Ultimatum dat universităților de minister: în 30 de zile să publice toate seriile și numerele diplomelor licență, master, doctorat în Registrul Unic

2.975 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Toate universitățile, atât cele de stat cât și cele particulare din România, au la dispoziție 30 de zile să publice toate seriile și numerele diplomelor licență, master, doctorat în Registrul matricol unic, potrivit unui comunicat dat de Ministerul Educației.

Ministrul educației a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ superior ca, începând cu data de 2 noiembrie, în termen de 30 de zile, să opereze toate modificările necesare în Registrul matricol unic al universităților din România (RMUR), astfel încât să fie implementate toate măsurile prevăzute de actele normative în vigoare.

Concret, instituțiile de învățământ superior vor introduce în RMUR seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate pentru absolvenții celor trei cicluri de studii universitare (licență, master, doctorat), precum și ale altor forme de studii. De asemenea, vor fi introduse și date cu privire la numele conducătorului/conducătorilor de doctorat sub tutela căruia/cărora au fost/sunt organizate studiile, pentru fiecare student doctorand, se arată în textul comunicatului.

Reamintim faptul că acest Registru s-a constituit prin Legea educației naționale nr. 1/2011. Conform prevederilor LEN, art. 201, alin (5) „în baza de date electronică aferentă RMUR se înregistrează și se păstrează evidența diplomelor universitare emise în România. Universitățile acreditate și Academia Română înregistrează seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate“.

Registrul matricol unic al universităților din România a devenit funcțional în anul 2016, prin includerea în contractul instituțional al fiecărei universități a obligației de a raporta datele solicitate de Ministerul Educației și Cercetării referitoare la evidența studenților pentru toate nivelurile de studii (licență master, doctorat sau alte forme de studii).

„Pentru a avea un sistem funcțional și credibil, universitățile trebuie să introducă toate datele necesare în acest registru, astfel încât, la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, să existe o evidență centralizată a diplomelor și a certificatelor universitare. Este și acesta un pas spre o Românie modernă”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

În 2018, funcționarea RMUR a fost detaliată prin ordinul ministrului educației nr. 3.714/2018, cu modificările și completările ulterioare, reglementându-se faptul că instituțiile de învățământ superior de stat și particulare din România, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu și Academia Română, au responsabilitatea și obligația să înregistreze în RMUR „seria și numărul actelor de studii emise pentru absolvenții înscriși la toate ciclurile de studii universitare (licență, master, doctorat) și la alte forme de studii“.

Stirea este in curs de actualizare

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Zilele Educației Sexuale

Accesul în universități să se facă doar pe baza certificatului verde digital, solicită Consiliul Național al Rectorilor Guvernului și Parlamentului / Rectorii mai cer și creșterea finanțării pentru că s-au scumpit utilitățile

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului și Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care…
Vezi articolul

Angajatorii critică dur sistemul de Educație din România, dar nu se implică în schimbarea lui sau în formarea angajaților, arată două studii ale Băncii Mondiale

Două studii ample derulate de către Banca Mondială în România arată un paradox. În primul rand Sondajul Online Employer Survey, făcut în 2017 de către Banca Mondială, printre companiile de la…
Vezi articolul

Președintele CNATDCU, Ioan Aurel Pop, despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă: N-am nicio părere, sunt în convalescență, am COVID și nu am putut urmări nimic / Anunță că se va suspenda în continuare de la conducerea forului care verifică doctoratele de plagiat, după ce a mai făcut asta în urmă cu 6 luni

Ioan Aurel Pop își va prelungi autosuspendarea din funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care se poate pronunța dacă…
Vezi articolul