ULTIMA ORĂ Majorare cu până la 25% a sumelor pentru plata profesorilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat, propusă de Ministerul Educației ca să atragă cadre didactice – proiect

40.591 de vizualizări
Foto: Noipornpan | Dreamstime.com
Ministerul Educației face o mișcare importantă, după ce greva generală a fost suspendată – majorează cu până la 25% sumele pe care le vor primi profesorii care se vor implica în organizarea și desfășurarea examenelor naționale, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat de educatieprivata.ro. Tot 25% au obținut și profesorii, în medie, creștere salarială în urma grevei. Instituția a demarat marți procesul de consultare a profesorilor interesați să participe la Bacalaureat și Evaluarea Națională, fie ca asistenți, fie ca membri în comisii sau evaluatori, potrivit surselor Edupedu.ro.

Față de nivelul stabilit prin ordin de ministru în urmă cu o lună, nivelul actual modificat tot prin ordin de ministru este cu 20-25% mai mare, în funcție de rolul pe care îl are participantul.

De exemplu, pentru o lucrare corectată, un profesor evaluator va primi 15 lei, în loc de 11 cât era, la Evaluarea Națională și 18 lei, în loc de 15 la Bacalaureat, dacă proiectul de ordin va fi aprobat.

Un profesor asistent la Evaluarea Națională va lua 145 de lei pe zi, în timp ce anul trecut i-au revenit 110 lei pe zi, iar în precedentul ordin de ministru suma era de 118 lei. Un profesor supraveghetor la Bacalaureat 2023 ia 157 de lei pe zi, față de 128, cât era până acum, sau față de 120, cât primea anul trecut.

Indemnizația pentru un președinte de comisie de evaluare la Bacalaureat, de exemplu, în centre de evaluare cu peste 750 de candidați, poate ajunge până la 2.895 de lei, în cazul în care sumele rămân cele din proiect.

Întrebată luni seara, la TVR Info, dacă Ministerul Educației are „toți profesorii de care e nevoie pentru supraveghere, pentru corectare, pentru ambele examene? Și dacă „e vreo problemă în acest moment cu asta?“, Ligia Deca a răspuns că „Avem deja o bază de date cu profesori care și-au manifestat disponibilitatea. Procedura este că atunci când avem clar calendarul și ne apropiem de data respectivă, sunt verificați acești oameni de disponibilitatea lor de a participa. În cazul în care ei nu sunt disponibili, se merge la următoarea persoană de pe listă și avem niște baze de date acoperitoare ca număr de persoane și care chiar uneori exced. Și atunci avem resursa umană ca să susținem examenele.

În cazul în care avem, știu eu, zone unde pot fi probleme, ca în fiecare an reușim să găsim soluții. Asta se rezolvă prin inspectorate și prin unitățile școlare. De regulă, unitățile liceale sunt și centre de examen, ca și școlile gimnaziale cu număr semnificativ de elevi. Sunt și ele centre de evaluare. Și atunci lucrurile sunt mai simple. Avem comisii naționale și comisii județene care se ocupă de aceste evaluări.

Este un proces pe care îl desfășurăm în fiecare an. El este bine pus la punct și au existat întotdeauna soluții de avarie. Să le spun pentru cazul în care anumite persoane deveneau indisponibile, motive medicale, personale ș.a.m.d“.

Noile sume propuse în proiectul de ordin de ministru sunt în ultima coloană din tabelul comparativ de mai jos.
Rol2021202220232023 Proiect
Evaluarea Națională a VIII-a
președinte comisie în școală561600642790 lei
membru în comisie școală477550589724 lei
asistent/zi100110118145 lei
președinte comisie centru evaluare (până la 1000 candidați)1.2931.4001.4981.843 lei
președinte comisie centru evaluare (peste 1000 candidați)1.3781.5001.6051.974 lei
profesor evaluator/lucrare10,2111215 lei
Bacalaureat
președinte comisie în școală (până la 100 candidați)1.2921.4001.4981.843 lei
președinte în comisie școală (peste 100 de candidați)1.3771.5001.6051.974 lei
vicepreședinte, secretar, membru8879501.0171.579 lei
asistent/zi110120128157 lei
președinte comisie centru evaluare (până la 750 candidați)1.9662.1002.2472.764 lei
președinte comisie centru evaluare (peste 750 candidați)2.0372.2002.3542.895 lei
profesor evaluator/lucrare12,751415 lei18 lei

Creșteri de sume sunt și pentru participarea la concursul național de Titularizare 2023 și Definitivat 2023. Proiectul de ordin de ministru, publicat de educatieprivata.ro:

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Calendarul anului școlar a fost modificat, pentru încheierea mediilor elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a / Când încep probele scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023
BAC 2023 Regulile de echivalare a probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, publicate de Ministerul Educației
Cu 8 lei vor lua mai mult profesorii asistenți la Evaluarea Națională și BAC 2023, față de anul trecut – document / 1 leu în plus pe lucrare, pentru profesorii corectori, în timp ce ministrul Educației anunță că „va lupta” pentru ca profesia de cadru didactic să fie respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

14 comments
  1. Eeeeee, ne- ati pus pumnul in gura inabusind greva. Sa va vad pe unde scoateti camasa. Pentru acest pumn in gura nu mai acceptam. Pentru 2 firfirei in plus? Aduceti nepalezii!

