La disciplinele cu peste 2 ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul anului 2023 câte 3 note, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Dintre acestea, cel puțin o notă se recomandă să fie acordată în urma susținerii unei evaluări scrise. Schimbarea apare din senin, fără să fie prezentată înainte de vreun oficial din Ministerul Educației. Această noutate vine cu doar 5 zile înainte să înceapă cursurile anului școlar 2023-2024. Vezi mai jos, în articol, câte note trebuie să aibă elevii la disciplinele cu 1-2 ore pe săptămână.
- Documentul este semnat de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.
Potrivit adresei Ministerului Educației, „având în vedere respectarea principiului învățării şi evaluării sistematice și continue care include cerința notării ritmice, se impune ca până la finalul anului calendaristic 2023, să fie acordate cel puțin:
– câte 2 (două) note/ calificative la disciplinele cu o oră pe săptămână/ 2 ore pe săptămână, dintre care cel puțin o notă se recomandă să fie acordată în urma susținerii unei evaluări scrise;
– câte 3 (trei) note/ calificative la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, dintre care cel puțin o notă se recomandă să fie acordată în urma susținerii unei evaluări scrise.”
Conform documentului de mai sus, pentru anul școlar 2023-2024 se aplică prevederile Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (articolul 107), care reglementează modalitatea de notare și numărul de calificative, fiind impuse și anumite prevederi.
„În acest sens, se va avea în vedere punerea în aplicare a prevederilor articolului menționat, astfel:
- pentru antepreșcolari şi preşcolari, rezultatele evaluării se comunică şi se analizează/ discută cu părinții sau reprezentanții legali;
- pentru elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal, calificativele/notele acordate se comunică în mod obligatoriu elevilor, se înscriu în catalog si în carnetul de elev de către cadrul didactic care le acordă”, se arată în documentul citat anterior.
Conform ROFUIP, la o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Cu alte cuvinte, profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
Art. 107 – „(4) Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.”
Când a preluat mandatul de ministru al Educației, Ligia Deca vorbea despre predictibilitate, despre faptul că profesorii și părinții vor fi informați din timp în privința schimbărilor:
„Nu în ultimul rând, știu că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educație este predictibilitatea. Un obiectiv esențial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaționale, astfel încât elevii, profesorii și părinții să știe din timp cum se desfășoară procesul de învățământ. Promit să acționez cu transparență, integritate și curaj!”, potrivit Ligiei Deca.