Cele 8 condiții pe care un profesor titular trebuie să le îndeplinească pentru a candida la concursul de directori de școală

26.243 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
Nu pot candida la concursul de directori de școală din 2021 profesorii titulari care au avut statutul de „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității“, prevede metodologia publicată vineri seară de Ministerul Educației. Condiția exista și la concursul precedent, din 2016.

Pentru a ocupa funcția de director sau de director adjunct, un cadru didactic trebuie să îndeplinească, cumulativ, opt condiții, potrivit documentului publicat de Minister. Acestea sunt:

  1. Este absolvent al învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare în conditiile art. 149 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completarile ulterioare;
  2. Este titular în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă
    nedeterminată;
  3. Are o vechime în învățământul preuniversitar de minim 5 ani;
  4. Are calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/ inspectorate școlare/ casele corpului didactic/ Palatul Național al Copiilor/ Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice Ministerului Educației;
  5. Nu a fost sancționat disciplinar în ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului, indiferent de perioada în care și-a desfășurat activitatea și de funcțiile ocupate, funcții didactice, de conducere din unități de învățământ/ inspectorate școlare/ casele corpului didactic/ Palatul Național al Copiilor/ Ministerul Educației ori de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației sau a intervenit radierea de drept a sancțiunii, potrivit art. 248 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  6. Nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre
    judecătorească definitivă de condamnare penală;
  7. Este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției, conform prevederilor art. 234 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
  8. Nu a avut statutul de „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității“.

Metodologia de concurs a fost publicată și poate fi descărcată de aici

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


9 comments
  1. …lucrător sau, colaborator al Securității cui ? Câtă naivitate în exprimare. Corect e: lucrător sau, colaborator al securității statului socialist român sau, lucrător sau colaborator al securității regimului comunist român, în perioada 1948-1989.

  2. De ce calificativ foarte bine doar în ultimii 2 ani ? Pentru un transfer amarat ți se cere calificativ foarte bine în ultimii 5 ani și ca director nu îți trebuie decât în ultimii ani !!!Am crezut în principiile morale ale acestui partid PNL .Sunt dezamăgit ca și mulți alți tineri profesori ! Tot foștii vor accede la funcții iar tinerii se vor linge pe bot scuzați expresia!

  3. …inteligent nu trebuie să fie? Vreo bibliografie nu trebuie să parcurgă? Sau, daca pupă papucul cui trebuie, e 40 la sută admis?

  4. Sau care au in familie securisti….Ar trebui să semneze declarație de condamnare a securității şi că renunță la legături familiale cu acestia.

  5. Calități morale, pedagogice, interesul pt o bună relație elevi-părinți – cadre didactice, dorința de a descoperi aptitudinile elevilor, de a accepta învățare pe baza stilului de învățare a elevului… Acestea și alte calități umane, nu se cer!???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica din clasele I-IV, mai grea ca pe vremea părinților? Claudia Chiru, învățătoare: Informațiile sunt aceleași, mai grea este formarea profesorilor. Inspectorii, metodiștii vin să sancționeze și să umilească

Profesorii, lăsați de izbeliște după ce au ieșit de pe băncile facultății. O spune Institutul de Științe ale Educației, care avertizează că jumătate dintre profesori nu au fost nici măcat…
Vezi articolul

Directorii, profesorii și secretarele din peste 2.000 de școli folosesc platforma care reduce birocrația și rezolvă administrarea a peste 350 de proceduri actualizate constant / Cursuri online de formare – gratuit pentru utilizatori (P)

Sub presiunea timpului și a cerințelor administrative din domeniul educației, în continuă schimbare, este esențial să dispuneți de instrumente care să vă ajute în privința documentelor necesare unității și să…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

Peste 1.500 de surse de lecții digitale pe care profesorii le pot adapta pentru elevii lor, lansate gratuit pe platforma Livresq / Aplicația LIVTOME propune cadrelor didactice 300 de fișe editabile pentru tablele interactive

Peste 1.500 de surse de lecții care acoperă subiecte de la nivelul preșcolar până la clasa a XII-a, create de profesori care au decis să le împărtășească gratuit cu alte…
Vezi articolul

Franța relaxează măsurile sanitare din școli, după discuțiile cu sindicatele: fără mască în exterior, un singur autotest pentru elevii contacți ca să revină la școală, sport în interior fără mască. Măsurile au fost mai întâi comunicate profesorilor, pe email, și apoi în presă – până acum profesorii aflau din presă

În Franța, vineri, 11 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat o modificare a protocolului de măsuri anti-Covid-19 în școli, transmite Le Monde. Noile măsuri vin după mai…
Vezi articolul