Mediile din liceu, criteriu posibil de admitere la facultate / Documentele legalizate se elimină din dosar, actele se pot depune online

43.703 vizualizări
Pentru calculul mediei de admitere la facultate pot fi luate în considerare mediile din liceu sau alte „criterii specifice” care pot fi decise de universități, prevede Ordinul de ministru 4.205 din 6 mai 2020 publicat în Monitorul Oficial vineri seara. Până acum regulile prevedeau că doar notele de probele de la Bac sau media Bacalaureatului pot fi incluse în calculul mediei generale de admitere, acum media sau notele de la Bacalaureat devin opționale în calculul mediei de admitere, potrivit modificării.

Ordinul pentru modificarea și completarea metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, master și doctorat modifică un Ordin din 2016 pe baza căruia universitățile pot să își stabilească propriile criterii de admitere.

Mediile din liceu, criterii de admitere la facultate

La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licență, în baza autonomiei universitare, pot fi luate în considerare media de la discipline din anii de studii liceale, notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat sau alte criterii specifice, conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior”.

Cum era prevederea inițială: „La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat şi media de la bacalaureat conform metodologiei proprii”.

Concursul de admitere se poate desfășura și online

”Organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfășura și online, instituțiile de învățământ superior având obligația să-și prevadă în metodologia proprie și această modalitate de admitere”, se mai arată în documentul citat.

Dispar copiile legalizate din dosarele de admitere, iar documentele pot fi încărcate online.

”Din componența dosarului de concurs, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se elimină cerința de depunere a copiilor legalizate ale documentelor, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către persoana/persoanele care are/au atribuții desemnate în acest sens. Prin excepție, pentru constituirea dosarului de concurs aferent anului universitar 2020 – 2021 se poate realiza înscrierea online prin încărcarea documentelor de către candidați cu asumarea responsabilității de către aceștia cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale scanate și cele originale”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.


12 comments
  1. ……Heeiiii……., treziti-vaaaaa……, shimbari majore pentru orice domeniu mai ales in invatamant nu se fac acum la sfarsit cand toti elevii sau pregatit dupa si pentru criterii de admitere stiute. Aceste schimbari majore se aplica la inceput de an , mai ales scolar.
    Ce visati noaptea aplicati in timpul zilei?!!!!
    Asta nu este o dovada de stiinta, maturitate sau intelepciune pentru o eficienta mai buna , pentru performanta , mai ales cand sincer stim cu totii ca sunt copii foarte buni cu profesori foarte exigenti unde nivelul copiilor nu se reflecta in note si binenteles sunt si situatii invers , unde sunt copii slabi cu note foarte bune .
    Intreaga lume este in schimbare ,de acord cu acest lucru care este clar , este inevitabil , dar nu trezim asaaaa…., sa facem acum ca asa consider “eu” fara sa pun in balanta consecintele deciziei si sa gandesc cum sa nu afectez o intreaga generatie care oricum este incercata de aceasta shimbare majora incepand de la comportamentul fiecaruia dintre noi din pricina acestei pandemii.
    Examenul a ramas din invatamant singura posibilitate unde se reflecta capacitatea cunostintelor acumulate cat mai aproape de adevar.
    Nu mai “ametiti” copiii si de o potriva parintiii in asemenea hal.

  2. Total gresit!
    In primul rând liceele sunt diferite,școala nu se face la fel peste tot,nu toti elevii au noroc de profesori buni! Când ai parte de profesori care îți înșira materia pe tabla,iar tu sa o deslegi …asta nu se poate numii explicație.
    In al doilea rând,medicina,dreptul cum pot da examen? Cum pot sa se mobilizeze?
    Examenul e singurul criteriu unde se vede adevarata capacitate și unde se poate face o reala diferență!

  3. Mulțumesc foarte mult,ce pot sa spun…m-am pregătit 2 ani pentru acest examen și acum totul e pe apa sâmbetei! Examenele arăta bătălia adevarata!!

  4. Este normal sa se tina cont de media anilor de liceu,sunt copii care au invatat in cei 4 ani,nu a au bazat doar pe banii parintilor pentru pregatirea din afara scolii.Pentru ce mai fac scoala daca importante sunt orele pe care le platim ( va asigur,nu cu bani putini).
    Ce faci cu asimptomaticii,ce faci cu copiii cu boli respiratorii,ce faci cu cei alergici la dezimfectanti,latex…
    Un copil care a avut constant rezultate bune,de ce nu tii cont de asta?
    Permite tu mi sa va intreb,unde ,la cate facultati se mai dau examene de admitere??
    De ceva ani se intra pe baza de dosar.
    Dar,dincolo de ,,a fi sau a nu fi” cred ca importanta este sanatatea lor,a noastra.
    Este o situatie cu care nu ne am mai confruntat,o pandemie de care nu sunt vinovati acesti copii,o situatie cu care nu s au mai intalnit guvernele,copiii sunt speriati,trebuie luate cele mai bune masuri dincolo de interesele oricui.

  5. Asteptarea aceasta,schimbările aproape saptamanale a deciziilor celor din minister,vor produce efecte grave asupra acestor tineri care sustin examene.Nu cred ca aducerea la școală,susținere examenelor,in conditiile acluale(verificare temperatura,verificare boli cronice,dezinfectanti,care pentru mulți dintre noi sunt alergice)vor fii atat de necesare și utile in procesul de învățământ actual.Eu cred ca mediile celor 4 ani de liceu sunt mult mai relevante,decât mediile de bac,susținute în aceste condiții se stres.Cine invata,invata constant,nu doar un semestru!Dacă invatamantul superior accepta aceste medii a anilor de liceu,de ce invatamantul preuniversitar este atat de indecis????Riscam,ne jucam cu psihicul acestor generații, însă în caz de eșec total,nimeni nu isi asuma responsabilitatea!Din punctul meu de vedere vom avea generatii de tineri dezorientati,bajbaind intr- o viata haotica!Rusine sa ne fie ,noua adultilor,a oamenilor cu facor de decizie!

  6. Foarte tare! Asta e valabil pt facultățile din Romania, dar pt cei care vor sa studieze în alte țări? Unde mai este echitabilitatea? Că doar de aia se vrea bacul? Nu? Domnilor guvernanți luați decizii pt toți copiii.

  7. Ce înseamnă asta?? Mulți elevi de clasa aXIIa se bazeaza doar pe media din bacalaureat si se pregatesc pentru admiteri, iar mediile de la scoala nu inseamna pentru ei nimic. Asa cati vor mai intra la facultati in situatia de fata? Chiar va bateti de joc de aceasta generatie terminala?

  8. Bine ca pana acum “prostii” au intrat pe baza mediei de la bac,unde era cazul.Generatia asta e mai cu mot?!

    1. Da, este cu moț, de aceea nu puteați dormi la ora 1 noaptea, de grija “generației cu moț”. Este o excepție, situația de față este excepțională. Dumneavoastră ați participat la pandemie în altă viață, cel mai posibil, deoarece nu înțelegeți contextul actual și cunoașteți alte soluții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Metodologia stabilită de Ministerul Educației pentru admiterea la studii universitare “trebuie să rămână așa cum este, pentru că ordinul de ministru care aprobă metodologia nu este imperativ pentru universități, ci…
Vezi articolul

BREAKING Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei – o nouă metodă de amnistiere a plagiatorilor inclusă în proiectul de lege a Educației / Cele 273 de amendamente ale ANOSR

Reprezentanții studenților reacționează la proiectul de lege a învățământului superior și semnalează că în textul proiectului apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea pentru plagiat să se prescrie…
Vezi articolul

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul