Înscrierile la Olimpiada digitală de Mate sunt în plină derulare pe Brio.ro, fiind deschise până pe 16 mai. Orice elev, din clasele I-XII, poate da testul ori de câte ori dorește și va putea să înscrie în competiție scorul pe care îl consideră cel mai bun. „Un concurs în care ești doar tu cu ecranul și în care poți decide dacă înscrii scorul obținut în competiție poate fi mai relaxant decât unul în care îți vezi oponenții și le cunoști rezultatele (excelente) și renumele”, spune Gabi Bartic, Chief Operating Officer și Director al Diviziei Consumer la Brio.
De ce să te înscrii la Brio Challenge? „Ca să afli cât de bun ești la Mate și ca să te compari cu alți copii din întreaga țară, nu doar cu cei din clasa sau școala ta”, mai spune directorul de operațiuni al organizatorului. Premiile oferite finaliștilor ar putea avea și ele un rol important în decizie.
Înscrierile la Olimpiada digitală de Matematică, ediția a II-a, se fac aici
Olimpiada de matematică Brio Challenge, ediția a II-a, are 3 etape. Prima etapă a început pe 15 aprilie și se derulează până pe 16 mai. În această perioadă, elevii se înscriu în competiție și încep să susțină teste BRIO. Vor intra în etapa următoare toți participanții care obțin la teste un scor mai mare de 80. Etapa a II-a se desfășoară în perioada 16 mai – 24 mai, la finalul căreia se va departaja un top 10 al fiecărui nivel școlar (fiecare clasă).
Sunt declarați câștigători participanții cu cel mai bun scor, corelat cu timpul de răspuns. În situația în care mai multe teste primesc același scor, este declarat câștigător participantul care a obținut un timp mai bun.
Cei 10 copii din fiecare clasă vor participa la etapa finală, care va avea loc pe 29 mai, de asemenea online, însă supravegheată video. Pe fiecare clasă va fi desemnat un campion absolut și doi vicecampioni.
Iată ce trebuie să știe elevii, părinții și profesorii:
Cine poate participa la Olimpiada digitală de matematică Brio Challenge – ediția a 2-a?
Gabi Bartic: „Brio Challenge – ediția a II-a este un concurs deschis tuturor copiilor buni la mate din clasa I până la a XII-a. Concursul se desfășoară în 3 etape, finala fiind anunțată pe 29 mai. Mai exact: dacă ești foarte bun la mate sau dacă doar vrei să te compari cu copiii de aceeași generație cu tine, trecând prin niște etape de testare extrem de serioase, poți participa la Brio Challenge.
Mai mult, grație partenerilor aceste ediții, copiii pot câștiga premii extrem de atractive, mai exact laptopuri, console pentru gaming și vouchere de cumpărături în magazinele Kaufland. Valoarea totală a premiilor din acest an la Brio Challenge depășește 40.000 de euro”.
Care este specificul subiectelor pe care le primesc elevii? Sunt diferite de cele cu care sunt obișnuiți la școală?
Gabi Bartic: „În prima etapă a competiției – care se încheie în această duminică (pe 16 mai) – copiii vor primi un test sumativ al materiei din clasa în care sunt înscriși: exerciții ce îi vor trece prin întreaga materie a clasei, de la simplu la complicat – astfel încât, pe lângă că vor ocupa un loc în clasament, copiii vor afla exact ce știu și ce nu știu și unde mai au (dacă mai au) de lucru.
Participanții care obțin în această etapă mai mult de 80 de puncte vor fi calificați în etapa a II-a – care va conține subiecte de dificultate crescută. În finală vor ajunge cei mai buni copii din fiecare clasă, iar acolo dificultatea este mult crescută, dar va conta, pe lângă corectitudinea răspunsurilor, și timpul de rezolvare a testului.
Testele Brio, deci și cele Brio Challenge, sunt teste-grilă. Asta nu însemnă că nu e nevoie de hârtie și creion pentru rezolvări, ci doar că în scorarea efectivă contează rezultatul final obținut, nu modul în care se ajunge la un rezultat”.
Sunt elev: de ce să particip la Olimpiada digitală de matematică Brio Challenge?
Gabi Bartic: „Am să răspund simplu.
Întâi, ca să afli cât de bun ești la mate și când te compari cu alți copii din întreaga țară, nu doar cu cei din clasa sau școala ta.
Apoi, pentru că poți să arăți și celorlalți cât ești de bun. Poate părinților, poate vreunui profesor, poate colegilor. Un concurs din care ieși câștigător e un pas uriaș pentru încrederea în tine.
Apoi, ca să te obișnuiești cu competițiile. Cele serioase, în care contează ce știi. Pentru a învăța să-ți ții sub control emoțiile și să le gestionezi pentru a-ți crește eficiența.
Și nu în ultimul rând, pentru că, dacă ești bun la Mate, poți câștiga premii. Mari. O dată, premii în obiecte, pe care noi le-am ales gândindu-ne la ce-și doresc copiii deștepți, și la această ediție am ales niște super-laptopuri și console X-box, dar și bonuri de cumpărături. În plus, noi mereu am vorbit public despre campionii Brio, oferindu-le multiple ocazii de a deveni cunoscuți, în presa de bună calitate, cu poveștile lor”.
De ce dispozitive au nevoie copiii, pentru a participa?
Gabi Bartic: „Participarea la Brio Challenge se face online, deci e nevoie de un calculator conectat la Internet (preferabil calculator, e ok însă și tabletă). Dispozitivele cu ecran mic (telefonul adică) vor lungi prea mult timpul de citire a enunțurilor și poate să nu ofere o imagine completă a problemei, așa că pe acelea nu le recomandăm, mai ales la clase mari, unde e nevoie să ai în față formule mari, grafice mari și așa mai departe.
Pentru participanții la finală regulile sunt un pic mai complexe – sunt specificate și în regulament – mai exact e nevoie și de o cameră web funcțională. Și de câteva setări pe care îi vom ajuta să le facă, astfel încât să ne asigurăm că finala va decurge corect și că rezultatele sunt valide”.
Înscrierea și participarea la Brio Challenge presupun vreo taxă?
Gabi Bartic: „Nu, pentru participarea la Brio Challenge noi oferim, de la înscriere, 2 credite de testare – câte unul aferent fiecărei etape eliminatorii. Așadar, toți copiii pot participa, fie că au, fie că nu au abonamente Brio. Nu vă ascund însă că dacă vor să exerseze suplimentar, sau să facă mai multe teste similare, platforma oferă această posibilitate de a achiziționa credite de testare suplimentare.”
Sunt părinte și vreau să-mi apropii copilul de matematică. Prin înscrierea la acest concurs, poate un elev să-și descopere pasiunea pentru materie, chiar dacă nu este de 10 la clasă?
Gabi Bartic: „Nu numai că se poate, dar s-a și întâmplat! Ne-au spus atât participanți de la ediția trecută, cât și profesori ai unor finaliști – nu toți cei pe care noi i-am premiat aveau drept pasiune devastatoare Matematica :). Un concurs în care ești doar tu cu ecranul și în care poți decide dacă înscrii scorul obținut în competiție poate fi mai relaxant și poate oferi mult mai mult confort decât unul în care îți vezi oponenții, le știi rezultatele (extraordinare) și renumele…
Toți avem pe undeva un „ce ar fi dacă” în fața căruia începem să visăm, și acest concurs poate fi acel „ce ar fi dacă aș câștiga o competiție corectă la Mate”. ”
Profesorii își pot înscrie elevii la Olimpiada digitală de matematică Brio Challenge? Dacă da, există anumite condiții (note) pe care elevii trebuie să le îndeplinească?
