e în școală… nici mama lui nu știa ce e cu el.

El era un copil care, dacă nu avea meteahna asta, chiar merita să fie președintele Consiliului Județean – creativ, așa implicat, determinat, dar din păcate nu știu ce s-a întâmplat, el să știți că și în clasa a IX-a a avut tendința absentării, dar în a X-a de când a fost interimar președinte și apoi ales lucrurile chiar au suferit o ruptură clară și școala n-a mai fost pentru el prioritatea.

El îmi spunea că a fost la Consiliul Județean, dar zic «bun», am întrebat, azi n-a fost întâlnire, m-am interesat, adică pentru o bună perioadă de vreme am încercat cât am putut, că-mi părea rău pentru el, pentru că e un copil ok, are intenții bune, dar, nu știu, undeva s-a rupt filmul acesta, nu-mi dau seama.

Reporter: Undeva, credeți că, de la un punct, s-a obișnuit sau a decis că poate să profite de funcție, practic ca să…

Nicoleta Sevastian: Și asta, la un moment dat și eu i-am spus: «înțelege că noi am luat foarte clar pulsul activității Consiliului Județean, când se întâlnesc, unde ne întâlnesc, tu trebuie să ai niște motivări foarte clare, adică nu putem să-ți motivăm zeci de absențe doar spunându-ne tu «am fost la București, am fost la…» păi «bun, dar nu poți, adică școala nu este la fără frecvență». Da, el la un moment dat a început să și profite. Eu am încercat să-l conștientizez, dar din păcate nu…

Absențele s-au motivat numai de către diriginte. A mai avut și probleme de sănătate, că vă dați seama – la un moment dat ai și probleme de sănătate. A adus și scutiri medicale, s-a folosit și de prevederile regulamentului, cu 40 de absențe pe an pentru motive familiale. Eu vorbesc că am încercat să motivăm și activitățile care într-adevăr erau activități în cadrul Consiliului județean, dar pentru asta trebuia să avem o hârtie clară, nu pot să motivez fără justificări. Toate lucrurile au fost monitorizate, cu tot dragul și cu toată deschiderea am fost să-l susțin. Dar dacă el de la începutul lui martie n-a mai venit…N-a mai venit. Pur și simplu a dispărut.

Reporter: Păi și dispariția aceasta atunci din martie, ce răspuns aveți? Ori de la el, ori de la părinți, unde a dispărut din martie?

Nicoleta Sevastian: Mama pleca la serviciu, dar nu, nu putea să ne spună unde… nu avem răspunsuri. Vă dați seama, noi am ținut, am trimis tot timpul înștiințări, v-am spus – din martie m-am mai întâlnit cu mama, am chemat-o pe mama, care mamă la un moment dat a spus că, din păcate, nici ea nu mai poate ține sub control situația.

Reporter: Este o tendință ca de la anumit moment încolo, practic elevii din aceste consilii să se desprindă și să își facă o viață paralelă cu școala, motivând că sunt în aceste activități?

Nicoleta Sevastian: Da, da. Păi cam așa este și cazul elevului. Chiar vreau să văd dacă vine la școală, dar din păcate reînmatriculat nici acum vine, pleacă, pleacă înainte de terminarea programului sau nu a venit. Mai mult nu a venit în săptămânile astea trei.

Reporter: Deci și anul acesta are deja absențe, să înțeleg?

Nicoleta Sevastian: Are absențe, da. Am stat foarte mult de vorbă cu el. Numai eu am stat în birou o grămadă de vorbă. Un președinte de Consiliu județean, îi explicam, îi dădeam exemple, trebuie să fie modelul. Trebuie să fie la școală, pentru că toate activitățile din Consiliul Județean trebuie să le faci în afara orelor de curs sau alea care implică prezența ta – au și ele o limită. Nu cred că atribuțiile tale ar însemna practic absentarea ta de la școală, n-ai cum, n-ai cum la nesfârșit”.

Redăm discuția integrală cu Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE):

Bianca Ivan: Nu aș vrea neapărat să discut despre situația lui A.S. pentru că este situația lui academică, personală, chiar dacă am fost colegi. Dacă dorește, poate vorbi el cu dumneavoastră, cel mai bine, dacă este de acord. Este confidențialitatea lui. Noi am luat o decizie conform regulamentelor noastre, deci nu știu dacă este relevant să declar ceva aici. Îl respectăm, este vorba și de colegialitate.

Reporter: Absențele sunt ale lui, într-adevăr, dar am nevoie de câteva precizări și explicații referitoare la fenomen în general. O mare parte din absențe ar fi fost făcute din cauza activităților din consiliu, spune acesta. Este un număr așa mare un număr regulat de absențe pe care le face cineva din CJE/CNE?

