Un canion subacvatic format în urmă cu circa 6 milioane de ani, descoperit de geologi israelieni în Marea Mediterană. Are 10 kilometri lățime

136 de vizualizări
Foto: gov.il/en/departments/news/
Geologii israelieni au descoperit un canion submarin de mari dimensiuni, format în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani în estul Mării Mediterane, a anunţat Institutul Geologic al Israelului (GSI), transmite agenţia Xinhua, după cum relatează Agerpres.

Canionul a fost descoperit în adâncurile Bazinului Levant, lângă muntele subacvatic Eratosthenes, la aproximativ 120 de kilometri sud de Cipru şi la 250 de kilometri nord-vest de ţărmul de vest al Israelului.

Potrivit GSI, o filială a Ministerului Energiei din Israel, canionul are 10 kilometri lăţime şi 0,5 kilometri adâncime şi îşi are originea sub apă, în timpul perioadei messiniane, conform sursei citate.

Canionul s-ar fi format, conform GSI, la începutul aşa-numitei “criza messiniană de salinitate”, adăugând că la apariţia sa au fost implicaţi curenţi gravitaţionali denşi, care scufundă şi sculptează în mod activ fundul mării la adâncimi semnificative.

Institutul a notat că această cercetare a oferit informaţii cu privire la condiţiile de mediu caracterizate de salinitate crescută în bazinele mediteraneene mai adânci înainte de apogeul “crizei de salinitate”.

În timpul “crizei messiniane de salinitate”, un eveniment geologic rar care s-a produs în urmă cu aproximativ 5,6 milioane de ani, Marea Mediterană a secat şi s-a izolat de oceanele lumii, lăsând în urmă un depozit de sare adânc de câţiva kilometri din cauza evaporării apei sărate, transmite Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decontarea reală a serviciilor psihologice pentru persoanele cu autism și monitorizarea integrării școlare, cerute de Federația pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist

Monitorizarea incluziunii copiilor cu autism în învățământul de masă, precum și decontarea reală a serviciilor psihologice “care, în contextul specialităților medicale psihiatrie și neurologie, constituie tratamente esențiale și obligatorii”, se…
Vezi articolul

Etapa a III-a de admitere la liceu 2023. În București au rămas 720 de locuri libere după a doua etapă. Pe listă se află și Colegiul Național „Sfântul Sava” / Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere

În Capitală, după primele două etape de admitere la liceu 2023, au rămas neocupate 720 de locuri, potrivit unui document publicat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Dintre acestea, 128…
Vezi articolul

Directorul unui colegiu din municipiul Iaşi este acuzat de DNA că ar fi primit bani pentru transferul unui elev de la o școală la alta / În dosar au mai fost trimise în judecată o educatoare și o directoare de grădiniță

Gheorghiţă Nistor, în calitate de director al Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din municipiul Iaşi, în august 2023, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Potrivit unui comunicat DNA,…
Vezi articolul