ULTIMA ORĂ Formularul pentru părinți, prin care își pot da acordul să fie testat copilul la școală, a fost modificat

31.224 de vizualizări
Ministerul Sănătății a modificat formularul pentru părinți, prin care aceștia pot exprima consimțământul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide în școală, potrivit documentului publicat duminică seara la ora 23:00, cu doar o oră înainte să înceapă prima zi de școală din Semestrul al II-lea.

Documentul prevede faptul că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa, exact ca precedentul document.

Redăm conținutul formularului:

”Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19,

  • doar în prezența părintelui/tutorelui legal
  • în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical

Până aici formularul retras și cel actual sunt identice. Noutatea este că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în acest formular și nu se mai completează separat, în rest, formularul criticat nu a fost modificat cu nimic.

Iată noutatea, apariția acestui text:

„Declar prin prezenta că sunt de acord cu utilizarea și prelucrarea datelor mele cu caracter personal de către cabinetul medical din cadrul unității de învățământ preuniversitar …………………………….. , inclusiv pentru transmiterea datelor la Direcția de Sănătate Publică/Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, rezultate din prezentul consimțământ depus voluntar la unitatea de învățământ.”

Este vorba despre o declarație de prelucrare a datelor, care în formularul precedent era atașată acestuia, pe o foaie separată și care acum a fost inclusă în aceeași pagină.

De data aceasta, spre deosebire de precedentul formular retras din folosință cu scandal, pe acesta apare doar sigla Ministerului Sănătății, nu și cea a Ministerului Educației.

Formularul poate fi descărcat în format pdf

În formular sunt și câteva detalii despre ce presupune recoltarea probei pentru testul rapid, la fel erau și în prima variantă:

„Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute.

Recoltarea se face de către personal medical, instruit.

Acest model de consimțământ va fi semnat de părinte/reprezentant legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a copilului.

Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2”, scrie în document.

O comparație între cele două formulare arată faptul că nu există modificări de fond.

Ministerul Sănătății explică pe pagina de Facebook legislația pe care se bazează atât vechiul formular, cât și noul:

Consimțământ informat: Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV “Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Art. 8. (3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv. Având în vedere riscurile epidemiologice existente în contextul internațional actual și necesitatea respectării Ordinului Ministerului Sănătății 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, părintele are dreptul, nu obligația, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapidă Covid-19 este un act medical și este supusă reglementărilor aferente în vigoare”

Reamintim că formularul a generat un întreg scandal în coaliția de guvernare, cel mai vizibil de până acum, după ce premierul Florin Cîțu a ieșit și a anulat practic îndemnul ministului sănătății către părinți, de a aduce încă din prima zi de școală formularul completat.

Citește și:

Blestemul din spatele educației: Școala începe pe fondul celui mai mare conflict din coaliție. Cum s-au certat în public Cîțu și Cîmpeanu cu Voiculescu

Foto: captura din formular


11 comments
  1. Elevii contaminati (fie în mijloacele aglomerate de transport în comun, fie prin mall sau pe unde mai umbla mai ales elevii mari) sunt în general asimptomatici. Însă fiind principalul vector de transmitere a virusului, ar trebui testati obligatoriu săptămânal.
    Astfel s-ar micșora riscul transmiterii virusului la profesori și la familiile elevilor.
    Nu este corect sa se ceara consimțământul părinților pentru a evita un deznodământ grav pentru profesori și pentru bătrânii din familiile elevilor.

  2. Daca intr-o clasa se depisteaza un elev pozitiv, iar ceilalti colegi care sunt contacti directi, inclusiv profesorii sunt de acord sa se testeze si le iese testul negativ, care este AVANTAJUL testarii? Restul elevilor depistati negativ vin in continuare la ore fata in fata si on-line sta doar colegul lor depistat pozitiv?

