Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică”. „Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a precizat acesta.
Secretarul de stat a spus că elevii sunt interesați de disciplinele de examen, dar situația nu este aceeași și în cazul celorlalte discipline:
„Acolo unde disciplina este de examen, copii sunt mai interesați. Acolo unde disciplina nu este de examen, copiii nu mai sunt interesați. Și atunci, o abordare în acest sens, pentru a vă da exemplu de implementare, este faptul că introducem standardele de evaluare mult așteptate. Și, împreună cu standardele de evaluare, este în lucru, prin PNRR, și platforma de evaluare. Deci, asta înseamnă că, la fiecare disciplină, eu – profesor, director, dacă consider asta necesar, inspector sau poate chiar Minister – pot să decid: în ziua x, intrați pe platforma de evaluare și hai să vedem cum arată elevii noștri evaluați.
Pentru că elevii vor ști atunci că ceea ce au învățat contează, profesorul știe ca ceea ce face la clasă este evaluat, pentru că suntem în situații de-a dreptul nedrepte, ca să nu le categorisesc altfel, pe care le știm de ani de zile și cu care chiar trebuie să luptăm. Un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică. Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a menționat Bogdan Cristescu.
Secretarul de stat a adăugat faptul că vor fi profesori care vor spune că părinții le impun să dea note mari elevilor:
„Și atunci sigur vor fi profesori care vor spune că ne impun părinții să le dăm note mari, că notele contează. Acum, ele nu mai sunt luate în considerare la examen de ceva timp și știm asta. Și atunci, vom da valoare rezultatelor, vom da valoare tuturor disciplinelor și vom flexibiliza, ca să ajungem la planurile-cadru, curriculumul, astfel încât să conteze foarte, foarte mult și alegerea elevilor.”
Potrivit lui Bogdan Cristescu, trebuie să dispară atât abordarea elevului „nu mă interesează ce se face și de asta nu sunt atent”, dar și abordarea profesorului pentru care nu contează dacă elevii înțeleg sau nu lecția predată:
„Abordarea de tipul „nu mă interesează ce se face și de asta nu sunt atent sau de asta nu mă duc” trebuie să dispară în secunda în care tu ești parte din alegere și, în aceeași măsură, abordarea profesorului „pentru mine nu contează dacă (elevii – n.red) înțeleg sau nu înțeleg. Eu sunt obligat să urmăresc programa”, din nou, trebuie flexibilizată și trebuie văzut cum găsim un echilibru.”
Informații de context
Mihaela Curcan, profesoară de geografie la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a declarat, la TVR Craiova, că elevii de clasa a VIII-a se axează doar pe disciplinele de la Evaluarea Națională, adică Română și Matematică. „Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște”, a adăugat cadrul didactic.
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că învățarea la disciplinele de la Evaluarea Națională, Română și Matematică, nu este o învățare de profunzime, ci „se duce foarte mult pe tipologia de examen”.
„Ați spus un lucru foarte important. Din păcate, copiii noștri învață pentru examen. Ne trezim că în gimnaziu, mai ales în ultimii 2 ani, învață numai la matematică și la română. Și nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ceea ce numim deep learning, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen. Uitați-vă câtă cerere este pentru teste de antrenament și pentru modele. Din acest motiv, tocmai pentru că avem ocazia să discutăm, Ministerul are această abordare prin care dezvoltă standardele de evaluare și platforma națională de evaluare (…)”, a menționat secretarul de stat.
Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”
La disciplinele din domeniul artelor nu se acordă importanța cuvenită, se arată într-un document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Este vorba despre raportul privind Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Conform sursei citate, interesul pentru aprofundarea şi dezvoltarea unor discipline la care se dă examen influenţează substanţial şi ofertele care vizează domenii noi de studiu din zona artistică şi culturală.