Un elev din București a fost eliminat din examenul la Matematică susținut astăzi de absolvenții claselor a VIII-a în cadrul Evaluării naționale 2019. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București a precizat că elevul eliminat a intrat în examen cu telefonul mobil, lucru interzis de metodologie. Spre comparație, la proba de Limba română s-a înregistrat o premieră în Capitală, din 2011 și până acum: niciun elev nu a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Absolvenții de clasa a VIII-a prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.
- Absolvenții claselor a VIII-a au susținut astăzi examenul de Matematică în cadrul Evaluării naționale 2019. Potrivit calendarului de examene, primele rezultate de la Evaluarea națională vor fi afișate pe 25 iunie, zi în care cei numulțumiți de notele primite pot să depună contestații. Rezultatele finale de la Evaluare vor fi afișate pe 29 iunie.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că la examenul de Matematică susținut astăzi, 20 iunie 2019, au fost prezenți 13.761 de elevi, din cei 13.933 înscriși la examen în Capitală.
Numărul de elevi prezenți în București la examenul de Matematică – Evaluarea Națională 2019:
Ce pățesc elevii prinși la copiat în Evaluarea Națională 2019
Absolvenții de clasa a VIII-a prinși că încearcă să copieze sau că au la ei telefoane/obiecte interzise sunt dați afară din probă și primesc nota 1, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.
Legislația prevede că elevii prinși cu telefoane sau copiuțe sunt eliminați din examen “indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise”.
Dacă un elev este dat afară din examen pentru că a încercat să copieze, președintele de comisie scrie pe lucrarea acestuia, cu cerneală sau pix roșu, “fraudă” și pune nota 1.
Înainte de fiecare examen din Evaluarea Națională 2019, profesorii asistenți le vor explica elevilor regulile și le vor cere “să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen”. După ce profesorii le spun candidaților ce nu au voie să facă în examen, elevii vor semna un proces-verbal în care se află menționat că știu că nerespectarea regulilor are drept consecință eliminarea lor din examen și nota 1 la proba respectivă.
Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea fiecărei probe scrise. Dacă găsesc nereguli, fraude, tentative de fraudă sau dacă există sesizări privitoare la nereguli, atunci comisiile vor verifica înregistrările din toate sălile de examen.
Ordinul semnat de fostul ministru al Educației Valentin Popa prevede explicit că elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea celor 2 ore de examen pot să o facă “cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli”.
Același ordin prevede că elevii nu mai pot ieși din examen cu foile cu subiectele: “La părăsirea sălii de examen toți candidații predau, odată cu lucrările scrise, și foaia/foile conținând subiectul de examen” (sursa: art. 12, alin. 2).
În ce condiții pot să vadă părinții lucrările copiilor la Evaluarea Națională 2019
Ministerul Educației a decis anul acesta școlar că părinții pot cere comisiei județene de organizare a evaluării naționale să vadă lucrările propriului copil, “numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”.
“La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”, iar cererea de vizualizare a lucrării de examen “nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate”, prevede ordinul de ministru.
Calendar Evaluarea Națională 2019
18 iunie 2019 Limba și literatura română – examen scris
20 iunie 2019 Matematică – examen scris
21 iunie 2019 Limba și literatura maternă – examen scris
25 iunie 2019 Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
-
Subiecte Matematică Evaluarea Națională 2019: Vezi ce subiecte au avut de rezolvat astăzi la examen absolvenții de clasa a VIII-a
-
Evaluarea Națională 2019: Cum ar fi arătat subiectele la matematică, dacă Ministerul introducea testele grilă
-
Restaurație la corectarea lucrărilor în București: Tezele elevilor din capitală de la Evaluarea Națională 2019 nu vor mai fi corectate în alte județe, încrucișat, ci pe sectoare
-
Evaluarea Națională 2019. Aproape 16,5% din elevii de clasa a VIII-a nu au intrat sau au lipsit la examenul de limba română
-
Evaluarea Națională 2019: Cum să nu greșești la matematică – sfaturi practice pentru abordarea cu succes a examenului de la profesorul Sorin Borodi
-
Baremul de notare și Subiectele de la Limba și literatura română au fost publicate de Ministerul Educației
-
Comparație de subiecte la limba și literatura română date în ultimii 4 ani la Evaluarea Națională
-
Evaluarea Națională 2019: Modele de subiecte la Matematică