ULTIMĂ ORĂ Premiul Nobel pentru Medicină 2024, acordat cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului

4.300 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Nobel Prize
Premiul Nobel în Medicină 2024 a fost acordat cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru „descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care este reglată activitatea genelor”, transmite într-un comunicat de presă Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează Premiile Nobel.

„Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska a decis astăzi să acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2024 în mod comun lui Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și a rolului său în reglarea post-transcripțională a genelor”, scrie Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează Premiile Nobel.

Instituția mai notează:

  • Premiul Nobel de anul acesta onorează doi oameni de știință pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care activitatea genelor este reglementată. Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi comparate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă are exact același set de gene și aceleași instrucțiuni.
  • Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul constă în reglarea genetică, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Acest lucru asigură că doar setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.
  • Victor Ambros și Gary Ruvkun au fost interesați de modul în care se dezvoltă diferite tipuri de celule. Ei au descoperit microARN-ul, o nouă clasă de molecule ARN foarte mici care joacă un rol crucial în reglarea genelor. Descoperirea lor revoluționară a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor, care s-a dovedit a fi esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni.
  • Astăzi se știe că genomul uman codifică peste o mie de microARN-uri. Descoperirea lor surprinzătoare a dezvăluit o dimensiune complet nouă a reglementării genelor. MicroARN-urile s-au dovedit a fi de o importanță fundamentală pentru modul în care organismele se dezvoltă și funcționează”.
Despre câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină 2024

Victor Ambros s-a născut în 1953 în Hanover, New Hampshire, SUA. A obținut doctoratul la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Cambridge, MA, în 1979, unde a realizat și cercetări postdoctorale în perioada 1979-1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Universitatea Harvard, Cambridge, MA. A fost profesor la Școala de Medicină Dartmouth din 1992 până în 2007, iar în prezent este profesor Silverman de Științe Naturale la Școala de Medicină a Universității din Massachusetts, Worcester, MA, conform comunicatului de presă al organizatorilor premiilor.

Gary Ruvkun s-a născut în Berkeley, California, SUA, în 1952. A obținut doctoratul la Universitatea Harvard în 1982. A fost bursier postdoctoral la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Cambridge, MA, între 1982-1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Spitalul General din Massachusetts și la Școala Medicală Harvard, unde în prezent este profesor de genetică.

Foto: Nobel Prize – Facebook.com
Despre Premiile Nobel

Adunarea Nobel, formată din 50 de profesori de la Institutul Karolinska, acordă Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Comitetul său Nobel evaluează nominalizările. Începând din 1901, Premiul Nobel a fost acordat oamenilor de știință care au făcut cele mai importante descoperiri în beneficiul omenirii.

VIDEO Ceremonia poate fi urmărită aici:

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul va analiza unde se duc banii de educație și va propune măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice în domeniu / Un memorandum arată că “s-au făcut eforturi” pentru creșterea alocărilor bugetare, dar fără rezultate “satisfăcătoare”

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, un memorandum prin care este aprobată analiza modului cum au fost cheltuiți, în anii recenți, banii de educație, pentru a vedea care sunt…
Vezi articolul

Desființarea intrării separate pentru profesori, din școli, propusă de Consiliul Național al Elevilor pentru noul statut / Sondaj: doar un sfert din 15 mii de elevi susțin că au primit alocații forfetare pentru navetă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a realizat raportul anual privind implementarea statutului elevului, iar la consultare au participat cadre didactice și elevi, din mediul urban și rural și din toate…
Vezi articolul

Elevii navetiști spun că gratuitatea pe transport nu se aplică peste tot și că tarifele au crescut în această perioadă a examenelor. CNE cere Parlamentului să modifice OUG privind transportul gratuit

Consiliul Național al Elevilor cere parlamentului modificarea Ordonanței guvernului care asigură transportul gratuit pentru elevi, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Organizația publică în sprijinul demersului său un sondaj la…
Vezi articolul

VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru…
Vezi articolul

Alianța studenților, despre cei 2,28% din PIB pentru educație, propuși prin proiectul de buget: „o condamnare a sistemului de învățământ la necompetitivitate și inechitate” / Angajamentele guvernului – „o simplă maculatură care să ia ochii”

Intenția Guvernului de a aloca educației nu 6% din PIB, cât prevede Legea educației, ci 2,28%, potrivit proiectului de buget pentru 2022, reprezintă “o condamnare a sistemului de învățământ la…
Vezi articolul

Profesorului șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, i-a fost respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA, de către Tribunalul Constanța. Judecătorii cer continuarea urmăririi penale, dar decizia poate fi contestată

Acordul de recunoaștere a vinovăției profesorului Lucian Faliboga, fost inspector școlar, a fost respins de Tribunalul Constanța, potrivit ziuaconstanța.ro. Acordul fusese încheiat între procurorul-șef Andrei Bodean și profesorul Lucian Faliboga.…
Vezi articolul