Un elev care nu poate scrie cu mâinile și care nu poate vorbi va da simularea și examenul de la Evaluarea Națională 2024 scriind cu degetele de la picioare la o tastatură, pe calculator/ „Am găsit o soluție ca să poată susține probele”, spune secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion

3.362 de vizualizări
Foto: 274850040 © Wuttipon Thanopajai | Dreamstime.com
Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a începe luni, 5 februarie, de la ora 8, iar la probele de Limba și literatura română și Matematică, sunt așteptați să participe circa 180 de mii de elevi, potrivit declarațiilor făcute la TVR Info, la emisiunea InfoEdu, de secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion.

Acesta a relatat cazul unui elev care acum este în clasa a VIII-a și care nu-și poate folosi mâinile pentru a scrie. De asemenea, acesta nici nu poate să vorbească, pentru a putea dicta unui cadru didactic ce să scrie pe lucrare, procedură folosită în cazul unor astfel de deficiențe motorii, a spus Sorin Ion.

„Astăzi am aflat că avem un copil care nu poate să-și folosească mâinile să scrie. Să știți că în situația asta avem măsura de a putea dicta unui cadru didactic rezolvarea și să-i scrie altcineva. Dar acest copil nu poate nici să vorbească pentru că are probleme foarte grave. Singurul mod în care poate să scrie este să scrie pe tastatura calculatorului, cu picioarele, ceea ce este incredibil și emoționant în același timp, pentru că acel copil face aceste eforturi. Și pentru această situație am găsit soluții și va susține și simularea, și examenul național”, a declarat Sorin Ion. 

Oficialul a mai spus că a primit mai multe întrebări de la elevii îngrijorați de procesul de digitalizare a lucrărilor și apoi de evaluare a lucrărilor în format digital.

„Ce se întâmplă dacă nu este scanată corect lucrarea și ce  facem? Profesorul evaluator are un buton, se cheamă „lucrare ilizibilă”. Dacă apasă butonul la punctul de intrare în sistem, în județul de origine, este semnalizat că lucrarea elevului x sau lucrarea cu numărul x este scanată ilizibil, se rescanează și se transmite în timp real. Am avut aceste situații la examenul de bacalaureat din vară, sesiunea a II-a de anul trecut, și le-am rezolvat în timp, în timp real.

Sau cum se abordează situația în care a scris copilul foarte mic? E mai bine decât în sistem clasic, că dacă ai scris foarte mic foaia de hârtie nu poți să o mărești. Imaginea poți să o mărești, oricum rezoluția e destul de bună, se poate mări, e un avantaj, dar să știți că am avut și situații foarte sau întrebări foarte, foarte complicate pentru noi. Avem elevi care dau evaluarea și chiar și simularea la spital sau elevi care o dau la domiciliu. Avem elevi care nu pot redacta o lucrare pe formatul obișnuit A4. Subiectele trebuie să se mărească la A3. Pentru cei cu dificultăți de vedere avem tot felul de măsuri de compensare. Există soluții. Dacă un subiect poți să-l mărești la A3, ulterior poți să și micșorez la A4, ca să-l poți scana la fel ca pe celelalte lucrări”, a mai declarat Sorin Ion.

Foto: 274850040 © Wuttipon Thanopajai | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nota 3, primită din greșeală de eleva din Galați care la contestație a luat 8,25, a fost ștearsă din aplicația cu rezultatele Evaluării Naționale. În dreptul elevei nu mai apare că a făcut contestație, iar nota la Matematică a crescut la 8,40 fără explicație / Media a fost majorată

Nota 3, primită din greșeală de eleva din Galați care la contestație a luat 8,25, a fost ștearsă din aplicația cu rezultatele Evaluării Naționale fără niciun anunț al autorităților, al…
Vezi articolul

ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2023 este 76,2 – în scădere cu șase puncte față de anul trecut, dar similar cu 2020 / În mediul rural, 2 din 5 elevi sunt sub media 5, iar 70% nu iau nici măcar media 7

Peste 76% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2023 au luat medii peste 5, a anunțat Ministerul Educației miercuri, într-un comunicat de presă. Rezultatele sunt cele inițiale, înainte de…
Vezi articolul