  2. Ma duc la Titularizare dacă mi se cere dar în rest spun” pas! “. Nu sunt bună nici de luat mita pentru ca sărăcia favorizează infracțiunile și corupția, nici bani mulți nu sunt la asa examene și am un gust amar după tot circul și manaria de la grevă. Abia aștept alegerile. Voi lipi și eu afișe dar nu pentru cei de acum. Gratis le voi lipi ca nu se mai poate! Nu se mai poate!

  3. Participarea în orice calitate la examenele naționale e opțională. Azi încercau să găsească oameni pentru EN8, curând vor încerca să găsească oameni pentru probele scrise ale bacalaureatului… Păi, să-și caute fraieri. Dacă liderii de sindicat ne-au trădat, măcar neparticiparea la examene e tot o formă de protest.

  4. Ai niste salariati carora le dai 3 luni concediu ca apoi sa te rogi de ei ca sa-si rupa ,,din timpul lor liber” ca sa vina pentru a te ajuta sa le evaluezi munca. Asta da rationament pe care sigur sigur il inteleg toti analfabetii functional ,,trecuti prin furcile caudine” ale evaluarilor trecute. Cand ar trebui sa aiba activitatea asta trecuta in ,,fisa postului”! Da’ bine ca tocmai au dat de groapa cu bani si au de unde sa imparta …

    1. Pentru capul tău pătrat, nu toate școlile organizează examen (unele pentru că nu au nici nivel gimnazial, altele pentru că nu au nivel liceal, etc.) Așa că nu poate fi trecut nimic în fișa postului pentru că apare o discriminare (nu-i nicio plăcere să participi la mascaradele astea, fii sigur.)
      Iar pentru a fi plătit pentru participarea la examen, trebuie să fii oficial în concediu de odihnă, adică să pierzi din zilele TALE libere ca să-ți dea Deca trei lei cincizeci.
      Ne lipsim de această plăcere.

      1. Mihai, esti un dobitoc. Lasa-l pe om sa aiba si o parere mai diferita decat o ai tu, ca de asta e democratie.

        1. Dobitoc ești dumneata, (ne)stimabile. Vezi-ți de treabă. Dacă vorbești doar așa ca să te auzi vorbind, află că tăcerea e de aur.

          Când oamenii care știu despre ce este vorba încearcă să-ți explice cum stă treaba, nu-ți închide mintea că rămâi ignorant.

    2. Nu poate fi trecuta in fisa postului, desteptule, ptr ca aia de religie, sport, muzica etc …ce ar corecta? Mai vorbesti de analfabetism functional … Pe judecatori nu-i vezi, si eu au concediu 3 luni si salarii de 10 ori cat profesorii. Ti-a stat cartea-n gat nu-i asa? Si ooo vai ce de banet au primit …a ajuns salariul prof tanar cat cel al casierului de la Lidl, wow ce mare e…

      1. Nu va mai agitati. Probabil peste cativa ani nu va mai fi nevoie de corectori. Se va trece la examene grila care vor fi corectate de AI (din pacate)…

    3. eu va sugerez sa va angajați în învățământ! doar asa o sa puteți face constatări! e ușor sa judeci dacă habar nu ai….

  5. Rezolvarea este de multe ori prin amenințare de către directori sau alții, în cazul în care un profesor refuză sau nu dorește să participe. Oricum este foarte puțin.

    1. Care-i amenintarea? NU mai sunt lasati sa-si faca plinul din MEDITATII? Ca unora nu le mai ajunge timpul la cat ar putea incasa ,,in timpul liber”. E bine sa afli rationamentele ,,celor de la catedra”. Astfel descoperi cum a ajuns in prapastie ce-a mai ramas din ,,invatamant”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile de medicină laudă proiectul de OUG care le permite să ridice construcții pe terenuri din domeniul public, din fonduri externe nerambursabile / Propunerile au fost descrise de Opoziția USR drept „tun imobiliar” ce ar contraveni Constituției

„Punerea în practică, și în regim de urgență, a soluțiilor ce vizează dezvoltarea unei noi infrastructuri a sistemului de învățământ românesc, soluții ce se regăsesc de altfel și în PNRR,…
Vezi articolul

Ministra Ligia Deca anunță stagii pe egalitate de gen, educație incluzivă, lupta împotriva abandonului școlar împreună cu ministrul francez al Educației, Pap Ndaiye / Anunțul vine după ce BOR a acuzat că ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului

Miniștrii român și francez ai educației anunță într-un comunicat de presă comun organizarea de cursuri de formare, seminarii în special în zona educației incluzive, a luptei împotriva abandonului școlar, a…
Vezi articolul