Un elev de clasa a IV-a de la Colegiul Național „Roman Vodă” va urma cursurile de limba engleză la o altă clasă, cu un alt profesor, în urma unei decizii a Judecătoriei Roman din 14 martie 2025. Instanța a admis cererea depusă de părintele copilului, invocând riscul repetării anului și efectele psihologice pe care interacțiunea cu profesorul titular le-ar avea asupra elevului, potrivit motivării instanței consultate de Edupedu.ro pe portalul Rejust.ro. Soluția este provizorie și se aplică până la finalul anului școlar 2024-2025.
- Despre caz a scris și publicația locală Monitorul de Roman.
Conform documentului, elevul a fost victima unui incident în martie 2024, când profesorul de engleză l-ar fi pedepsit să stea în picioare, cu spatele la clasă, pentru o perioadă nedefinită. Potrivit părinților, copilul a leșinat în timpul acestei sancțiuni, iar conducerea școlii ar fi minimalizat incidentul, susținând că băiatul doar s-a împiedicat.
- Practic, instanța a obligat școala să mute elevul pentru ora de engleză la altă clasă, chiar dacă școala a invocat pe parcursul procesului că legea 198/2023 și cifra de școlarizare nu prevăd posibilitatea de transfer.
- La fel, instanța a obligat, cel puțin în acest stadiu al procesului, că profesorul de la clasa paralelă încheie media pe acest an școlar la engleză, ceea ce legislația actuală din educație nu permite de regulă.
Potrivit motivării instanței de pe rejust.ro, un raport de expertiză psihologică solicitat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman arată că minorul suferă de o angoasă puternică și manifestă frică intensă la întâlnirea cu profesorul, iar menținerea acestei stări poate duce la tulburări afective severe, precum depresie sau simptome psihosomatice. În ciuda acestor concluzii, școala a refuzat organizarea unor ore separate sau transferul la altă clasă, invocând lipsa temeiului legal și imposibilitatea modificării orarului și încadrărilor aprobate.
Instanța a considerat că refuzul școlii de a permite accesul la educație într-un mediu sigur echivalează cu încălcarea interesului superior al copilului. Judecătorul a stabilit că există o aparență de drept, o urgență reală și un pericol iminent de afectare a dezvoltării elevului, astfel că a dispus ca acesta să participe la orele de engleză alături de o clasă paralelă și să fie evaluat de profesorul respectivei clase.
Hotărârea, executorie de drept, vine după mai multe eșecuri ale părinților de a obține o soluție pe cale amiabilă sau prin alte instanțe, dar și după ce Colegiul a fost notificat cu privire la posibila repetenție a elevului din cauza absențelor la limba engleză – absențe generate de refuzul participării la orele profesorului în cauză, se mai arată în motivare.
Colegiul Național „Roman Vodă” a susținut, în apărare, că incidentul nu a fost grav și a invocat faptul că, potrivit colegilor elevului și învățătorului/ profesorilor de la clasă elevul deranjează orele frecvent. Un raport intern al școlii concluziona că nu se impune declanșarea unei anchete disciplinare pentru profesor, iar Consiliul de Administrație a respins cererile părinților, sugerând în schimb evaluarea copilului de către DGASPC sau CJRAE.
Instanța a respins ca neîntemeiată și cererea colegiului de obligare a părinților la plata cheltuielilor de judecată. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la pronunțare, mai scrie în documentul consultat de Edupedu.ro.