Reducerea normei didactice cu două ore săptămânal pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani și grad didactic I se va aplica și în anul școlar 2025-2026, conform OUG nr. 4 din 20 februarie 2025, în care se clarifică faptul că amânarea prevederii din legea învățământului preuniversitar pentru profesorii cu peste 15 ani vechime din OUG 156/2024 nu afectează dreptul profesorilor cu peste 25 de ani vechime.
- Amânarea aplicării unei prevederi din legea învățământului preuniversitar în trei ordonanțe de urgență:
Clarificarea legislativă vine în urma amânării prevederii privind reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime mai mare de 15 ani și grad I din Legea învățământului preuniversitar.
Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime
Norma didactică de predare-învățare-evaluare a profesorilor cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului, conform Legii învățământului preuniversitar, articolul 207 alin. (11).

- Amânarea acestei prevederi a avut loc în decembrie 2023 prin OUG, care stabilea totuși că profesorii cu peste 25 de ani vechime și grad didactic I pot cere reducerea normei didactice cu două ore, fără diminuarea salariului.
Art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023:
„Până la intrarea în vigoare a prevederilor art. 207 alin. (11) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, beneficiază de reducerea normei didactice de predare-învățare-evaluare cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului, personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu gradul didactic I.”
- Însă aplicarea aplicarea prevederii din legea învățământului preuniversitar a fost amânată din nou de Guvern prin OUG nr. 156 din 30 decembrie 2024, astfel că reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se va aplica din anul școlar 2026-2027.
Această amânare a încurcat reducerea normei pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani și, pe 12 ianuarie 2025, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut Ministerului Educației să clarifice baza legală pentru fiecare categorie.
În plus, pe 18 ianuarie, sindicatele au transmis o adresă către inspectorate, în care au atras atenția că profesorii cu 25 de ani vechime și gradul I pot obține reducerea normei didactice cu două ore și că școlile trebuie să țină cont de cererile depuse la constituirea posturilor și catedrelor.
- Acum, Guvernul a clarificat situația profesorilor cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu gradul didactic I, care solicită reducerea normei didactice, prin OUG nr. 4/2025, prin care reducerea normei didactice pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime și grad I se aplică și în anul școlar 2025-2026.
Art. IV — Prevederile art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și în anul școlar 2025-2026.
DOCUMENT DESCARCĂ OUG nr. 4/2025:
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Un profesor pentru Educație timpurie de ce nu beneficiază de această ordonanță????
Pentru cei cu doctorat nu reduceți. Vreți singuri și doar voi. Nu prea se poate!
Cât se muncește în cele 8 ore și Ccât se sta la cafele?
Care este diferența dintre un profesor și un învățător? Numai profesorii obosesc?
am 38 de ani vechime, niciodată nu am avut norma redusa pentru ca nu a acceptat Consiliul de administrație, ba am primit și 4 ore în plus ca nu a vrut nimeni sa vina pentru 4 ore.
Celui care zice sa ieșim la pensie ,îi spun ca eu aș vrea, dar legea nu ma lasă.
Celui care zice ca sunt doar mofturi și ca alții lucrează 8 ore și nu plâng, îi răspund sa facem schimb de joburi pentru o luna,mai vorbim apoi.
(am avut proful de religie bolnav, a venit dascălul de la biserica sa-l suplinească,are studii pedagogice ,dar nu a predat niciodată.Ce crezi, după o luna era epuizat psihic.)
Cei care muncesc cel purin 8 ore pe zi, nu sunt stresati ? Jena sa fie celor care propun diminuarea normei,care e mica, nici la 4 ore pe zi , vezi Doamne se pregatesc acasa, dar ceilalti care muncesc nu se documenteaza, sunt cumva platiti?
Ușor de spus, stați 8 ore la lucru apoi veniți acasă și vă relaxați. Un profesor merge acasă și își pregătește lecțiile pentru a doua zi, concepe teste, fișe de lucru pentru elevi, corectează teste și mai trebuie să se și perfecționeze, abia apoi mai are timp să se relaxeze, dacă îi mai rămâne timp, dacă e diriginte are și mai multe pe cap. În plus sunt profesori care au câte o oră pe săptămână cu fiecare clasă la care predau ceea ce înseamnă un volum de muncă mult mai mare la corectarea testelor și nu numai. Poți avea până la 20 de clase cu o medie de 25 de elevi pe clasă, pot fi și 33 într-o clasă. Pentru că vorbeai de stres. În plus unii fac naveta la locul de muncă, cu trenul și poate pierd timp și prin gări.
Îmi pun serios întrebarea dacă în comentarii sunt profesori cei care postează sau ” alte categorii “.
Se pare că nu! Daca ar fi, ar ști că reducerea normei se face de la 18 ore la 16, ar ști că doctoratul echivaleaza cu gradul didactic I, ar ști că în momentul în care spui profesor, spui cadru didactic. Nu toți dintre cei ce postează sunt și cunoscători! O primăvară frumoasă și binecuvântată tuturor!
poate spun că NU o mai aplica profesorilor consilieri școlari deși până acum au aplicat o …poate spun că în acest an scolar unele județe au scăzut norma consilierilor,alte județe nu! că deh…legea e pe judete
Incurajarea nemuncii. Nu inteleg de ce nu ies la pensie. Sa iasa si astia la 45 de ani ca sunt stresati de atata invatat, predat si produs analfabeti functional.
Norma ar trebui sa fie scazuta pentru debutanti, sa zicem in primii doi ani de munca, nu pentru veterani.
Nu au cum să iasă la pensie cu 25 ani de vechime pentru că nu au vârstă de pensionare deci mai calculează odată înainte sa spui o prostie!
cred că nu lucrați în învățământ daca puteti gândi așa ceva…