ULTIMA ORĂ Subiecte Limba română Bac 2024 – sesiunea de toamnă, scurse pe Internet în prima oră de la începerea probei

Subiecte BAC Română Toamnă 2024 / Foto: Știrileprotv.ro / Colaj Edupedu.ro

Subiectele de la proba scrisă de Limba română Bac 2024 – sesiunea de toamnă au apărut pe Internet la scurt timp după începerea examenului. Subiectele au fost publicate de stirileprotv.ro.

Conform documentelor publicate de sursa citată, centrul de examen nu poate fi identificat. Fotografiile sunt făcute dintr-o sală de examen.

La subiectul al III-lea, absolvenții de liceu – profil real au avut de redactat un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia.

Iată subiectele de la proba scrisă de Limba română de la Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, publicate de stirileprotv.ro:

Neregulile de la examenele naționale din 2024, Bacalaureat și Evaluare Națională

Profesorii din comisiile examenelor naționale de Bacalaureat sau Evaluare Națională, care au săvârșit abateri sau au fost sancționați până acum în cariera lor, nu vor putea participa la asistența, evaluarea sau organizarea din anul școlar 2024-2025, conform proiectelor de ordin de ministru pentru organizarea BAC și EN VIII 2025, puse în consultare publică de Ministerul Educației până pe 26 august.

Anul acesta, aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.

În județul Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Au fost demise directoarea școlii și președinta centrului de examen.

Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.

În județul Gorj a mai fost o scurgere de subiecte anul acesta la examenele naționale – la Bacalaureat, la proba de limba română. ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare.

Mai exact, varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii au terminat proba la ora 12:00. Centrul în cauză este Colegiul Tehnologic „Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe subiectele apărute în presă se vede clar numele județului și numărul centrului de examinare.

În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

În plus, alte nereguli au fost legate de fraude la examene. De exemplu, mai mulți elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș, la Evaluarea Națională 2024. Inspectorul general Mihai Pop a spus că „e o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte”. Directoarea a fost demisă.

Iar cel mai recent dezvăluit – un caz similar la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos, județul Iași. Mai mulți elevi ar fi aflat răspunsurile corecte la întrebările de tip grilă, de la cele două probe, de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a predat cazul către Poliție și a demis cele două directoare, iar elevii în cauză au fost admiși la liceu, pe parcursul normal, cu notele viciate.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Un ghid cu sfaturi pentru candidați în ziua examenului, ce se întâmplă în timpul probelor și cum trebuie să fie redactate lucrările a fost prezentat de Ministerul Educației înainte de sesiunea de vară.

Condițiile pe care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să fi susținut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, conform regulilor în vigoare.

Exit mobile version