  3. Eu nu voi accepta ca cineva sa mi testeze copilul, ca nu sunt animale,sa se testeze ei dacă le este frica de corona asta idioata. Aveti nevoie de victime si acum testați copiii, cei care ne conduc au văzut ca nu mai sunt bolnavi de covid si acum au ocazia sa ne maltrateze copiii prin testari,nu sunt ei chinuiți destul,acum vreți să i stresați si cu testările astea de covid. Lăsați copiii să-și trăiască viața nu i mai maltratat atat. Eu nu voi accepta să-mi testeze nimeni copilul ca nu este animal. Punct!

        1. Noroc ca de obicei copiii sunt mai echilibrați psihic decât părinții lor și nu se simt stresați de un test de saliva.
          In Germania si nu numai, toți elevii își recoltează la scoala singuri, săptămânal, saliva pentru test și arata voiosi și echilibrați psihic.

  4. Consimțământ informat cica? Bai ,,fratilor”, astia fac pe prostii. Sau ii cred pe ,,contribuabilii” care le platesc salariile ,,grase” idioti. Adica cum? Semnezi o hartie ca esti de acord cu ceva despre care nu sti nimic? Nu sti cum se va desfasura testarea, ce test se va face sau care va fi procedura, da’ semnezi. Apoi, daca o sa vrea sa cerceteze mai amanuntit ca sa descopere ,,virusii” (si-n gaura de sarpe) si vor proceda de ex. ,,ca chinejii” recoltarand ,,probele” anal (din fund, pt. analfabetii functional) or sa spuna ca poporul si-a dat consimtamantul. Astfel, n-o sa aiba de ce sa fie indignare daca in tari mai civilizate (din ce in ce mai putine, e adevarat) o sa faca misto de ,,romanii” care au fost testati anal si majoritatea a cerut rapel-ul (pt. ca le-a placut).

  5. Apropo de GDPR, birocratii cer acord pentru utilizarea datelor, dar uita ce-i mai important: procedura si INFORMAREA. La ce sunt folosite datele, la cine ajung, unde sunt stocate, cat timp sunt stocate, cum iti poti retrage acordul etc.
    Campeanu ar fi trebuit sa aiba clare lucrurile astea pentru ca ministerul lui e un producator de tone de hartii.

  6. Furtuna intr-un guvern de 2 lei. Habar nu au ce trebuie facut cand mai inventezi o hartie.

    Consimtamantul ala il dai de fiecare data cand mai inventeaza cineva o hartie? Scoala e prelucrator de date prin lege. Ar trebui sa aiba ei clare procedurile legale si cele interne si sa informeze pe prelucrati.

    Cum ar fi sa-ti dai acordul pentru testare, dar sa nu-l dai pentru prelucrarea datelor? Sau invers? O buna metoda sa-i bagi in ceata pe acesti birocrati care nu inteleg mai nimic din GDPR.

    1. Ce-i greu de inteles ca a-ti da acordul pentru testare e diferit si trebuie sa fie fie diferit de cel pentru prelucrarea datelor? Copilul poate fi testat rapid si-i da testul in cateva minute, dar numele copilului nu e trecut nicaieri in niciun tabel si nu e raportat nicaieri. Ce-ai zice daca atunci cand te cantaresti te intreaba numele, adresa si te trece pe un tabel si raporteaza la DSP cand te-ai cantarit si cate kg ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Florin Cîțu anulează decizia ministrului Sănătății și le transmite părinților să nu vină cu acordul de testare a copiilor din prima zi de școală: Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală

Premierul Florin Cîțu l-a criticat astăzi pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru publicarea formularului de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și pentru recomandarea transmisă de…
Vezi articolul

Discurs antisemit în revista de cultură „Vatra”, reclamat de istoricul Andrei Oișteanu / Redactorul-șef Iulian Boldea, prorector al Universității ”Petru Maior”, își cere scuze pentru „accident” / Revista este finanțată de Consiliul Județean Mureș

Redactorul-șef al revistei de cultură Vatra din Târgu-Mure, Iulian Boldea, prorector la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, își cere scuze după ce a publicat un text cu discurs antisemit în…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de…
Vezi articolul