Bianca Ivan: Ideea este că, atunci când ne raportăm la activitatea de elev reprezentant, ea diferă de la județ la județ. La nivel național, lucrurile stau altfel, suntem mult mai activi, avem mai multe delegații în general. Apoi e situația fiecărui elev la nivel local, cât de mult dorește să se implice. Eu știu că Alex a fost un elev care a dorit să se implice, a mers la evenimente, și-a făcut adunările generale, a discutat cu autoritățile locale, dar numărul de 336 de absențe…

Toate absențele, de principiu, pe care le faci din cauza activităților de consiliul al elevilor, sunt motivabile. Îți faci adeverințele și le dai dirigintelui sau directorului. Nu s-ar pune problema, dar am fi intervenit, dacă nu erau motivate. Nu poți nici să dai la finalul anului școlar motivările de absențe. O absență o motivezi practic în 14 zile, adică e un termen și o perioadă de bun simț. La final de an școlar, nu se mai pot motiva, asta este o problemă. Decizia noastră nu a fost motivată că avem ceva cu A.S., Doamne ferește, dar conducând o structură așa de mare, oamenii mai sunt și demiși pe fel de fel de motive.

Reporter: Din cele 336 de absențe nemotivate, vreo 40% sunt nemotivate doar de la CNE, aproximează el. Acest număr, în general, de atâtea absențe, este unul normal pentru activitățile voastre? De exemplu dvs. câte absențe ați avut?

Bianca Ivan: Cert este că eu am terminat cu 0 absențe [anul școlar trecut, 2023-2024 – N. Red.] pentru că toate au fost motivate. De regulă, ele sunt motivate. Și dacă nu, noi intervenim – discutăm cu elevul, direcțiunea, ISJ, depinde cât de deschiși sunt profesorii către a respecta Statutul nostru. Din nou, există elevi implicați și mai puțin implicați.

Reporter: Credeți că sunt colegi elevi în aceste structuri care fac absențe motivând că sunt la activități ale consiliului elevilor, când nu sunt acolo? Adică să profite de această poziție de reprezentare?

Bianca Ivan: Deși mie mi-ar plăcea să cred că în structura pe care o reprezint nu sunt astfel de elevi care fac astfel de shortcuturi [N. Red. scurtături] ca să chiulească, până la urmă, și de fiecare dată… suntem peste 10.000 de elevi reprezentanți la nivel național, județean, școlar, bineînțeles o să existe cazuri. În orice structură ne-am afla, nu o să facă toți treaba cu simț de răspundere.

Sunt situații în care unii elevi pot să profite, dar când au ajuns la noi astfel de cazuri și ceereri au ajuns la noi și am pus stop. Nu tolerăm astfel de cazuri, suntem aici să ne reprezentăm colegii, nu să profităm la nivel personal. Dacă noi chiulim în mod constant de la școală că suntem ba la un eveniment, ba avem treabă, tu nu participi practic la actul educațional și nu știu cum vei avea să îți reprezinți colegii dacă nu ești la ore. Luăm mereu decizii în cunoștință de cauză.

Reporter: Ce înseamnă aceste activități, ce face un președinte de consiliu județean al elevilor, ca să avem o imagine?

Bianca Ivan: Funcția de președinte într-un consiliu județean este de obicei cea mai solicitantă pentru că reprezinți mii de elevi, ai toate responsabilitățile: răspunzi la presă, cum fac eu acum, te ocupi de evenimente – îți iei din timpul tău de după școală -, dai taskuri colegilor tăi. Noi facem multe activități și extra pe lângă adunările generale. Noi nu impunem taxe la evenimente, nu strângem cotizații, deci căutăm parteneri, finanțatori.

Ne gândim la amendamente pentru metodologii și regulamente. Ceea ce am depus la Statutul Elevului nu este făcut cu ChatGPT. Comunicatele de presă – sunt și ele făcute de noi. E o muncă constantă, nu e simplu, am fost și eu președinte de CJ. Ai multe lucruri pe care le faci ca totul să se întâmple într-un mod mai eficient. (…)

În acel moment în care se profită de o structură care are doar lucruri frumoase de oferit și de a oferi acel spațiu educațional propice pentru ca elevii să-și dorească să vină la școală… noi pentru asta luptăm. Și atât de mulți elevi chiulesc, știm de chiulurile în masă, cu absențe motivate, nemotivate, asta ne face și pe noi să ne întrebăm cum să-i ajutăm și să îmbunătățim școala românească ca să fie mai atractivă. De cele mai multe ori, știu, se spune că nu trebuie să fii atras de școală, dar e bine să știi că mergem la școală pentru că tot ce faci la școală te va ajuta pentru viitor.

Reporter: Decizia de demitere a lui A.S. va rămâne definitivă?

Bianca Ivan: Da, decizia rămâne definitivă”.

Foto: © Nahid Hasan Masud | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Emilia Șercan, reacție după ce ministrul Bode a anunțat că lucrarea sa de doctorat nu e secretizată. ”Teza lui dr. Bode este digitalizată (…) și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”

Jurnalista Emilia Șercan anunță pe pagina sa Facebook că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode poate fi consultată pe un calculator la Biblioteca Națională, însă acesta nu are acces…
Vezi articolul

GRAFIC Numărul cazurilor de infectări noi înregistrează o scădere pentru prima dată de la începutul valului 4 al pandemiei de Covid-19 în România, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai

România începe o ușoară coborâre de pe platoul valului 4 de infectări cu coronavirus, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din…
Vezi articolul