Societatea de Geografie din România (SGR) cere, printr-o scrisoare deschisă, ca Ministerul Educației condus de Ligia Deca să publice componența grupurilor de lucru de la planurile-cadru de liceu obținute pe surse și publicate recent de Edupedu.ro, potrivit scrisorii trimise la redacție. În propunerea de plan-cadru pentru liceu la profilul real, clasele XI și XII, geografia, dar și fizica, biologia și chimia sunt eliminate din trunchiul comun și lăsate la alegerea elevilor.
Societatea de Geografie din România (SGR) notează, în scrisoarea către Ligia Deca, redată integral mai jos în articol, că „îngrijorările noastre ca geografi sunt majore după ce în spațiul public au apărut variante de planuri-cadru”. „De peste 30 de ani, Geografia este disciplina care a pierdut cel mai mult în planurile-cadru (numărul de ore alocat), la Bacalaureat și la Evaluarea Națională”, menționează aceștia.
Organizația continuă susținând că „precizările pe care le-ați transmis prin Biroul Dvs. de Presă ni se par contradictorii și ne îngrijorează prin inconsecvența informațiilor. Suntem cu toții de acord că orice demers privind planurile-cadru trebuie corelat cu proiectele de legi ale educației, aflate în dezbatere parlamentară”.
„Dar, mai departe, Comunicatul Dvs. afirmă că variantele apărute în spațiul public sunt neasumate de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional. Așadar, grupurile de lucru există! Vă rugăm respectuos să ne precizați prin ce ordin de Ministru au fost aprobate și care este componența lor? Sunt grupuri de lucru „secrete”?”, întreabă Societatea. „Mai ales că informarea Biroului Dvs. de Presă precizează, în continuare, că se are în vedere analizarea componenței grupurilor de lucru și eventuala actualizare a acestora”, mai argumentează geografii.
- Marți, 9 mai, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările. “În ceea ce privește documentul prezentat „pe surse”, în spațiul public, drept propunerea instituției de planuri-cadru pentru nivelul liceal, menționăm că aceasta este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional”, scrie în comunicatul de presă al instituției.
Întrebări adresate public Ministerului Educației. SGR: „De când funcționează aceste grupuri de lucru și care este baza legală în care își desfășoară activitatea?”
Organizația adresează Ministerului Educației (ME), conform scrisorii deschise, și 4 întrebări referitoare la componența grupurilor de lucru de la planurile-cadru pe care instituția nu și le asumă, dar pentru care recunoaște grupurile de lucru pe care este dispusă să le „actualizeze”, potrivit reacției ME de ieri.
- ”Care este actuala componență a acestor grupuri de lucru și unde este publicată?
- De când funcționează aceste grupuri de lucru și care este baza legală în care își desfășoară activitatea?
- Care este reprezentarea nominală a specialiștilor geografi în aceste grupuri de lucru?
- Care este argumentația științifică a eliminării disciplinei Geografie din drafturile de planuri-cadru pentru clasele a XI-a și a XII-a?
- Pe 5 iunie sărbătorim Ziua Mediului, dar excludem studiul disciplinei geografice Probleme fundamentale de mediu în clasa a XI-a?
- Pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei, dar excludem studiul disciplinei România și Uniunea Europeană în clasa a XII-a?”, scrie Societatea de Geografie.
Potrivit procedurilor actuale, Ministerul Educației ar trebui să afișeze în mod transparent componența grupurilor aprobate prin ordin de ministru, la fel cum s-a întâmplat în 2016 când ME a publicat componența pentru planurile-cadru pentru gimnaziu și, în 2020, când au fost făcute publice grupurile de lucru pentru planurile-cadru de liceu, inclusiv comisia avizatoare pentru planurile-cadru de liceu, decisă prin ordinul de ministru 3.261 din 14.02.2020.
Textul integral al scrisorii SGR:
„Către:
Ministerul Educației
În atenția:
Doamnei Ministru al Educației, Ligia Deca
Stimată Doamnă Ministru,
Îngrijorările noastre ca geografi sunt majore după ce în spațiul public au apărut variante de planuri-cadru. De peste 30 de ani, Geografia este disciplina care a pierdut cel mai mult în planurile-cadru (numărul de ore alocat), la Bacalaureat și la Evaluarea Națională.
