Rezultatele pentru examenul de Definitivat 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Notele obținute de profesori la examenul de definitivat au fost făcute publice atât la centrele de examen, cât și pe definitivat.edu.ro.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
Rezultate inițiale definitivat 2023 – Notele de la definitivat pe fiecare județ în parte:
Rezultate Municipiul București
Rezultate Județul Bistriţa-Năsăud
Rezultate Județul Caraş-Severin
Amintim că au fost admiși la proba scrisă de la Definitivat 2023 peste 8.400 de candidați, din cei peste 8.900 înscriși. Dintre ei, au participat 8.008, a transmis Ministerul Educației miercuri seară, 19 iulie: peste 800 de profesori debutanți au lipsit sau au plecat când au văzut subiectele.
Rezultatele finale se afișează în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în data de 1 august 2023.
Contestațiile se înregistrează la centrul de examen, după afișarea rezultatelor inițiale, în zilele de 25 iulie 2023 (până la ora 20.00) și 26 iulie 2023 (până la ora 12.00), după cum se arată în procedură.
Definitivarea în învățământul preuniversitar
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
- etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
- etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Foto: © Marad777 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Deful e apă de ploaie .Acum câțiva ani nu era luat în considerare nota de la inspecția specială.Toată lumea știe că la inspecția specială nota este 10. Deci, ca atare notarea este diluată și mă simt prostit.Cănd am susținut definivatul era o singură notă, cea a examenului scris, unde era nota minimă de 8. Acum știm cu toții că la inspecția specială toată lumea ia 10 din oficiu. Uite cum scade performanța.Este un fapt.Restul e cancan.
La Suceava se doarme! E singurul județ unde nu s-a afișat!
din ce motiv ?
pe telefon se vede pe laptop nu!!!
NU ȘI PENTRU BUCUREȘTI