Un district din Statele Unite a eliminat din programa școlară “Maus”, roman grafic despre Holocaust, premiat cu Pulitzer

337 de vizualizări
Pasaj din “Maus”, volumul lui Art Spiegelman / Foto: captură YouTube – MSNBC
Autorităţile şcolare dintr-un comitat din sudul Statelor Unite au interzis romanul grafic “Maus”, un volum despre Holocaust care se bucură de succes răsunător la nivel mondial, din cauza conţinutului său considerat “nepotrivit”, marcând astfel un nou episod al “războiului” declarat programelor şcolare de unele dintre statele conservatoare americane, informează AFP, citată de Agerpres. 

În acea carte, Art Spiegelman relatează amintirile bulversante ale tatălui său, un supravieţuitor al Holocaustului, în care evreii sunt reprezentaţi prin siluetele unor şoareci, iar naziştii sub forma unor pisici.

Recompensat cu premiul Pulitzer în 1992, o premieră pentru un volum de bandă desenată, “Maus” a fost tradus în peste 20 de limbi.

Însă conţinutul său ar fi “vulgar şi nepotrivit” pentru elevii de 13 ani, a considerat consiliul şcolar din comitatul McMinn, din statul Tennessee, care a votat pe 10 ianuarie pentru retragerea sa din programa şcolară şi înlocuirea lui cu o altă carte despre Holocaust.

Există un limbaj vulgar şi dezagreabil în această carte, a explicat directorul consiliului, Lee Parkinson, potrivit procesului-verbal al acelei reuniuni. Opt cuvinte vulgare şi imaginea nud a unei femei au stat la baza acestei decizii. Cartea arată oameni spânzuraţi, oameni care ucid copii. De ce promovează sistemul educativ lucruri de acest fel? Nu este nici înţelept, nici sănătos, a declarat unul dintre membrii consiliului şcolar.

Consiliul a dat asigurări spunând că nu doreşte să minimalizeze valoarea pedagogică a volumului grafic “Maus”, nici să conteste importanţa predării “unor lecţii istorice şi morale, precum şi a realităţilor despre Holocaust”. 

Alţi membri ai consiliului au apărat însă această carte. “Era o bună metodă pentru a descrie o perioadă îngrozitoare din Istorie”, dificil de predat unor copii care “nu cunosc nici măcar ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001”, a afirmat o fostă profesoară de istorie.

O altă carte clasică din literatura americană, “Beloved”, publicată de scriitoarea afro-americană Toni Morrison, a făcut recent subiectul unei polemici. Mama unui elev din statul Virginia a afirmat că fiul ei licean a început să aibă coşmaruri după ce a citit acea carte, ce prezintă povestea unei foste sclave care alege să îşi ucidă fiul pentru ca acesta să nu fie nevoit să suporte atrocităţile sclaviei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Regulile de predare online: Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate. Profesorii, obligați să preia feedback de la părinți și elevi. Părinții, obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor. Școala poate da laptopuri în custodie

Ordinul de ministru care reglementează cursurile online, obținut de Edupedu.ro, arată care sunt regulile pentru fiecare categorie de actori implicată în procesul de predare online. Publicăm aici documentul și vom…
Vezi articolul