Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică”. „Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a precizat acesta.
Secretarul de stat a spus că elevii sunt interesați de disciplinele de examen, dar situația nu este aceeași și în cazul celorlalte discipline:
„Acolo unde disciplina este de examen, copii sunt mai interesați. Acolo unde disciplina nu este de examen, copiii nu mai sunt interesați. Și atunci, o abordare în acest sens, pentru a vă da exemplu de implementare, este faptul că introducem standardele de evaluare mult așteptate. Și, împreună cu standardele de evaluare, este în lucru, prin PNRR, și platforma de evaluare. Deci, asta înseamnă că, la fiecare disciplină, eu – profesor, director, dacă consider asta necesar, inspector sau poate chiar Minister – pot să decid: în ziua x, intrați pe platforma de evaluare și hai să vedem cum arată elevii noștri evaluați.
Pentru că elevii vor ști atunci că ceea ce au învățat contează, profesorul știe ca ceea ce face la clasă este evaluat, pentru că suntem în situații de-a dreptul nedrepte, ca să nu le categorisesc altfel, pe care le știm de ani de zile și cu care chiar trebuie să luptăm. Un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică. Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a menționat Bogdan Cristescu.
Secretarul de stat a adăugat faptul că vor fi profesori care vor spune că părinții le impun să dea note mari elevilor:
„Și atunci sigur vor fi profesori care vor spune că ne impun părinții să le dăm note mari, că notele contează. Acum, ele nu mai sunt luate în considerare la examen de ceva timp și știm asta. Și atunci, vom da valoare rezultatelor, vom da valoare tuturor disciplinelor și vom flexibiliza, ca să ajungem la planurile-cadru, curriculumul, astfel încât să conteze foarte, foarte mult și alegerea elevilor.”
Potrivit lui Bogdan Cristescu, trebuie să dispară atât abordarea elevului „nu mă interesează ce se face și de asta nu sunt atent”, dar și abordarea profesorului pentru care nu contează dacă elevii înțeleg sau nu lecția predată:
„Abordarea de tipul „nu mă interesează ce se face și de asta nu sunt atent sau de asta nu mă duc” trebuie să dispară în secunda în care tu ești parte din alegere și, în aceeași măsură, abordarea profesorului „pentru mine nu contează dacă (elevii – n.red) înțeleg sau nu înțeleg. Eu sunt obligat să urmăresc programa”, din nou, trebuie flexibilizată și trebuie văzut cum găsim un echilibru.”
Informații de context
Mihaela Curcan, profesoară de geografie la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a declarat, la TVR Craiova, că elevii de clasa a VIII-a se axează doar pe disciplinele de la Evaluarea Națională, adică Română și Matematică. „Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște”, a adăugat cadrul didactic.
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că învățarea la disciplinele de la Evaluarea Națională, Română și Matematică, nu este o învățare de profunzime, ci „se duce foarte mult pe tipologia de examen”.
„Ați spus un lucru foarte important. Din păcate, copiii noștri învață pentru examen. Ne trezim că în gimnaziu, mai ales în ultimii 2 ani, învață numai la matematică și la română. Și nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ceea ce numim deep learning, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen. Uitați-vă câtă cerere este pentru teste de antrenament și pentru modele. Din acest motiv, tocmai pentru că avem ocazia să discutăm, Ministerul are această abordare prin care dezvoltă standardele de evaluare și platforma națională de evaluare (…)”, a menționat secretarul de stat.
Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”
La disciplinele din domeniul artelor nu se acordă importanța cuvenită, se arată într-un document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Este vorba despre raportul privind Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Conform sursei citate, interesul pentru aprofundarea şi dezvoltarea unor discipline la care se dă examen influenţează substanţial şi ofertele care vizează domenii noi de studiu din zona artistică şi culturală.
37 comments
Nu ar trebui sa fie posibil, însă cu ajutorul dirigintei /învățătoarei este posibil. Interferenta anumitor părinți, în școală din Bercenii de Ilfov – pentru ca acolo cunosc situația, este mare. Și culmea, acei părinți dacă au 10 clase e mult.
