UMF „Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor. Universitatea va implementa un program de formare pentru licență, masterat și doctorat

372 de vizualizări
Sursă foto: UMF Iuliu Hațieganu
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI, destinat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor, se arată într-un comunicat de presă al universității. În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, se va implementa și un program de formare pentru studenți de licență, masterat și doctorat, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății.

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, Anca Dana Buzoianu, va fi director de proiect și va fi responsabilă de desfășurarea activităților întreprinse de universitate, împreună cu cele șapte universități europene partenere, în cadrul programului Horizon 2020.

Proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creșterii numărului de afecțiuni cerebrale în rândul populației europene. Tulburările cerebrale sunt principala cauză a apariției dizabilităților și reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societate. Numai în Europa, acestea reprezintă anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieți și lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilități (Raggi & Leonardi, 2019).

În Europa, numărul seniorilor crește de două ori mai rapid decât la restul populației lumii și se estimează că, în anul 2050, unul din patru europeni va avea peste 65 de ani (UN World Population Prospect, 2012). Astfel, impactul social și economic al tulburărilor cerebrale va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește și speranța de viață crește.

Prin proiectul NeurotechRI, se va dezvolta o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională, dezvoltare și inovație în acest domeniu atât de ofertant, oferind sprijin școlilor doctorale din universitățile partenere. Se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor.

În cadrul pachetului de lucru Open Science, Education and Innovation, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va fi responsabilă de dezvoltarea unui sistem academic prin care se va sprijini accesul și schimbul de informație și experiență între studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice din cadrul consorțiului, precum și implicarea cercetătorilor în societate și diseminarea rezultatelor cercetării științifice.

Sursă foto: UMF Iuliu Hațieganu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu 2023. Vor fi cu 3.400 de locuri mai multe, în clasa a IX-a, față de anul trecut, potrivit unui proiect de hotărâre / Scade numărul de locuri pentru clasa pregătitoare, după ce grupa mare a devenit obligatorie

Pentru anul școlar 2023-2024 vor fi alocate cu 3.400 de locuri mai multe la liceu, față de anul 2022-2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Documentul a fost avizat,…
Vezi articolul

Modelul francez de ascensiune în clasamentul Shanghai al universităților, în care România nu mai apare anul acesta: în top sunt universități noi, formate prin asocierea unora vechi și prin integrarea unor institute de cercetare, plus finanțări prin programe speciale, sprijinite sistematic de autorități

“Vă mulțumesc!”, a transmis președintele francez, Emmanuel Macron, mediului academic și de cercetare, după ce, săptămâna aceasta, a fost anunțată ultima ediție a rankingului universitar internațional Shanghai. “Vom continua să…
Vezi articolul

LISTA Cum începe școala în București – Elevii din 24 de școli și grădinițe debutează 100% online, în scenariul roșu. 595 de școli sunt în scenariul galben, adică vor face cursuri în sistem hibrid

Cursurile vor începe online în 24 de unități de învățământ din București, potrivit hotărârii Comitetului Pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii,…
Vezi articolul