Un consilier școlar la 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi, conform datelor ministerului Educației / Peste jumătate dintre posturile noi au fost ocupate de profesori cu note între 5 și 6.99

2.346 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Unui consilier școlar îi revin 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, în loc de 500 de elevi, cum prevedea Legea învățământului preuniversitar, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi, conform datelor transmise de ministerul Educației, la solicitarea Edupedu.ro. 

Mai exact, sunt 3.354 de consilieri școlari încadrați în acest an școlar, față de 2.288 în anul școlar 2022-2023.  

Deși este o creștere cu 1066 de posturi, numărul consilierilor școlari este aproape la nivelul anului 2022, 3.138 de consilieri școlari erau în 28 iulie 2022.

În 2022, în 6 luni, 850 de consilieri școlari au dispărut din statisticile oficiale, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Astfel, în proiectul de HG privind educația timpurie din decembrie 2022, la nivel național erau încadrați 2.288 de consilieri școlari, în anul școlar 2022-2023. 

Ministerul Educației a transmis în decembrie 2022 la o solicitare Edupedu.ro că în România există 2.370 de consilieri școlari.

Tot din datele Ministerului Educației, în România erau 3.138 de consilieri școlari pe 28 iulie 2022.

În 2023, la începutul lunii februarie, Ministerul Educației anunța repartizarea la nivel național a 1200 de posturi de consilieri școlari, pe care școlile pot începe să facă angajări. Cele mai multe posturi au fost alocate județelor cu doar un consilier la peste 3000 de elevi, precum Giurgiu, Prahova și Neamț. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, în aprilie 2024, că a crescut cu 50% numărul de consilieri școlari, însă „cu fiecare grădiniță inaugurată, cu fiecare copil cu CES integrat în școală, mai apar alte nevoi de posturi. Eu cred că până când nu cerem și nu e clar că sunt necesare, nu vom avea șansa ca cineva să ne aprobe” și a recunoscut lipsa de personal suport din școli.

Conform noilor date transmise la solicitarea Edupedu.ro, 3.354 de consilieri școlari sunt încadrați în anul școlar 2023-2024.

Peste jumătate dintre posturile noi de consilier școlar au fost ocupate de candidați cu note de minimum 5 la Titularizare

„Pentru concursul național sesiunea 2023 au fost publicate pentru concurs 1269 de posturi de profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică, dintre care 953 de posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, 219 posturi vacante pentru angajare pe perioadă determinată și 97 de posturi rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.

Din cele 953 de posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, 403 posturi au fost ocupate de candidați participanți la concursul național sesiunea 2023 cu note de minimum 7 (șapte). 

Posturile rămase neocupate după repartizarea pe perioadă nedeterminată a candidaților cu note minimum 7 (șapte) obținute la concursul național, sesiunea 2023, au fost ocupate, pe perioadă determinată, de candidați participanți la concursul național – sesiunile 2023, 2022, 2021 – cu note de minimum 5 (cinci), de personal didactic titular, pensionat și asociat încadrat în regim de plata cu ora, precum și de candidați participanți la concursul organizat la nivel județean cu note minimum 5 (cinci)”, conform ministerului Educației.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați
Numărul consilierilor școlari din România se modifică semnificativ în comunicările oficiale ale Ministerului Educației. Diferențele au loc chiar și în aceeași lună / Lista, pe județe
Au fost repartizate cele 1.200 de posturi de consilieri școlari, anunță Ministerul Educației. Cele mai multe sunt în Prahova, Giurgiu și Neamț, unde era 1 consilier la peste 3.000 de elevi
BREAKING Ligia Deca anunță 1200 de noi posturi de consilieri școlari – “creștere de 50%”, în condițiile unei scăderi accentuate a numărului de consilieri raportați în statisticile oficiale
Peste 800 de consilieri școlari au dispărut din sistem în 6 luni, conform datelor Ministerului Educației

3 comments
  1. Posturi , marea najoritate, ocupate de persoabe care freacă menta prin scoli . Fiind cate 1-2 zile intr-o scoala nu se vede nici o imbunatatire q stării de bine , nici eficienta, iar activitatile cu elevii sunt pline de formalism si cu un car de hârtii care sa ateste ca nu subt platiti degeaba.

  2. da,asa s a incercat in multe judete de catre directorii CJRAE pana li s a aratat legea…atunci s au potolit…(deh, dadea bine la inspectorat sa spui ca nu e nevoie de posturi si alte salarii si ca poti face economie)….unde pui ca inainte de legea cu 500 de elevi, era legea cu 600…si tot magarii faceau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Doi candidați de la Rezidențiat au avut febră/Locurile pentru rezidenți la ATI, suplimentate. Horațiu Moldovan, secretar de stat: Record istoric al numărului de candidați/Toți cei admiși își vor găsi loc să se poată forma/ Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este o tragedie, o catastrofă care să sperăm că nu se va repeta niciodată

Peste 11.000 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie au susținut astăzi examenul de rezidențiat, acesta fiind “cel mai mare număr de candidați” din ultimii ani, a declarat Horațiu…
Vezi articolul
directoare Liceul Lazar

Aproape 250 de elevi de la clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic, la școală, pe un orar flexibil “de tip american“, în care mai fac doar materiile pentru Bac. Proiectul pilot de la Colegiul “Gheorghe Lazăr”, caracterizat de directoare după un semestru și jumătate de aplicare: Elevii vin cu plăcere la ore, nu mai sunt stresați

În septembrie 2021 Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” a devenit “școală pilot“ prin ordin al ministrului Educației, proiect prin care, în semestrul al II-lea, elevii de clasele a XII-a vor face…
Vezi articolul

OFICIAL Peste 1.600 de directori de școli au fost schimbați cu persoane numite „în interesul învățământului”, prin decizii ale inspectoratelor școlare. Doar pentru 300 dintre ei motivul schimbării a fost „deficiențe de management”

Peste 1.600 de directori și directori adjuncți de școli au fost schimbați din funcții în luna august, reprezentând 18.5% din totalul posturilor de conducere din sistemul preuniversitar de învățământ, potrivit…
Vezi articolul