Având în școală un cadru didactic și inspector la ISJ Ilfov, putem realiza ca orice “razie” în școală este anunțată și nu pot fi surprinse cadrele didactice. Ceea ce ne ar putea duce cu gândul la grup infracțional.
dacă așa sunt uni profesori nu știu să predea de-aia copii nu își dau interesul de unele materii au profesorii posturile că titular luate cu mită și nu știu nimic corectează și predau după google așa sa ajuns in românia halal de invatamânt și mai vor profesori și mărire de salariu uni nu merita nici salariu mediu dapai marire
Deci ceva nu funcționează în sistemul de învățământ….si ce concluzie trage secretarul de stat, ministriii și alții care îi țin de mână? Ca mai trebuie o evaluare, făcută altfel, niște bani din PNRR îngropați în nu știu ce platforma pe care știm/nu știm să o folosim și până la urmă oricum nu contează rezultatul, important este să ne facem ca facem, cât stăm pe aici prin minister? Educația este la pământ și nu din cauză ca nu avem evaluări. Numărul de materii de parcurs este mult prea mare, iar informația la fiecare este intr-o cantitate enormă. Prin urmare se face rabat la calitate….se învață pentru nota de cele mai multe ori, iar elevii sunt pe de o parte demotivați de acest sistem, iar pe de alta parte extenuați de câte au de făcut.
Poate se întreabă domnul secretar de stat cum de sistemul de invatamant permite ca un copil de gimnaziu sa aiba mai mult de 40 de ore lucru pe saptamana, fara a pune la socoteala meditații sau activități extrașcolare. Doar timpul petrecut la școală și temele aferente. Și după tot acest program încărcat, informație inutilă și stufoasă, chiar credeți ca evaluările sunt problema? Eventual tot elevii și prevestirii sunt problema?
Ce ar fi să evaluați materiile, atât ca număr cat și ca informație, să adaptați și să implementați un model funcțional și apoi să aveți pretenții?
Sa fie testati pe platforme ca?…Ce anume? In clasa a 2a a venit invatatoarea la mine si mi-a zis ca fata mea nu intelege problemele la matematica logic si sa lucrez cu ea acasa sau sa o duc la meditatii (in clasa nu rezolva probleme doamna invatatoare, doar exercitii)…pe bune? Meditatii in clasa a 2a? Care e rolul invatatorului atunci? Doar sa faca act de prezenta in clasa, sa le dea la copii teme de pe o zi pe alta cat pentru o saptamana si sa isi ia salariul la final de luna?
In clasa a 7a, am constatat, dupa ce am dat-o la ore de mate, ca la clasa, profesoara le-a predat de-a lungul clasei a 6a, lectiile la geometrie doar de jumatate. Cum sa stie aa rezolve o problema cand in clasa li se spune sa deseneze cercuri si sa scrie cazurile (congruent, tanget etc) si atat?
Asta e mai mult bataie de joc la adresa copiilor, dupa care tot copiii sunt catalogati ca analfabeti functionali.
Ar fi sa fie evaluati si profesorii. Profesor de matematica sa spui ca tu nu le dai note la elevi cand ii scoti la tabla ca nu esti capabil sa evaluezi copiii, ca poate la unul ii dai un exercitiu mai usor si la celalalt un exercitiu mai greu si ca nu stii cum sa pui in balans dificultate exercitiu – rezolvarea acestuia, e grav.
începând din clasa a 6- a ce invata bieți copii la matematica nu le folosește la nimic ,doar dacă se face și el prof. de mate. sau poate vreun it -ist ceva .în plus sunt obosiți psihic , se treze la 7 dimineața vine la 2 după amiază mănâncă din mers și pleacă la scris teme acasă pana pela 5-6 .muncește mai multe ore decât în fabrica .cară în spate 4 km dus – întors un ghiozdan de vreo 7 kg. (în clasa a 6-a) …..etc. în plus proiecte ,olimpiade ,culegerii probleme……. nu mai au timp de nimic stiu ce spun…
Concluzia după 42 ani în învățământ: în ,, generală nu sunt informații DOAR generale și copiii de AZI nu mai răspund obligativității ; trebuiesc ,, aerisite” disciplinele si să cuprindă generalități pentru viitorul apropiat! Scoala trebuie să fie cel mai bun prieten al elevilor!
matematica este studiata pt a dezvolta minti!dar, cu cine sa discuti asta? ? cu părinți care nu stiu sa rez pr de cl a 3 a??? cu casnice care cred ca se pricep??? cati prof de mare au venit la voi la serviciu sa va spună cum sa va faceti meseria??? nu rezistati jum de ora…
Din păcate școală de astăzi nu este pentru elevi ci pentru unii să aibă un job. Băiatul meu a înfiat 3 copii, unul de și unul de10. Terminase clasa a4-a și nu știa să citească și să scrie. Ce fel de învățătoare la trecut clasa? Când băiatul meu a cerut la școala la care l-a dat să repete clasa a 4-a că să recupereze, i s-a spus că nu se poate. Asta e școala românească. În continuare copiii au un handicap pentru că nu au cum recupera, nu pot ține pasul cu ceilalți chiar dacă părinții încearcă să le de ore. Rușine pentru învățământul românesc.
