Un elev navetist al Liceului cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru”, care mergea spre casă pe ruta Constanța – Medgidia susține că a fost nevoit să-și plătească biletul cu banii săi pentru că șoferul nu a vrut să îi accepte abonamentul gratuit eliberat de școală. Eric Crînguș scrie într-o postare pe Facebook că șoferul microbuzului i-a reproșat că “abonamentul este pentru școală, nu pentru antrenamente”. Asta pentru că elevul avea la el geanta de antrenament, nu ghiozdan. Amintim, elevii au asigurat transport gratuit prin noua lege a Educației. Probleme similare cu elevi care nu pot folosi în weekend abonamentele când merg la meditații au fost prezentate de elevi secretarului de stat în Minister, Sorin Ion, în urmă cu mai multe luni, în cadrul unei dezbateri, iar atunci secretarul de stat a precizat că a luat act de reclamațiile elevilor.
- Mai multe Asociații de Elevi din țară, inclusiv cea din Constanța a protestat de două ori în fața Ministerului Educației anul acesta, pe motiv că elevii nu primesc abonamente gratuite
Un elev al Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru a scris pe pagina sa de Facebook că pe drum spre casă, pe ruta Constanța – Medgidia, șoferul microbuzului nu a vrut să îl lase să urce în mașină în baza abonamentului gratuit, eliberat de școală pe motiv că nu ar veni de la școală, ci de la antrenamente.
Elevul, Eric Crînguș, susține că a încercat să îi explice șoferului că este elev la un liceu sportiv și că face antrenament acolo, de aceea are cu el geanta de antrenament, și nu ghiozdanul de școală, însă șoferul i-a spus că trebuie să plătească bilet.
“Astăzi, la ora 17:35, pe ruta Constanța – Medgidia, când mă întorceam de la liceu (menționez că sunt elev la liceul sportiv), cu un mijloc de transport în comun până acasă. Când m-am urcat într-un autovehicul al firmei METROPOLITAN, abonamentul meu de elev a fost refuzat pe motiv că aveam geanta de antrenament și mi s-a spus că abonamentul este pentru școală, nu pentru antrenamente, i-am specificat că sunt elev la Liceul Sportiv și că mă îndrept de la școala și antrenament spre casă iar acesta a repetat să-mi spună același lucru. Norocul meu a fost că am avut bani la mine, altfel rămâneam AMANET în stație.
Este important de menționat că, în prezent, transportul este gratuit pentru elevi. Iar noi ar trebui să putem utiliza abonamentele.
Eu nu voi renunța până când această problemă nu se va rezolva, iar transportul public va deveni mai accesibil și mai flexibil pentru toți elevii”, a scris elevul.
Informații de context
Elevii au transport gratuit prin noua lege a Educației, pe hârtie. Au fost multe probleme semnalate de când a început anul școlar în cazul elevilor navetiști, pentru că noua lege și metodologia prevăd modalități diferite de a acorda gratuitate elevilor, față de legea anterioară.
Pe 24 noiembrie, într-o dezbatere cu elevii și secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, mai mulți elevi, au semnalat mai multe probleme, una dintre ele fiind că în weekenduri, transportatorii nu le primesc abonamentele gratuite.
“Abonamentele nu sunt valabile și în weekend, deși am citit că așa ar trebui ca dreptul elevului abonamentul să fie gratuit pe tot timpul anului, în afară de vacanța de vară, cât e anul școlar și în weekend-uri și în vacanțe”, spunea Eric Crânguși, elev la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru.
Alți elevi au subliniat că merg în weekend la meditații în altă localitate și nu beneficiază de gratuitate la transport: “Problemele cu meditațiile în weekend. Suntem din oraș și trebuie să ajungem, nu știu la Valul, Poarta Albă sau Murfatlar, nu avem abonamente, n-avem, trebuie să plătim ca să putem să ajungem la meditații”, a spus Eric Delicoti, elev.
Ștefania Huțan, elevă spunea că: “Mi se pare că ar trebui să avem aceste abonamente și în weekend, deoarece avem și meditații și mi se pare că și la acestea ar trebui să avem transport gratuit”.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației a răspuns: “Da, cred că poate să fie și o astfel de situație. Nu ne-am gândit la asta. Bun, am reținut si notat”.
Potrivit metodologiei an școlar înseamnă “perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învățământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023“;
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Incredibil. Câtă discriminare. Abonamentul e abonament. Atunci pentru ce mai este făcut?
Da asa zic soferii ca elevii pot folosi doar de 2 ori abonamentul…Aceasi chestie i sa intamplat si copilului meu si mi se pare o prostie….Pt ca abonamentul trebuie sa le fie cu adevarat de folos copiilor…indiferent de cate drumuri fac ei…multi se mediteaza sau au alte activitati extra scolare…🙈
cititi legea si dupa comentati