Un educator al unei grădinițe private din sectorul 1 este acuzat că ar fi agresat sexual doi copii în vârstă de 5 ani. Poliția a deschis un dosar penal în acest caz. Sesizarea a fost făcută luni, 10 iunie, de directoarea grădiniței, după ce un copil i-ar fi povestit ce s-a întâmplat. Potrivit surselor Edupedu.ro este vorba despre Deutsche Schule Bukarest, Școala Germană București. Am solicitat conducerii școlii detalii despre acest caz, când vom primi un răspuns îl vom publica.
- Contactat de Edupedu.ro, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Achiriloaie, spune că cei doi copii urmează să fie audiați în prezența unor psihologi și persoane specializate de la DGASPC”.
Directoarea unei grădinițe private din sectorul 1 a sesizat Poliția și Direcția Generală pentru Protecția Copilului pentru a semnala un posibil abuz sexual asupra a doi copii de 5 ani. Agresorul bănuit este educatorul copiilor. Poliția a deschis dosar penal în acest caz și i-a audiat deja pe directoare și pe părinții copiilor, potrivit unui comunicat de presă.
”La data de 10 iunie 2024, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 5 Poliţie au fost sesizaţi, în jurul orei 17.00, de către o femeie, în calitate de director al unei unităţi de învăţământ, cu privire la faptul că doi minori, în vârstă de 5 ani, ar fi fost agresaţi sexual, bănuit de comiterea faptelor fiind educatorul acestora.
În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate până în acest moment, a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuitul, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, profitând de imposibilitatea minorilor de a-și exprima consimțământul, în raport cu vârsta fragedă a acestora pentru a înțelege ce se întâmplă, i-ar fi agresat sexual pe cei doi minori. În acest moment se administrează probatoriu, în vederea stabilirii situației de fapt și luarea măsurilor legale”, mai scrie în comunicat.
Copiii vor fi audiați în prezența unui psiholog
Contactat de Edupedu.ro, Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, spune că cei doi minori vor fi audiați în perioada următoare.
“Vor urma audieri la care vor fi prezenți specialiști ai DGASPC pentru că potrivit legii nr. 272, la audierile respective e obligatoriu să fie prezent un psiholog și cei mai pregătiți în acest sens sunt colegii de la DGASPC. Părinții nu sunt de față la discuții. Practic, copiii trebuie pregătiți înainte de audierea respectivă, li se spune ce se întâmplă la audieri, astfel încât informațiile să fie utile și să nu fie nevoiți să retrăiască trauma de mai multe ori, atunci când povestesc”, spune Rareș Achiriloaie.
“O mențiune importantă aici, este faptul că sesizarea a fost făcută de directoarea grădiniței, ceea ce înseamnă că oamenii au început să înțeleagă gravitatea cazurilor și să sesizeze autoritățile relevante, in acest caz DGASPC sector 1. Este indicat ca atunci când un părinte are o suspiciune să sune el direct la telefonul copilului, 119”, subliniază președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Incidentul s-ar fi petrecut la Deutsche Schule Bukarest (DSBU), spun sursele Edupedu.ro. Scoala este singura din România care urmează în totalitate programa germană. Școala care are și creșă, grădiniță și gimnaziu este acreditată de Ministerul Afacerilor Externe din Germania și membră a Federației Mondiale a Școlilor Germane din străinătate, scrie pe site-ul unității de învățământ.
Potrivit Legii Educației, școala funcționează cu aviz de la ARACIIP și trebuie înscrisă în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează în baza unui curriculum al altui stat sau acreditat internaţional.
Informații de context
În martie anul acesta Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat la întâlnirea cu directorii de școli din județul Mureș, că aceștia trebuie să sune la numărul unic 119 atunci când un minor este implicat într-un caz grav de violență, fie că este victimă sau agresor.
Ea a explicat că procedura de gestionare a cazurilor de violență a fost realizată pentru că mulți profesori au spus că nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu cazuri diverse de violență ușoară, gravă, sau suspiciune de consum de droguri.
Amintim, Ministerul a cerut inspectoratelor școlare să îi formeze pe toți directorii de școli din țară până pe 31 martie asupra procedurii pentru gestionarea cazurilor de violență în școli și grădinițe.
Articol în curs de actualizare.