Precizările pe care le-ați transmis prin Biroul Dvs. de Presă ni se par contradictorii și ne îngrijorează prin inconsecvența informațiilor. Suntem cu toții de acord că orice demers privind planurile-cadru trebuie corelat cu proiectele de legi ale educației, aflate în dezbatere parlamentară.
Dar, mai departe, Comunicatul Dvs. afirmă că variantele apărute în spațiul public sunt neasumate de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional. Așadar, grupurile de lucru există! Vă rugăm respectuos să ne precizați prin ce ordin de Ministru au fost aprobate și care este componența lor? Sunt grupuri de lucru „secrete”? Mai ales că informarea Biroului Dvs. de Presă precizează, în continuare, că se are în vedere analizarea componenței grupurilor de lucru și eventuala actualizare a acestora.
Societatea de Geografie din România, înființată în 1875 de către Regele Carol I, decorată de Președintele României, dl Klaus Iohannis, cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor și aflată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România, vă roagă, cu întreaga considerație, să răspundeți public la următoarele întrebări:
- Care este actuala componență a acestor grupuri de lucru și unde este publicată?
- De când funcționează aceste grupuri de lucru și care este baza legală în care își desfășoară activitatea?
- Care este reprezentarea nominală a specialiștilor geografi în aceste grupuri de lucru?
- Care este argumentația științifică a eliminării disciplinei Geografie din drafturile de planuri-cadru pentru clasele a XI-a și a XII-a?
- Pe 5 iunie sărbătorim ZIUA MEDIULUI, dar excludem studiul disciplinei geografice PROBLEME FUNDAMENTALE DE MEDIU în clasa a XI-a?
- Pe 9 mai sărbătorim ZIUA EUROPEI, dar excludem studiul disciplinei ROMÂNIA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ în clasa a XII-a?
Geografia, prin natura sa formativă, asigură elevilor un orizont și o înțelegere a lumii în care trăim. Nu luați copiilor această șansă de a înțelege lumea!
Considerăm că răspunsul Dvs. transparent va elimina orice suspiciune privind excluderea intenționată a GEOGRAFIEI din planurile-cadru pentru învățământul liceal și profesional, precum și dintre probele de Bacalaureat.
Cu stimă, Președinte,
Prof. univ. dr. Corneliu Iațu
Secretar General,
Dr. Costin Diaconescu”.
FOTO DOCUMENT Scrisoarea SGR pentru Ligia Deca:
Context. Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, document obținut de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.
Mai mult, disciplinele „logică” și „psihologie” nu ar mai fi studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. În documentul obținut de Edupedu.ro, cele două discipline nu mai apar în categoria disciplinelor socio-umane.
De asemenea, o nouă disciplină apare în planurile-cadru pentru liceu, document draft obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre materia „Perspective globale“, pe care toți elevii, indiferent de profil și specializare, cu excepția celor din învățământul teologic, o vor studia dacă nu participă la orele de Religie.
- Religia este singura disciplină, în afară de Limba și literatura Română și Matematică, care se studiază în toți anii de școală, indiferent de profil, specializare sau ciclu de învățământ. Recent, disciplina Religie a fost votată de parlamentarii din Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților drept disciplină opțională la Bacalaureatul organizat după noua lege a educației, aflată în stadiu de proiect, dezbătută în Legislativ.
În ceea ce privește elevii de la tehnologic dual, aceștia ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual, pe pot observa mai multe deosebiri. O altă noutate se referă la faptul că fizica, chimia, biologia și geografie sunt eliminate din trunchiul comun al tuturor specializărilor, pentru clasele a XI-a și a XII-a. Modificările vin în contextul reformei curriculare a învățământului secundar superior, prevăzută atât în Legea Educației 1/2011, cât și în noul proiect de lege aflat în dezbaterile din Parlament.
Marți, 9 mai, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările.
Foto: © Christian Caruso | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.