Un cadru didactic de la Academia de Poliție care a fost condamnat definitiv pentru că a divulgat subiectele de la examenul de licență a fost avansat la gradul de comisar-șef și lector universitar – predă „Tactică polițienească”

247 de vizualizări
Foto: Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual via G4Media.ro
Un polițist-asistent universitar condamnat penal definitiv, în 2018, pentru divulgarea subiectelor la disciplina „Combaterea Criminalității Organizate” de la examenul de licență din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a avansat spectaculos din punct de vedere profesional. Rămas angajat al Academiei, Ștefan Gabriel Dascălu a ajuns, în 2024, lector universitar și comisar-șef, predându-le viitor ofițeri un curs-cheie: „Tactică polițienească”. Dascălu, fiul unui fost profesor și conducător de doctorate din Academie, a fost acuzat de plagiat într-o investigație a Emiliei Șercan. El nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro. Biroul de Presă al instituției de învățământ superior a transmis că față de proaspătul lector instanța nu a pronunțat o hotărâre de condamnare, ci de amânare a aplicării pedepsei, ceea ce nu i-a afectat drepturile de a avansa.

Pe 29 noiembrie 2018, printr-o decizie a Tribunalului București devenită definitivă la începutul lui 2019, inculpatul Ștefan Gabriel Dascălu a fost condamnat la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Acuzația: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă aceste acțiuni au avut drept scop obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

gabriel stefan dascalu, politie
Sursa Foto: Facebook

Completul de judecată a stabilit ca, pe parcursul termenului de supraveghere, Dascălu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. El a fost obligat la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Decizia a fost luată în cadrul unui dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în care Dascălu recunoscuse faptul că „în calitate de cadru universitar al Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» și persoană care a participat la elaborarea subiectelor la disciplina Combaterea Criminalității Organizate pentru sesiunea de licență din iulie 2017, la data de 03.07.2017, cu o zi înainte de derularea examenului de licență, a dat la doi studenți subiectele ce urmau să se regăsească în grilele de la materia de specialitate, la examenul din data de 04.07.2017, informații ce aveau caracter nepublic la momentul furnizării și pe care cele două persoane le-au transmis colegilor de grupă. Ca urmare, 30 din cei 32 de studenți care au participat la examenul de licență la specialitatea respectivă au obținut astfel un folos necuvenit constând în obținerea notei 9,70 la examen și promovarea examenului de licență”. La acel moment, Dascălu era ofițer specialist și asistent universitar.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decizia conducerii Universității din București de a condiționa participarea la examene cu prezență fizică de certificatul Covid sau test negativ, suspendată de Tribunalul București / UPDATE Universitatea va face recurs, soluția vizează doar anumiți studenți

Tribunalul București a admis, marți, cererea unui grup de studenți de a suspenda o decizie a conducerii Universității din București, adoptată la sfârșitul lunii trecute, prin care se stabilea că…
Vezi articolul