Gabi Bartic: „Copiii intră în această competiție „pe curat”. Se înscriu (individual, deci ca să răspund la prima întrebare, înscrierile pot fi făcute de profesor, dar pentru fiecare copil în parte) și dau un prim test Brio. Dacă acest test are scor mai mare de 80, ei intră în mod automat în etapa următoare, indiferent de istoricul școlar al copilului. Singura condiție e ca participanții să declare corect clasa în care sunt înscriși (la final vor trebui să demonstreze acest lucru cu un carnet de elev vizat la zi pentru anul în curs)”.
Profesorii pot continua pe timpul verii pregătirea de la distanță cu elevii, după Olimpiada digitală, folosind tot platforma de testare Brio?
Gabi Bartic: „Sigur că da, platforma Brio pate fi folosită atât ca suport pentru teste online cât și pentru diagnosticarea periodică a plusurilor și minusurilor copiilor, dar și ca start pentru ore remediale. Testele Brio oferă rapoarte extrem de segmentate și precise asupra cunoștințelor copiilor la materia testată, cât și asupra ariilor în care trebuie exersat și a investiției de timp necesare pentru corectarea decalajelor”.
De ce ați decis organizarea unei a doua etape a Olimpiadei?
Gabi Bartic: „Etapa a doua a fost dictată de două rațiuni: prima, că toți participanții ne-au cerut acest lucru (ediția trecută noi testând materia de anul școlar trecut – copiii de clasa a VI-a au dat teste de clasa a V-a ș.a.m.d), iar copiii au dorit să aibă și o competiție pe materia anului curent. Iar a doua rațiune a fost apetitul extrem de crescut al copiilor de a participa la competiții online. Perioada aceasta pandemică le-a răpit copiilor și această posibilitate, de a concura între ei, de a se compara și raporta unii la alții, de a crește și de a da ce e mai bun în cadrul unei competiții”.
Ce este diferit față de prima etapă?
Gabi Bartic: „Așa cum am spus, în această etapă copiii dau teste din materia anului școlar curent. Apoi, avem subiecte diferite – având în vedere rezultatele excepționale obținute, am decis ca la etapele 2 și 3 să avem altă abordare a subiectelor din punctul de vedere al dificultății. Și apoi, premiile sunt mai multe și mai atractive, în egală măsură”.
Ați vorbit despre introducerea unor „inovații în platformă”, după prima ediție Brio Challenge în care s-au înscris peste 6.700 de elevi. Ați realizat vreo modificare, la ce să se aștepte copiii?
Gabi Bartic: „Copiii trebuie să se aștepte la o funcționare fără sincope a platformei, indiferent de gradul de încărcare al acesteia, dar și la o rafinare a soluției de proctoring (supervizarea digitală, pentru ca cei din competiție să nu copieze – n. red) utilizată în finală – astfel încât toate situațiile pe care le-am identificat în prima ediție să fie cât mai clare și/sau clar documentate”.
Se pot înscrie elevii care au participat la prima ediție a Brio Challenge?
Gabi Bartic: „Sigur că da! Și chiar s-au înscris! Nu putem elimina copiii buni, îi punem doar, din nou, în concurs, poate cu alții și mai buni care nu au aflat la timp de prima competiție. Întâi, campionii de la ediția trecută s-au reînscris pentru că au aflat pe piele proprie că premiile chiar se dau, apoi pentru că și-au validat deja valoarea, dar majoritatea ne-au spus, și asta ne-a bucurat enorm, că s-au înscris pentru că au certitudinea unei competiții corecte și de bună calitate”.
Toți profesorii ai căror elevi se califică în finală primesc pachete de credite pentru clasă. Detalii, pe platforma Brio Challenge.
_________
Gabi Bartic este COO și Director al Diviziei Consumer Brio, specialist în marketing, advertising și comunicare digitală, manager cu o experiență de peste două decenii în multiple industrii. Bartic face parte din echipa Brio din 2019