Legea care acorda profesorilor statut de autoritate publică a fost declarată neconstituţională de CCR

10.147 de vizualizări
Calendar oficial mobilitate
Foto: OECD
Legea care acorda profesorilor statut de autoritate publică a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, potrivit unui comunicat al instituţiei.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului”, menţionează CCR.

“Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru”, se arată în comunicat.

Reamintim că Senatul României a adoptat pe 3 februarie proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la cererea sindicatelor FSLI conduse de Simion Hăncescu.

Concret, legea prevedea că agresorii cadrelor didactice riscau pededepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale.

În cazul lovirii sancțiunile erau și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare.

FOTO: OECD


6 comments
  1. Nu stiu daca acest statut era cea mai buna solutie, insa ceva trebuie facut intru protectia cadrului didactic si pedepsirea penala a elevului. Daca un profesor ciufuleste putin un elev, vuieste tara sk se fac para-anchete. Daca un profesor a fost lovit cu ranga si i s-a rupt piciorul, a trecut stirea fix la fel cum ar fi trecut daca dadeam eu in presa ca mi-a nascut cateaua. Si s-a ajuns ca azi, cand un cadrj didactic a fost amenintat video ca i se taie gatul daca nu da nota buna la tema.

  2. Curtea constituțională este neconstituțională în frunte cu corupții din conducere. Curtea constituțională ar trebui desființată.

  3. Propunere salarii de 5000 -10000 euro,concediu nelimitat,elevii sa invete cu parintii si fratii mai mari,asta este ce vor si doresc cadrele didactice si acum ne am convins si noi parintii de efortul profesorilor.

    1. Pauza, tu scrii acelasi lucru la orice postare, fara legatura cu subiectul. Trateaza-ti, dom’le, frustrarile de genul in locuri specializate.

    2. Serios? Cati pot invata cu părinții și fratii mai mari? Păi ei tot cu profesorii au invatat. Si profesorii nu fac nimic bun, ziceți dumneavoastra. Atunci, ce e de facut? Sa fim autodidacti, nu? Va fi un imens succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul

Colaborare româno-americană în domeniul inteligenței artificiale, între compania Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca / Premierul Ciucă: ”Rolul nostru în regiunea Mării Negre este tot mai relevant”

O colaborare româno-americană în domeniul inteligenței artificiale, între compania Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost anunțată marți, printr-un comunicat transmis de Guvernul României, scrie G4Media.ro. Premierul Nicolae…
Vezi articolul