Domnule Cristescu! Să se termine cu itemii obiectivi de la Evaluarea Națională la clasa a 8-a. Acest sistem de evaluare conduce la delăsare din partea elevilor. Cu acest tip de evaluare ar trebui mărit timpul pentru rezolvarea Subiectului III.
Dar ce facem cu programul încărcat al elevilor de gimnaziu care ajung să petreacă pe băncile școlii și câte 7 ore pe zi in condiția in care potrivit normelor Ministerului Sănătății aceștia trebuie sa aibă maxim 5 ore pe zi?Vorbim de masa sănătoasă în școli dar uitam că sunt copii nu adulți plătiți pentru a sta atâtea ore la școală? Pentru ce atâta aglomerare de materii unele dintr ele inutile, ex: educație tehnologică, educație socială??? Ce sunt astea domnilor , la ce folosesc ? Daca vor sa învețe despre plante învață la biologie .. .Cat despre materiile de examen nici acelea nu sunt predate sirguincios.Timpul trece leafa merge iar golurile in materie se aduna și surpriza la evaluările naționale suntem sub medie.Scoala se face acasă mai mult decât în cadrul unităților de învățământ.Trist dar adevărat.
Asa este domnule secretar de stat.
Este ca și în viata dacă îmi permiteți comparatia….nu poți sa conduci un autoturism dacă nu știi sa mergi pe bicicleta. Deoarece amândouă au roti.
Da, asa este. Domnul Bogdan Cristescu secretar de stat în Ministerul Educației are dreptate.
Dacă îmi este permisa comparatia domnule secretar de stat este ca și în viata….nu poți sa conduci autoturismul dacă nu știi sa mergi pe bicicleta…deoarece amândouă au roti.
tu nu ai ce cauta in acea functie
Asta arata cât de prost ești. În liceu, am încheiat 12 clase cu media 1! da? Media 1 la matematică, dar la istorie aveam media 9,la chimie 7,fizica 7,geografie 9…cele mai mici medii (in afara de media 1 de la matematică) au fost cele de la fizica și chimie…. Ghici, porcăriile învățate la matematica în generala și liceu nu mi-au folosit la NIMIC în viață (în afara de adunări, scăderi, înmulțiti și împărțiri), dar tot ceea ce am învățat la celelalte materii mi-au folosit….
daca invatai la matematica , aveai logica !!!! asta e rolul matematicii! sa i invete pe copiii care pot, pt ca e clar ca nu se poate pe foaarte multi, sa gandeasca!!!!! nu se asteapta nimeni sa stii tu, o oarecare, sa descoperi ceva care va aduce binele lumii. bine ar fi ca voi, cei care nu stiti nici tabla înmulțirii, sau care ati facut facultati de unde ati ieșit mai slab pregatiti decat ati intrat….sa nu va mai exprimati părerile. Pt ca, oamenii destepti stiu ca doar prostii sau complexații condamna matematica. e greu sa rez o ecuatie, nu i asa???e greu sa rez prob de cl a 3 a??? ce usor e sa condamni stiinta care face ordine in cap!!!!
“În liceu, am încheiat 12 clase cu media 1!da?”
Da, cartea puțină și proastă te ajută să-i faci proști pe alții înainte să-ți dai seama că – logic – liceul nu poate avea 12 clase! Așa rezultă din modul în care ați scris.
Asta da!
Păi, avea 10 la obiectele respective, pus din burtă de către profesorii cursurilor!
Asta-i școala zilelor noastre! Nici măcar nu se mai obosesc să-și preadea materia, profesorii, în zilele noastre!
Copiii stau pe telefoane în timpul cursurilor, fiecare face ce vrea, ca să treacă ora!
Din păcate, așa se întâmplă și la oraș și la țară. Așa se explică analfabetismul funcțional. Copiii se bucură de libertate în școală: fac cam ce vor, se impun cu regulile lor, primesc note mari, dar realitatea este că sunt niște victime. Într-un procent f. mic sunt încă profesori care fac un învățământ autentic și au probleme cu acești elevi și cu colegii lor
profesori, inclusiv cu directorii. Dacă așa zisa generație numită Z este așa cum este, sa vedeți generația asta de acum ce probleme va manifesta în câmpul muncii.
Ar fi bine că notele să se acorde in urma unor teste pe calculator la FIECARE disciplină o dată, sau de două ori pe modul. Ar fi un punct de plecare spre o predare autentică și o evaluare pe măsură fără niciun favoritism. Dacă profesorul trebuie să facă dovada predării noțiunilor cerute clar la aceste evaluări și elevul înțelege că notele se primesc prin teste pe calculator care nu se pot repeta, poate învățământul se va schimba puțin în bine. ÎNTREBAREA ESTE DACA SE DOREȘTE ASTA?!
Pt. că vor fi repetenți, va crește abandonul școlar, vor fi catedre in minus și toate acestea trebuie lăsate să curgă firesc. Până la urmă trebuie să se hotărască: dacă vor învățământ de calitate acesta nu se poate face în condițiile de acum, adică fără repetenție fără abandon școlar, fără niște schimbări în predare/evaluare care să înlăture lipsa de profesionalism a cadrelor didactice, subiectivismul și lipsa unei notări ireale. Altfel vorbim vorbe așa cum ne-am obișnuit și mergem înainte cu pachetul pe care îl avem: masă caldă pentru reducerea abandonului școlar, analfabetismul funcțional, elevi si profesori care se joacă de-a școala.
SE TOT GÂNDESC LA CRITERII DE PERFORMANȚĂ PT CADRELE DIDACTICE, DAR PRIMUL ȘI CEL MAI OBIECTIV și ECHITABIL PENTRU TOATE CADRELE DIDACTICE AR FI NOTAREA ELEVILOR PRIN TESTE PE CALCULATOR la fiecare disciplină de-a lungul întregului an școlar unde se va putea vedea atât munca profesorului cât și a elevilor. Elevii care pot și doresc să promoveze se vor mobiliza, iar cadrele didactice trebuie să poată face dovada predării dacă este cazul, adică pentru elevii care ajung la corigențe/repetenție.
Bună ziua ! Are perfecta dreptate domnul ministru ,domnii profesorii ,romana ,mate …..nu ii mai interesează dacă copiii înțeleg lectia și trece peste ea ,pentru ca programa este prea încărcată,asa spun dânșii.Elevii care vor sa învețe nu are cum de la școală.Domnii profesorii spun :copiii care nu înțeleg sa mearga la meditații,nu țin cont c a nu toată lumea are bani pentru meditații.
Dupa cum se vede mai sunt si parinti care “trece” peste limba romana, probabil copiii lor “trece” wi ei…
Ce are geografia cu matematica???
Pe grupurile de whatsapp ale copiiilor eu am văzut cum se plâng duminica, ca încep scoala luni. Sunt terorizați cu teme, cu învățat pe din afara, cu scos în fata clasei și recitat lectii sau de testele la toate materiile, din toată materia din modul, date în ultima săptămână de scoala.
La TIC nu au calculatoare și învață tot pe dinafara despre calculatoare.
O bătaie de joc a mintilor copiiilor noștri, asta este scoala romaneasca. Cui folosesc toate lecțiile învățate pe dinafara și uitate în 2 -3 săptămâni???
Fata mea are de la inceputul anului scolar 2 de 5 la matematica și foarte multe note de 10.
Este un copil care învață mediu.
Suntem mulțumiți și asa ca doamna de mate nu tipa la ei ca ceilalți profesori de mate existenti în scoala.
Programa școlară trebuie revizuita. Nu se poate sa I alergați prin materia de matematica. Trebuie mult exercițiu ca să poată face exerciții dificile. Ei nu au timp pt ca li se preda în fiecare zi.
Aveti dreptate domnule Ionescu. Si eu alerg prin materie, nu imi place, dar nu am timp. Reforma trebuie sa inceapa de la continuturi…
Oare in anii ’90 cum s-au putut preda materiile astea? Si da, trebuie sa faci exercitii pentru a invata. Mai nou, inspectoratul recomanda profesorilor sa nu dea teme defel…
niște inculți ar gindi așa domnule
și dacă nu ia 2 tu ce pierzi jumătate din salariu asta era întrebare de baraj
Domnule Bogdan Cristescu.Oare dumneata ai avut 10 pe linie la toate materiile?Cred ca datorita performantelor fantastice la învățătură avute esti în funcția de astăzi.
Adevărul este la mijloc, dar uni nu vor s-o vadă. ce m-aș bucura să am timp pentru a rezolva probleme la matematică, transdisciplinare, interesante, simple și complexe , fără să am teama de părinți, director “așa ceva nu se cere la examen”. Să facem experimente, să construim fizic sau cu program(soft) diferite forme geometrice pt. a constata necesitatea teoremelor. Este mult de povestit. Drept este că și profesorul ar avea mai mult de muncă, să alcătuiască acele probleme, deoarece nu se pot șablona. Proful de mate iubește materia, deci o va face!
La română, de exemplu profa/ul să propună teme de citit(chiar și teme mai deocheate – și noi am citit sub plapumă – fără a avea presiune de sus), ceva contemporan, iar elevii să alcătuiască o recomandare de carte( de ce aș recomanda aceea carte, cu argumente solide fără rușine), pt. cartea citită. Profesorul ar avea mai mult de citit autori contemporani. Proful de română iubește materia și cititul, deci o va face. Este mult de povestit.
P..S. Problemele și adevărul trebuie aduse la suprafață, char dacă este greu de acceptat. La fel istoria, nu trebuie s-o parfumăm, este cum a fost, rolul nostru este s-o facem mai bună, nu să pară mai bună!
Există o singură soluție.
Evaluare externă (făcută anonimizat in altă școală) cu notă obligatorie sau teste cu subiecte naționale.
Așa nu mai pot veni părinții sa urle după note, elevii sa te santajeze emoțional, directorul sa te presese, inspectorul sa te tot sune …
Și ar dispărea si sutele de mii de burse …din pix
Da.Dar nimeni nu își dorește asa ceva.Noua ne place sa trăim în minciună,sa credem ca a făcut de zece la x materie deși el nu e nici de 5,sa spunem ce metode out of this world a folosit x profesor si miracolul s-a produs!A luat 10 ca merită profesorul datorita efortului depus!!
Vise neica,vise!Doar dacă îl operează pe creier face din unul de nota 2 de nota 10.Nici atunci.Le-a dat ceva ala-bala-portocala și le-a pus 10 la toti si-au plecat fericiți.
mare și miraculoasa soluție platformele astea de evaluare…mai ales ca elevii își folosesc propriile telefoane pentru rezolvarea testelor dar si ca să ia rezolvările de pe Net …
ba da poti
În mod logic ,nu.Dar în tara orbilor, chiorul e împărat. Sa nu uitam ședințele de partid în care ți se bate obrazul ca nu te raportezi la nivelul de zero barat al clasei și cel care știe sa zică orice e geniu și nu îl răsplătești cu nota maximă. Ministerul a pornit moda cu note mari ,cât mai mari.Mie mi-a venit inspectoare care îmi arăta că nu e voie 4 în catalog.Despre ce vorbim?
Acest domn se bazeaza pe rezultate ale unor studii stiintifice? Sau vorbeste si el ca sa se afle in treaba??? Poate o fi specialist in evaluare lol.
Legaturile matematica – fizica – chimie sunt parte a programei? Explica vreun prof care sunt legaturile? Exista teme transdisciplinare (nu multidisciplinare)? Exista o colaborare intre profii de mate, fizica si chimie? Ce sa mai zic de profii de economie sau stiinte sociale.
Hai sa mai debitam niste aiureli la TV.
>> “Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”
David tu auzi ce zice asta?
Bineinteles ca ia nota 2 daca elevii vin din ciclul primar fara sastie pe de rost tabla inmultirii si a impartirii, daca nu stiu pe dinafara tabla adunarii si scaderii peste 10.
La gimnaziu nu mai sta nimeni sa-i invete ce trebuia invatat la ciclul primar, sunt promovati cu 5, indiferent daca stiu sau nu stiu bazele matematicii din primar. Prea multa joaca in primar si prea putina matematica si citire, scriere, ce sa mai zicem de caligrafie este eliminata, gramatica este si ea eliminata din primar si uite asa avem elevi care la examene nationale iau note de 2 sau 3.
Elevii care van din cickuk primar fara sa stie tabla inmultirii si alte… table au avut doar invatatori nu si parinti???
matematica este studiata pt a dezvolta minti!dar, cu cine sa discuti asta? ? cu părinți care nu stiu sa rez pr de cl a 3 a??? cu casnice care cred ca se pricep??? cati prof de mare au venit la voi la serviciu sa va spună cum sa va faceti meseria??? nu rezistati jum de ora…