Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Reamintim că Ministerul Educației a primit 2,1% din PIB propunere de buget pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă.
Deca precizează pentru Edupedu.ro că va solicita actualizarea alocărilor bugetare după adoptarea noilor legi ale educației.
„Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege. În momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”, a declarat Ligia Deca.
Fost consilier prezidențial, astăzi ministru al Educației, Ligia Deca marchează prin declarația de astăzi – și prin refuzul de a se lupta în Guvern pentru o majorare a resurselor financiare acordate domeniului pe care îl gestionează – o întoarcere la 180 de grade față de propriile credințe, anunțate înainte de a prelua portofoliul. Concret, Ligia Deca susținea public, în 2013, alocarea a 6% din PIB pentru Educație, pentru că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, potrivit argumentelor sale de la acea vreme. Vedeți video aici.
Reamintim că proiectele consolidate ale legilor educației au fost amânate termen după termen, ultima referire la ele fiind în octombrie, cu termen 14 noiembrie, iar ultima dată când a fost întrebată despre stadiul acestora, ministrul a spus că „în curând” vor fi prezentate.
La 18 ore de la publicarea proiectului Legii bugetului de stat, a reacționat și Ministerul Educației cu un comunicat sec, publicat pe site-ul oficial. În comunicat, ministerul a precizat că acela va fi bugetul, de 2,1% din PIB, și apoi a adunat toate sumele alocate pentru „acțiunea învățământ”, din toate sursele existente – buget central, bugete locale, bugete din fonduri proprii ale instituțiilor, bugete din fonduri europene – ca să arate că procentul în PIB alocat prin toate acestea ajunge la 3,2.
De remarcat că nu există nicio referire la creșterea salariilor profesorilor, care în medie va fi de doar 4,3%, conform cifrelor din proiectului Legii bugetului.
Mai multe reacții au apărut pe această temă, din partea unor organizații și personalități publice. De exemplu, ANOSR a anunțat că este „siderată”, a amenințat cu proteste și a cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă “pentru corectarea acestui proiect absurd”.
Scriitorul Radu Vancu a avut o reacție dură la acest cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: „Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație”.
Artistul Tudor Chirilă, militant pentru un învățământ modern, a scris și el: „Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca spune ce i se spune să spună – că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație. Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024, vin alegerile”.
- Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.
- Pentru comparație, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. Citește aici detalii despre bugetul propus la Educație de Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă, în ministeriatul Ligia Deca.
În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2023 este vorba despre un proiect de lege, iar execuția pentru 2022 este cea preliminată, anul nefiind încheiat. Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă propune 2,1% din PIB pentru educație, în anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.
Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat: