Orban anunță că are 4 metode pentru blocarea dublării alocațiilor pentru copii

21.038 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul și PNL au în acest moment patru metode prin care vor încerca blocarea dublării alocațiilor de stat pentru copii. Acesta a declarat într-o conferință de presă transmisă de EpochTimes că ia în calcul prorogarea termenului, atacarea la CCR, angajarea răspunderii sau modificarea prevederii astfel încât să aibă loc o „creștere rațională” a alocațiilor.

Anunțul lui Ludovic Orban vine în contextul în care Legea prin care alocațiile se dublează se află pe masa Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Redăm declarația premierului Ludovic Orban, președintele PNL, referitoare la dublarea alocațiilor:

Ludovic Orban: „Avem practic identificate în momentul de față patru variante. Aici sunt un om cinstit și am spus-o din prima. Partidul Național Liberal a depus un amendament la legea bugetului de stat pe 2019, vă aduc aminte în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile pentru copii. De ce am făcut lucrul ăsta? Pentru că o perioadă de patru ani de zile PSD nu a crescut deloc alocațiile. Mai mult decât atât, proiectul de lege privitor la alocații care a fost adoptat tot la propunerea PNL, înaintat de domnul secretar general Robert Sighiartău, alocațiile cresc anual pentru a recupera puterea de cumpărare a locației care se pierde datorită inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc, asta trebuie să știe toți românii, cresc cu 3,8%.

Să vii acum, tot în 2019, și să impui dublarea alocațiilor pentru copii arată, după părerea mea, o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD. Cu atât mai mult cu cât se știe foarte clar că în legea bugetului de stat, care este practic… Noi când au dat ei termeni de atac la Curtea Constituțională, PNL și-a angajat răspunderea la legea bugetului de stat și pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat, nu ai prevăzute sumele de bani pentru a susține această creștere.

Partidul Național Liberal își dorește creșterea alocațiilor pentru copii, dar o creștere rațională, o creștere care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari și care să nu fie o creștere care într-un fel să creeze grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât și la nivelul diferitelor categorii de plăți sociale sau de altă natură care se efectuează în sistemul public din România.

Aduceți-vă aminte: deci PSD, deși a dat o lege a salarizării, după aia pentru anumite categorii a devansat creșterea salariului care era prevăzută să se facă etapizat, câte ¼ între 2018 și 2022, devansând creșterea. Ăsta a fost stilul de politica lor, să creeze anumite avantaje care de fapt generează discriminări și îmbracă forma unor privilegii pentru anumite categorii pe care au vrut să și le fidelizeze. Noi nu putem accepta sistemul ăsta de legiferare.

Avem patru variante posibile: fie atacare la Curtea Constituțională, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare și o reglementare care să prevadă totuși o creștere rațională a alocațiilor pentru copii, care, repet, de la 1 ianuarie au crescut tot în baza proiectului de lege depus de Partidul Național Liberal, fie mai avem încă o variantă care cuprinde procedura de angajare a răspunderii.”

Informații de background

În primăvară 2019, la dezbaterea în Parlament a Legii bugetului pe 2019 liberalii au depus un amendament care a crescut alocaţiile la nivelul din prezent. La acea vreme Guvernul Dăncilă PSD-ALDE şi parlamentarii aflaţi la putere au criticat măsura. Apoi Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost majorate alocaţiile la nivelul prevăzut de amendamentul PNL, susţinând că de fapt decizia “corectă” a fost cea luată de PSD-ALDE.

Luna trecută, în decembrie 2019, PSD a votat un amedament la legea de aprobare a Ordonanței dată pentru dublarea alocației în primăvară, amendament prin care se dublează din nou cuantumul alocației de stat pentru copii:

  • alocaţia pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani creşte la 600 de lei, de la 300 cât este acum, la fel şi pentru copiii cu dizabilităţi
  • alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani creşte de la 150 de lei la 300 de lei.

Legea se aplică din luna următoare promulgării de către Preşedinte, potrivit textului acesteia. Până la această dată Președintele nu a promulgat această lege.

Potrivit unei alte legi în vigoare, Legea 214/2019, alocaţiile de stat pentru copii trebuie să fie majorate de la 1 ianuarie 2020 şi cu rata inflaţiei din anul anterior. Rata inflaţiei în acest an a fost de 3,8%.

În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019, potrivit datelor Ministerului Muncii. Dublarea alocaţiilor, votată în Parlament, înseamnă, implicit dublarea bugetului plătit de stat pentru aceste beneficii se asistenţă socială. Astfel, de la un buget lunar de 595.589.400 lei, alocat în luna octombrie 2019, cel mai probabil acesta va creşte lunar la aproape 1,2 miliarde lei.

FOTO: gov.ro


3 comments
  1. Alocatia majorata este inca o pomana pentru cei care stau acasa si fac copii pentru a incasa aceasta alocatie, fara sa se chinuie sa ii educe si sa ii tina la scoala. Nu s-a gandit nimeni la masura obligarii parintilor sa lucreze pentru a primi o alocatie majorata pentru copil?! Daca parintii ar munci, statul ar incasa contributii aferente salariilor, prin urmare alocatia s-ar recupera. Mai mult, daca ar obliga ca macar un parinte sa munceasca, statul ar castiga si din economie la asistenta sociala.
    O alta obligatie pentru primirea alocatiei ar trebui sa fie prezenta la scoala a copilului de peste 90%. Ar stimula abandonul scolar si indobitoricirea in masa. Iar nu spune nimeni nimic despre asta. De ce?????

  2. Cand fac ei ceva e ok, daca altii repeta acelasi lucu e JALE! De fapt nu au cum sa stie pe ce lume sunt, unul e cu capul in nori unde aerul e rarefiat si nu promulga legea, altul e cu capul innourat de la multele “batai de cap” stropite sau uscate! Cert e ca nici unul nu stie ce inseamna cresterea unui copil!
    Bani sunt in Romania, dar vor sa ii ia???

  3. domnu premier aveti de unde taia bani ca sa fie destul pt alocatii dar aveti ochii inchisi poate de somn spalati-va cu apa rece nu aveti minte nici cit altii cu 4 clase
    va acoperiti pe rind pina luati puterea apoi stati pe burta ca e apa mica nu va inecati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an școlar, iar colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să devină unități-pilot, anunță ministrul Cîmpeanu / Acesta își reafirmă sprijinul pentru admiterea prin concurs în clasa a IX-a la colegiile naționale

Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statut de unitate-pilot de excelență, iar în aceste unități-pilot “elevii capabili de excelență” pot desfășura activități suplimentare, arată ministrul Sorin…
Vezi articolul