Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, despre relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Oficialul a vorbit la Conferința națională „Școli curate” și despre posibilitatea ca părinții să aibă o fișă de feedback la rândul lor pentru că „nu suntem într-o poziție în care ne permitem, într-o democrație reală, ca unii să dicteze și alții doar să execute fără să-și poată exprima un punct de vedere”.
Radu Szekely a spus că unul dintre demersurile pe care le face Ministerul Educației în aceste moment este să susțină „mobilizarea stakeholderilor în acest ecosistem al educației” (n. red.: un stakeholder este cel care, într-o corporație/instituție, contribuie, voluntar/involuntar, la crearea valorilor, deci potențial beneficiar la profit sau riscuri). Acesta a vorbit despre elevi, părinți, profesori, mediul economic, autoritățile locale.
„Mă bucur foarte mult că am reușit, în această primăvară, să aducem elevii, ca un prim pas, ca o prima categorie, mai aproape de conducerea și evaluarea vieții în școală prin metodologia de feedback. Sperăm să urmeze și părinții. O să urmeze și o metodologie – pot să spun asta și public acum, deși este doar la nivel de proiect – o metodologie prin care profesorii să poată, la fel, anonim, să contribuie la îmbunătățirea condițiilor în școala în care lucrează, sau la nivel de inspectorat și, de ce nu, la nivel de sistem. Pentru că, personal, cred – și știu că, domnul ministru, îmi împărtășești viziunea aceasta – cred în implicarea tuturor actorilor care participă la un sistem de guvernanță, pentru că nu suntem într-o poziție în care ne permitem, într-o democrație reală, ca unii să dicteze și alții doar să execute fără să-și poată exprima un punct de vedere. La urma urmei se ia o decizie, însă exprimarea punctului de vedere și contestarea cu argumente constructive a unei decizii sunt binevenite din toate părțile”, a declarat Szekely.
Secretarul de stat a vorbit și despre schimbarea modului de finanțare în care acum școlile primesc bani, este vorba despre principiul finanțării per elev, introdus de Legea 1/2011. Szekely a spus că acesta „și-a atins limitele” și că „trebuie să mergem cumva înspre un model care să combine finanțarea per elev cu o finanțare bazată pe performanță”.
„Necesitatea asigurării calității în toate domeniile de funcționare și dezvoltare a școlii. Și de multe ori vorbim de guvernanță legată de finanțare, de infrastructură, de resurse, de colectare de date, însă nu legăm neapărat asta și de asigurarea calității și de modul în care noi măsurăm indicatori de calitate, astfel încât această finanțare să fie bazată pe niște indicatori de performanță.
Acest model de finanțare pe care noi le avem acum, finanțarea per elev și finanțarea complementară, cred că și-a atins limitele și trebuie să mergem cumva înspre un model care să combine finanțarea per elev cu o finanțare bazată pe performanță și bazată pe condițiile specifice de vulnerabilitate ale unor școli care au nevoie de finanțări suplimentare poate pentru că, așa cum am auzit, primăriile nu au fondurile necesare pentru a garanta finanțarea lor, dar și pentru că, în anumite situații, școlile nu reușesc să atingă nivelul de performanță dorit din cauza nu a lipsei de finanțare, cât a unei utilizări ineficiente a resurselor pe care le au la dispoziție, inclusiv resursa umană.
Și aici vreau să mai adaug un lucru, tot referitor la guvernanță, managerii de școală, directorii au un rol crucial în sprijinirea dezvoltării școlii. Este foarte important să recunoaștem că directorii sunt lideri educaționali și nu administratori ai unei clădiri. Trebuie să trecem dincolo de rolul directorului de a completa hârtii, care în momentul de față îl sufocă și să-i dăm acel rol de dezvoltator al unei comunități. Dezvoltator care lucrează pe principii de încredere. O promisiune pe care a făcut-o domnul ministru este că la concursul pentru directori, din toamna aceasta, singurul criteriu care va conta este competența.
Mă alătur acestei promisiuni și vreau să cred că directorii care vor ajunge să administreze sistemul și în timpul mandatului cărora, foarte probabil, vom ajunge și la un proces de descentralizare și de atingere a acelui nivel de subsidiaritate, de care vorbea doamna Popa (n. red. Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației în Guvernul Orban, în prezent membră în boardul Camerei de Comerț Româno-Americane filiala Iași), sunt oameni care chiar își doresc să crească comunitățile în care vor fi numiți directori și nu doar să le administreze. E o diferență de viziune pe care sper să o putem transmite cât mai clar celor care se înscriu la acest concurs”, a declarat Radu Szekely.
Sursă foto: Ambasada Finlandei în România