ULTIMA ORĂ „Vom avea o problemă cu plata salariilor în luna decembrie”, spune ministrul Educației, dacă nu se va putea face rectificare bugetară

16.269 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: captură live TV
„Vom avea o problemă cu plata salariilor” în luna decembrie, dacă nu se va putea face rectificare bugetară, potrivit declarației făcute la PrimaTV de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că are o execuție bugetară mai bună „din păcate”.

Salariile plătite de Ministerul Educației sunt pentru toți cei aproape 290 de mii de angajați din sistemul de învățământ, majoritatea fiind profesori, învățători și educatori.

Reamintim că Guvernul a făcut rectificare bugetară în luna august. La acel moment, salariile profesorilor erau cunoscute, neexistând nicio creștere între timp a acestor cheltuieli. Bugetul Statului este construit și rectificat pe legile aflate în vigoare, inclusiv Legea salarizării unice, în care sunt prevăzute salariile personalului din Educație.

Redăm declarația integrală pe acest subiect a ministrului:

Moderator: Cu banii cum stați pentru sfârșit de octombrie? Ca minister, ca buget, l-ați epuizat?

Sorin Cîmpeanu: Avem execuție de 50% pe primul semestru, deci am fost exact în grafic cât am planificat și, din păcate, avem o execuție mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuție atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Și nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plătești salariile îți trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil.

Moderator: Înțeleg asta, dar de ce se epuizează banii? În general, există vreun minister în România care atunci când se face bugetul să rămână cu bani la sfârșitul anului?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere.

Moderator: Rămân cu bani?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere. Mai ales componenta de investiții care nu se realizează an de an și pleci cu gânduri mari la începutul anului, după care realitatea te aduce cu picioarele pe pământ.”

Ministerul Educației a primit un plus de 210 milioane de lei la rectificarea bugetară din august, crescând astfel bugetul ministerului de la 28,48 miliarde de lei la 28,69 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor. 


6 comments
    1. Deja frizeaza realitatea: vrea recuperare din vacanta, dar nu vom fi nici platiti, nu ni s au dat maririle, drepturile, predam online de 2 ani pe propriile resurse cand preturile s-au triplat. Cat mai stau cu capul in nisip sindicatele? Chiar asa prosti si neuniti suntem? Chiar atat de manevrabili? Fara greva nici nu se pune problema sa mai continuam ..

      1. Eu am renunțat la sindicat tocmai pentru ca s-au lenevit,s-au învățat cu gustul puterii și au uitat de noi.
        Am ținut foarte mult la sindicat dar oamenii de acum nu vor sa lupte pentru noi.Au uitat ca ei sunt pentru noi și dacă noi suntem ,sunt și ei.

  1. Iata de ce ne-a bagat fortat in vacanta, doua saptamani, in loc sa se faca scoala online! Nu le ajung banii nemernicilor, mincinosilor care promiteau ca taie pensiile speciale in 30 de zile! PNL, urmezi dupa PNTCD! Vei fi istorie! Pa si pusi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eveniment al Fundației Vodafone și Edupedu.ro

Atelierele Școala din Viitor pentru profesorii de gimnaziu – aplicații practice și conținut multimedia pentru o multitudine de discipline / VIDEO

Conferința națională „Școala din Viitor: Resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”, eveniment dedicat cadrelor didactice din România, organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul

Ministra Educației, despre solicitările profesorilor cu note peste 7 la Titularizare, care repetă concursul și nu au post: Nu se poate, proba diferă de la un an la altul. Nu există concursuri în sistemul public la care să te înscrii cu notele din anii trecuți

Profesorii cu note peste 7 la titularizare, care le permit să se angajeze cu contrat pe perioadă nedeterminată în școlile din România, dar care nu au posturi și repetă concursul…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Oră de Geografie la clasa a VI-a cu aplicații pe tabla interactivă / Profesoara Elena Nistor: Aplicațiile pe care le avem la dispoziție ne ajută să consolidăm informațiile. Ne-ar fi nouă mult mai ușor cu un specialist care să ne pregătească materialele, la indicațiile noastre

Orele de Geografie sunt fereastra elevilor către Lume. Acum, când școala lor a fost dotată cu o tablă interactivă performantă, elevii au văzut acest lucru și mai mult. Profesoara lor,…
Vezi articolul

DOCUMENT Îmbrâncirea între elevi este considerată o formă ușoară de abuz fizic, poreclirea – abuz emoțional, iar fluierăturile și semnele obscene sunt forme grave de violență în școală – sesiune de formare a directorilor de școli din Iași

Cei 268 de directori de grădinițe, școli și licee din Iași au aflat care sunt formele de abuz ușor și grav care se pot petrece în școală atât între elevi…
Vezi articolul

Regulile de funcționare a consiliilor de administrație ale școlilor, modificate în timpul anului școlar. Ședințele CA pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp, au loc și online. Pot fi membri și persoane condamnate pentru infracțiuni care nu sunt legate de exercitarea profesiei

Ședințele consiliilor de administrație ale școlilor pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp și pot avea loc și online, potrivit noii Metodologii-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație…
Vezi articolul