ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să spună dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor la domiciliu sub supravegherea părinților: Ar fluidiza foarte mult procesul de screening / Ministerul cere și INSP o opinie oficială privind rata de vaccinare de 60%

8.575 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: captură PROTV
Testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor și copiilor la domiciliu sub supravegherea părinților? Această întrebare a fost adresată de Ministerul Educației, public, Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

În comunicat, ministerul cere lămuriri dacă procedura de testare se aplică și la copiii de grădiniță și dacă implică acordul părinților: „Se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar” și „în cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise”.

Autoritățile arată astfel că aceste proceduri nu au fost făcute în colaborare, că cei din domeniul educației nu au comunicat cu cei de la sănătate, că reglajele și adaptările necesare pentru acest proces se fac abia după ce sindicatele, organizațiile de elevi și părinți au reacționat.

Redăm comunicatul:

”Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.

Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;

Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);

În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal.

De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public”.


7 comments
  1. Nu ai vrut tu sa fie acest prag sa ramana deschise mai multe scoli?

    Dupa o saptamana ti-ai dat seama ca in realitate vor fi mai multe scoli inchise.

  2. O alta “petarda” a Sinistrului Educatiei! In primul rand, acest nemernic se batea cu pumnul in piept si se lauda la toate televiziunile cat de mult ii pasa lui de elevi si cat de mult se lupta el sa tina scolile deschise, si cat de sclipitoare a fost ideea sa decupleze scolile de rata incidentei! Asta doar pentru a-si masca incompetenta atat personala cat si a intregului sistem de invatamint, putred pina in cel mai intim madular, care nu a fost in stare timp de un an de zile sa isi imbunatateasca aptitudinile de predare on-line…. Ma intreb cate persoane s-au imbolnavit grav din cauza faptului ca in plina accelerare a valului 4 si in plin varf de val 4, acest adevarat Sinistru al Educatiei a tinut mortis ca elevii sa mearga la scoala, in timp ce copiii nu se testau, iar regulile anti-epidemice nu se respectau… Cati cetateni s-au imbolnavit in scoli, cati s-au imbolnavit in drumul la/de la scoala. Ma intreb cati din aceia care s-au imbolnavit grav au si murit…. Iar acum, domnul Sinistru al Educatiei vine cu o alta idee nastrusnica, care se va transpune cu siguranta intr-un “ordin de ministru” – si anume, testele sa le faca copiii acasa. De ce? Pentru ca “sindicatele s-au inflamat”. Aceleasi sindicate care poarta o buna parte din vina ca sistemul de invatamint este la nivelul care este. Aceleasi sindicate care promoveaza si ele cumetria si incompetenta si ale caror lideri sunt cu totii “mufati” la partide politice…. Si care nu au miscat niciun deget sa dea un impuls vaccinarii cadrelor didactice. Eu personal nu am de gand sa imi testez copilul acasa. Din simplul motiv ca vor fi o gramada de parinti care nu o vor face, dar vor declara copilul sanatos. Majoritatea isi vor trimite copiii la scoala, “testati la chiuveta”. Situatia, in felul acesta, de testare la domiciliu, nu va avea absolut niciun fel de control. Si niciun fel de efect. Adica, va fi degeaba. Singurul castig: in buzunarul firmelor care s-au ocupat de achizitionarea milioanelor de teste….

  3. Dacă în urma infectarii cu SARS COV2 a ambilor părinți aceștia mor, care este responsabilitatea ministerului educatiei pentru copiii rămași orfani…dar au fost prezenți la școală fizic. Se poate stabili și nivelul de iresponsabilitate pe categorii de guvernanti, parlamentari, președinte?

  4. Încă nu ti-ai dat demisia ministrule?

    Managementul ministerului este zero.

    Acest minister nu este capabil nici să facă un proiect local sau la nivel de clasă primară.

    Orice lansează ministrul NU are….
    Obiective
    Resurse umane formate
    Resurse temporale clare
    Proceduri de derulare

    Niciuna din măsurile propuse de domnul Cârpeanu nu a fost proiectată sau planificată pt a anticipa viabilitatea…

    1. Acordul prezumat al părinților ( Nu există)
    2. Instruirea personalului/ curs de formare/ plata ( nu există)
    3. Procedura de derulare, durata, locul, dezinfectarea, extragerea celor cu test pozitiv, achiziția de recipiente de depozitare deșeuri medicale, contracte cu firme de preluare deșeuri medicale (NU EXISTĂ)

    Nu mai adăugăm că nu există nici așa numitele situații excepționale:
    – copii schimbă testele intre ei
    -copii de vârstă mică depistați pozitiv aruncă recipientul cu salivă spre coleg(i)
    – copii mănâncă, beau apă, bomboane…inainte de testare.

    Așadar tot ce există este o idee a ministrului patefon care s-a apucat să repete la infinit o prostie.

    Educația nu mai e educație.
    Nici măcar instrucție.
    Este un haos. Este un eșec previzibil.

    N.B.
    Testele nu sunt autorizate.
    Nu sunt recunoscute de DSP.
    Un test de salivă pozitiv nu înseamnă nimic fără retestare cu test recunoscut de coronaforms care poate dura 3-4 zile.
    In acest timp elevul, legal, nu poate fi oprit sa vină la școală.

    Așadar!
    DEMISIA! DEMISIA! DEMISIA!

  5. Ministrul nostru nu lucrează în preuniversitar ca să știe cum merg lucrurile, nu are consilieri capabili să îl sfătuiască, deci nu reușește să își facă imaginea de ansamblu. Prin urmare, iar a dat un ordin valabil de luni până marți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doru Căstăian, despre învățarea de profunzime și cea de suprafață: Dragi părinți, nu vă amăgiți că manipularea unei tablete înseamnă precocitate. Faceți-vă timp să discutați cu copiii, să le răspundeți serios la întrebări

Învățarea superficială este învățarea care “se adresează procesării de nivel inferior (de pildă, memorarea și reamintirea unor factori, acceptarea pasivă a unor informații, ignorarea tiparelor sau cauzalităților profunde) care nu…
Vezi articolul

Telenovela de la Colegiul Șincai din București continuă. Proba de interviu pentru postul de director, reprogramată pe ultima sută de metri, după ce concursul fusese suspendat la sfârșitul lunii trecute. Ce se întâmplă în cazul candidatei deja respinse, dar retrimisă la interviu?

Interviurile pentru postul de director la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București figurează ca “reprogramate” într-un document publicat luni seară pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Procedurile urmează să…
Vezi articolul

Aștept de la profesori să întoarcă efortul Guvernului. Simpla prezență la clasă a profesorilor nu e suficientă. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile, cer să își facă meseria, așa cum trebuie să o facă, spune premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a spus că așteaptă de la profesori “să întoarcă efortul Guvernului”, făcând referire la Legea salarizării unitare și la majorările salariale promise pentru a încetarea grevei din…
Vezi articolul