ULTIMA ORĂ Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a adapta perioada de carantină, care este acum de 10 zile pentru elevii nevaccinați, la regula generală de 5 zile pentru toată lumea. Cîmpeanu: Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății

25.507 vizualizări
Foto: © Evgeniia Zakharishcheva | Dreamstime.com
Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a se adapta la noile condiții și situația din școli. Este vorba despre reducerea perioadei de carantină, stabilită acum la 5 zile pentru vaccinați și nevaccinați.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro că ordinul comun „trebuie adaptat la regula generală. Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății”.

Reacția vine după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seara că măsura de carantină pentru contacții direcți devine pentru cinci zile, iar exceptați sunt persoanele care au trecut prin boală și care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Deci, maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare, și atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. În rest, persoanele care intră în contact direct, conform definiției de caz, vor fi carantinați cinci zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate.

Carantinarea a fost decisă, din 17 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 zile în cazul elevilor vaccinați sau care au trecut prin boală și pentru 10 zile pentru cei nevaccinați.

Ce prevede actul normativ în vigoare, care urmează să fie modificat:

„Articolul 6:

(5) Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

b) timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv
în ultimele 180 de zile.

(6) Personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de
învățământ vor decide împreună măsurile care se impun”.

Elevii și preșcolarii carantinați fac în continuare școală online, mai arată ordinul:

„Preșcolarii/Elevii carantinați și cei din grupele/clasele sau unitățile de învățământ preuniversitar/conexe care au cursurile suspendate cu prezență fizică continuă procesul de învățământ în sistem online”, potrivit articolului 6, alineatul 8.

Foto: © Evgeniia Zakharishcheva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
  1. Mi se pare absurd modul in care am ajuns sa fim tratați, nu era indeajuns că ne confruntam cu un val întreg de profesori comuniști care ne frustrează vietile poate chiar si traumatizeaza acum ne este amenințată până și sănătatea la școală! Cum naiba mai aveți așteptări sa vrem sa urmăm învățământul cu drag la asemenea consecințe!?

  2. La ce dracu ne mai vaccinam și asa este degeaba.ca tot faci covid. O mare parte din vina i poarta și profesorii ca primesc copii care sunt răciți la scoala sa îmbolnăvească pe toti plus părinții. Tine acsa copilu ca nu l faci director ca să trimiți copilu asa la scoala. Unii mai au și frati acsa se imbolnavesc

  3. Deci vaccinatii suntem niste prosti. Bravos! Tara cu susul in jos in care aplaudam prostia, rasplatim lenea si nu sanctionam infractiunea.

  4. Foarte bine! Sa nu mai stea in carantina nimeni. Elevii vin bolnavi la scoala,2-3 in fiecare ora cer voie sa iasa afara sa-si sufle nasul…asta cand nu o fac in clasa super linistiti. Campeanu sta ascuns in birou nu se intalneste cu 100 de elevi pe zi.

    1. Pai parca spuneau studiile ca cei ce ne-am vaccinat expulzam din corp virusul dupa 3-4 zile, iar nevaccinatii dupa 10-13 zile? Brusc se fac sanatosi in 5 zile? Si mai facem si online din cauza lor? Nu le da si un Oscar guvernul? Ca bani celor care ne am vaccinat la timp nu am primit, doar indecisii. De sprijinit ii sprijinim tot pe ei. Interesanta abordare a campaniei de vaccinare: va dam de toate numai sa nu o faceti…Ca la noi la nimeni.

  5. De ce nu ne luam dupa Franta? La fiecare aparitie publica a lui Campeanu ( nu pot sa.i spun domn, pentru ca nu este) se face referire la Franta. Dar noi nu avem organigrama Frantei, nu avem sistemul de sanatate al Frantei. Nu ne putem compara cu Franta din multe puncte de vedere. De ce nu ne copara cu Papua Noua Guinee? Acolo poate suntem pe picior de egalitate Se vorbea de prelungirea anului scolar. Dar acesti copii care acum sunt mici, cand o sa mai aiba timp de joaca, daca vacanta o sa fie de 1 luna. Sau nu o sa se mai ajunga la vacanta, avind in vedere selectia naturala la care sunt supusi si copii. Nu se inchid scolile, nu se doreste inchiderea ci trecerea in online. Este un coeficient de infectare foarte mare. Cine vor mai aduce copii la scoala.? Campeanu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CFR Călători anunță că din 3 septembrie nu mai acordă nicio reducere studenților pe tren, deși Autoritatea Feroviară anunța că reducerile actuale vor fi acordate chiar și după intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației, până la aprobarea normelor de aplicare cu noile facilități, de către Guvern

Două instituții de stat se contrazic public în privința reducerilor pentru studenți valabile pe transportul feroviar din data de 3 septembrie. Este vorba despre CFR Călători, operatorul de stat pentru…
Vezi articolul

Școlile pot decide intrarea în online a elevilor. Aura Danielescu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Timiș: Li s-a dat autonomie consiliilor de administrație să-și asume responsabilitatea unor decizii

„În contextul în care ordinul de ministru care modifică regulamentul ROFUIP vine și spune cu precizări, introducând niște alineate noi, care sunt momentele în care consiliul de administrație poate să…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor despre greva generală a profesorilor: “Susținem protestele din educație”, dar acestea “au un impact negativ imens” asupra școlii / “Nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională”

“Susținem protestele din educație, dar având în vedere că elevii au dreptul la protest doar în condițiile în care acesta nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm…
Vezi articolul